Recept: geroosterde scharrelkip met uienknoflooksaus

0

Zo’n hele vogel op tafel, kan het eigenlijk kerstiger? Nee toch? Dit kerstrecept voor geroosterde scharrelkip met knoflook en rozemarijn met een saus van geroosterde uien en knoflook is echt niet te versmaden, en nog supersimpel (en betaalbaar!) om te maken ook. Het is afkomstig uit de Delicious kerstkoken 1 2013 en ik mocht het zomaar met jullie delen!

Wat heb je nodig?

Voor de kip (4 – 6 personen)

 • 1 scharrelkip van ongeveer 1,5 kilo
 • 1 el fijngehakte verse rozemarijnnaalden
 • 4 tenen knoflook, geperst
 • 4 el olijfolie
 • 25 gram boter
 • zwarte peper (grof gemalen)
 • zout (grof gemalen)
 • een bakblik voor in de oven
 • aluminiumfolie

Voor de saus (8 personen)

 • 2 el olijfolie
 • 500 gram zoete uien, schil verwijderd, in parten
 • 1 bol knoflook, gehalveerd,
 • 1 takje rozemarijn + 10 rozemarijnnaalden
 • 400 ml kalfs- of runderfond
 • 200 ml slagroom
 • peper en zout

Aan de Slag

De kip

Laat de kip minimaal 1 uur van tevoren op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 225 graden celcius. Dep de kip droog met keukenpapier (en verwijder het elastiek waarmee de kip is opgebonden). Meng de rozemarijn, knoflook en olijfolie in een kommetje met 1 theelepel grof zeezout en een theelepel grof gemalen zwarte peper. Bestrijk de kip aan alle kanten met het oliemengsel en zet de kip op de borstzijde op een bakblik in het midden van de oven. Verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak de kip 30 minuten.

kip met saus

Draai vervolgens de kip om, bestrijk hem met de boter en braad hem in nog ongeveer een uur goudbruinen gaar. Bedruip de kip elke 15 minuten met een beetje van het braadvochtuit het bakblik (houd het schuin, lepel het vocht op en schenk het over de kip). Laat de gare kip onder een laag je aluminiumfolie nog 15 minuten rusten buiten de oven. Zo kunnen de vleessappen zich ververdelen en spuit het vocht er niet uit alsje de kip aansnijdt.

Check een hele kip op gaarheid door een satépen of -prikker in het dikste deel van de kip te prikken (het dijbeen). Als er helder vocht uit de opening komt, is de kip gaar. Is het vocht roze, dan moet de kip nog wat langer in de oven blijven staan.

De saus

Voorbereiden (kan ongeveer 3 dagen van tevoren)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de olijfolie door de uiparten en spreid ze uit op een bakplaat. leg de knoflook ertussen en rooster de ui en knoflook 30 minuten in de oven tot ze goed bruin zijn. Doe de ui samen met de tak rozemarijn, kalfsfond en room in een pan en breng tegen de kook aan. Laat de knoflook even afkoelen en knijp dan de pulp uit de knoflooktenen in de saus.

saus

Laat de saus 15 minuten zachtjes koken en verwijder de rozemarijn. Pureer de saus met een staafmixer (begin op de bodem om spetters te voorkomen!!) en schenk hem vervolgens door een fijne zeef. Wrijf de saus met een pollepel door de zeef en gooi de overgebleven pulp weg. Zet de saus weer op het vuur en laat langzaam inkoken tot de helft. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik (in de koelkast).

Bereiden

Warm de saus op in een steelpan. Hak de rozemarijnnaalden ragfijn en roer ze door de saus. Breng op smaak met zout en peper.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!