Kerstetalages in New York: om van te smullen!

0

Een aantal jaar geleden was ik rond de feestdagen in New York en liep daar kwijlend langs de juweeltjes van etalages op Fifth Avenue. Wat een boel werk zat overal in! Daar kunnen we in Nederland nog wat van leren. Hieronder de mooiste kerstetalages uit The Big Apple van 2013.

Saks Fifth Avenue

Bij een van de meest luxe warenhuizen op Fifth Avenue staan de etalages dit jaar geheel in het teken van de Saks Yeti. Een groot en vriendelijk sneeuwmonster dat kennelijk al jaren een legende is in Manhattan als het onzichtbare figuur dat elk jaar rond kerst sneeuw strooit vanaf het dak van Saks, weergegeven op de gevel aan de hand van LED-verlichting.

SaksYeti1

Het warenhuis heeft zijn legende omgetoverd tot een lieflijk wezen, compleet met Yeti-merchandise zoals een pluche knuffel en een prentenboek met daarin het levensverhaal van de Yeti uitgeschreven, dat ook in de etalages is uitgebeeld. Kijkers kunnen via een speciale website hun eigen Yeti-naam opzoeken en een sneeuwvlok creëren die je later vanaf je telefoon langs de gevel naar beneden kunt laten vallen.

SaksYeti

Bloomingdale’s

De jaarlijkse presentatie van de etalages bij Bloomingdales staat volgens de lokale media voor de onofficiële start van het feestdagenseizoen in New York City. Zanger Josh Groban verzorgde een muzikale bijdrage, net als het New York Children’s Chorus. De etalages bieden een kijkje in hoe wereldburgers uit verschillende landen over de hele wereld kerstinkopen doen. Met als resultaat een gondel vol cadeautjes in Venetië en Chinezen die hun pakjes op de fiets vervoeren.

Bloomingdales1Bloomingdales2

Lord & Taylor

Lord & Taylor was dit jaar als eerste met de presentatie van de kerstetalages. Het oudste luxe warenhuis in New York koos voor een vintage thema waarbij in elke etalage een scène te zien is van kerstvierende New Yorkers uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Ondanks het ouderwetse jasje waarin de etalages van Lord & Taylor zijn gestoken, kan ook dit warenhuis niet om de hedendaagse technologie heen en heeft daarom twee etalages voorzien van een camera waar publiek op de foto kan en het resultaat naar zichzelf kan sms’en.

LT1LT2

Macy’s

Ook het meer betaalbare zusje van Bloomingdales heeft dit jaar de technologische ontwikkelingen omarmd en interactieve etalages gemaakt waar de kijker kan spelen met het noorderlicht en de sneeuwval achter het raam. Een wonderlijk schouwspel om naar te kijken, zo is ook te zien in de video die is gemaakt tijdens de presentatie van de etalages. Naast de interactieve mogelijkheden blijven ook de traditionele elementen achter de ramen prachtig vormgegeven.

Macys4MacysMacys2

Barney’s

De futuristische en interactieve etalages van Barney’s springen er behoorlijk uit ten opzichte van die in de andere warenhuizen. Zo is een van de etalages omgebouwd tot een verduisterd minitheater waarin de skyline van New York aan de hand van driedimensionale lichtprojecties op kunstzinnige wijze wordt uitgebeeld. Publiek kan het kunstwerk in de etalage zelfs van binnen bekijken, net als de virtuele sledetocht die een paar ramen verderop is te zien. Acteurs in de huid van kerstman en kerstvrouw nodigen kijkers uit om in de strak vormgegeven slee plaats te nemen en een tocht door New York te maken. Ook hier worden foto’s van gemaakt die via e-mail of sms kunnen worden verzonden.

BarneysBarneys2

Bergdorf Goodman

Voor de ramen van dit luxe warenhuis op Fifth Avenue werd ik een paar jaar geleden op slag verliefd op de jurken die er  te zien waren. En dat lag zeker niet alleen aan de jurken. De etalages van Bergdorf Goodman zijn het neusje van de zalm in het scala aan holiday window displays in Manhattan. En dat weet Bergdorf Goodman rond de feestdagen goed in te zetten. De onthulling van de etalages was dit jaar een waar schouwspel met acrobaten die langs de gevel van het warenhuis hun kunsten lieten zien. En wie wil weten hoe de wereld achter de etalages eruit ziet, kan een exclusieve rondleiding boeken, met als afsluiting een privédiner in het BG Restaurant met uitzicht over Central Park. Prijs op aanvraag. Uiteraard.

BGBG4

Ga je ook rond de feestdagen naar New York? Hier vind je een plattegrond met de route naar een aantal van deze spectaculaire etalages. Welke vind jij het mooist?

Foto’s: Flickr
Bron foto boven artikel: Flickr

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Voor Anouk geen kerst zonder Bing Crosby, zelfgebakken wafels, Limburgs 'knien in 't zoer' en een pasteitje met ragout. Jarenlang kreeg haar kerstboom elk seizoen nieuwe ballen, maar langzaamaan begint goud de basiskleur te worden. Voor Christmaholic deelt ze haar beste familierecepten, recenseert kerstmuziek en schrijft DIY's van zelfgemaakte kerstdecoraties. Lees meer over Anouk op haar website of volg haar op instagram.

Je kunt geen reactie achterlaten.