Vega voorgerecht: gebakken peer met walnoten

0

Dit heerlijke voorgerecht is vegetarisch, maar je kunt hem zelfs veganistisch maken door de blauwaderkaas weg te laten. Zelf zou ik daar niet over peinzen, peer & blauwaderkaas is zo ongeveer de lekkerste smaakcombinatie die er is. Dit kerstrecept en de foto boven deze blog zijn afkomstig uit de kersteditie van Jamie Magazine (wat een fijn blad is dat zeg!). Geniet ervan…

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 5 peren (Doyenne du Comice)
  • 1 1/2 theelepel kaneel
  • 70 gram walnoothelften
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 20 gram pijnboompitten
  • 20 gram stemgember (optioneel)
  • 80 gram blauwaderkaas

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180 graden celcius. Halveer 4 peren en verwijder de klokhuizen (bewaar 1 peer voor de decoratie, die gaat in z’n geheel mee in de oven) en leg de peerhelften met de gesneden kant naar boven in een ogenschaal. Strooi er een halve theelepel kaneel en het karwijzaad over. Bak de peren 20 – 25 minuten in de oven tot de randjes bruin beginnen te worden en het vluchtvlees zacht is. Laat ze afkoelen.

Verdeel de noten en pijnboompitten over een bakplaat en rooster ze 4-5 minuten in de oven – hou ze goed in de gaten (ze mogen niet verbranden!). Bewaar wat geroosterde pijnboompitten voor de garnering.

gebakken peer groot

Schep het vruchtvlees voor een groot deel uit 4 van de 8 peerhelften, laat net genoeg van de rand over te voorkomen dat ze in elkaar zakken. Snijd de andere 4 peerhelften in stukken en doe ze met het perenvruchtvlees, de geroosterde noten en pitten en de blauwaderkaas in een keukenmachine. Voeg eventueel de stemgember en de rest van de kaneel toe en mix er een puree van.

Verdeel het perenmengsel over de uitgeholde peerhelften. Schil de bewaarde peer en verwijder het klokhuis. Snijd de peer in de lengte in dunne plakjes en verdeel die over de gevulde peren. Versier het geheel met gehakte geroosterde pijnboompitten. Serveer – verwarmd of koud.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!