Kreeftenstaart met beurre blanc

0

Kerst is hét moment om kreeft te serveren. Klassiek gecombineerd met beurre blanc: een flueweelzachte saus van wijn en boter. Jammie! Dit recept voor een heerlijk kerstvoorgerecht is afkomstig uit Allerhande december 2013. En het staat deze kerst op mijn kerstmenu!

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 4 tastytomtrostomaten
  • 2 Canadese kreeftenstaarten (uit de vriezer, bij AH XL te koop of vers natuurlijk)
  • 1/2 bakje dille (a 15 gram)
  • 1/2 bakje platte peterselie (a 20 gram), alleen de blaadjes
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 100 ml droge witte wijn
  • 150 gram koude boter in blokjes
  • een grillpan

Aan de slag!

Breng een pan water aan de kook. Maak een kruisje in de bovenkant van de tomaten. Dompel ze 20 seconden onder in de pan met kokend water. Haal ze met een schuimspaan uit het water en leg ze in koud water. Trek vervolgens de velletjes eraf. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd elk kwart in de lengte doormidden.

Halveer vervolgens de kreeftenstaarten door me teen groot, scherp mes in de lengte door het pantser te snijden. Meng de kruiden met de tomaat. Breng de sjalot met de wijn in een steelpan aan de kook en laat op hoog vuur in vijf minuten tot de helft inkoken. Zeef de wijn en doe het terug in de pan. Voeg op laag vuur al kloppend met een garde boter beetje bij beetje toe. Breng om smaak met peper en zout. Op Allerhande.nl vind je nog een handige video over saus monteren.

Verhit ondertussen de grillpan en gril de gehalveerde kreeftenstaarten in ongeveer anderhalve minuut per kant gaar. Serveer de saus met de kruidentomatensalade apart bij de kreeft.

Allerhande kerstrecepten 2013 - 2

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!