Aziatisch kerstmenu: licht & verfrissend

0

Wil je dit jaar een keer wat anders maken tijdens het kerstdiner? Wat dacht je van een Aziatisch kerstmenu? Hartstikke leuk en lekker! En door het gebruik van verse ingrediënten ook nog eens een stuk gezonder dan die vette Franse sauzen.

Amuse van mango en rivierkreeft

Een heerlijk recept voor een Aziatische amuse salade met (rivier)kreeft & mango. Je kunt echte kreeft gebruiken, maar iets budget-vriendelijker zijn kleine rivierkreeftjes. Het is afkomstig van Culy.nl.

amuse salade

Wat heb je nodig voor 4 personen?

 • 150 gram rivierkreeftjes
 • 1/2 mango, geschild en in blokjes
 • 2 eetlepels gehakte verse koriander
 • 1 eetlepels verse gember, in plakjes
 • 50 ml crème fraîche
 • 2 eetlepels vers citroensap
 • Zout en peper
 • Amuselepels

Hoe maak je het?

Meng de crème fraîche met het citroensap en breng op smaak met peper en zout. Zet even opzij. Bereid al het snijwerk voor. Meng daarna in een kom de rivierkreeftjes, mango, gember en koriander. Serveer de mini salade in een kommetje, op een amuselepel of bijvoorbeeld in een witlofblad. Lepel de saus eroverheen en garneer met wat extra koriander en eventueel rode peper voor wat extra spice.

Voorgerecht ‘Tonijn tataki met chili-gemberdressing’

Dit superfijne recept is afkomstig uit Elle Eten nr. 6 2013. Het is makkelijk te maken, supergezond en smaakt werkelijk heerlijk!

tonijn

Wat heb je nodig voor 4 personen?

 • 1 el olie
 • tonijnfilet lang stuk van 200 gram
 • 1 tl zwarte peperkorrels
 • 1 tl wasabipasta
 • gekiemde groente (microgroenten) of kleine blaadjes sla voor garneren
 • sezamzaad 1/2 el, geroosterd

Voor de dressing

 • 1 groene chilipeper (zonder zaadjes)
 • 1 tl verse gemberwortel
 • sap van 1 limoen
 • 1 el Japanse lichte sojasaus

Hoe maak je het?

Verhit 1 el olie in een pan met antiaanbaklaag en bak het stuk tonijn snel rondom aan. Neem uit de pan en laat afkoelen. Kneus de peperkorrels in een vijzel. bestrijk de tonijn met de wasabipasta en rol vervolgens door de peperkorrels. Verpak de filet in plastic folie en leg een nacht in de koelkast. Klop in een kommetje de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Snijd de tonijn in dunne plakjes en verdeel de plakjes over vier borden. Sprenkel er de dressing overheen, verdeel de microgroenten of sla erover en slooi het sezamzaad eroverheen.

Tussengerecht: Thaise kokossoep

Hmmm heerlijk verwarmend zo’n hete Thaise soep. Er zijn overal wel lekkere recepten te vinden voor Thaise soep met kokos, ook wel Tom Yum genoemd. Hier op Allerhande bijvoorbeeld, die is fijn voor beginners in de Aziatische keuken. En deze op Thaifood.about.com klinkt ook erg jammie (of Tom Yummie ;-)). Hier op Okoko vind je er nog eentje. Sssslurpp!

thaise soep

Hoofdgerecht: Peking Duck

Dit gerecht is niet alleen heel erg lekker, het is ook heel erg leuk. Verse Chinese pannenkoekjes met een heerlijk sausje, groente en eend. Opvouwen en opsmikkelen. Leuk, toch? Hieronder een recept van Kookjij.nl. Bij mijn favoriete restaurant Jiu.nu maken ze een variant met eendenborstfilet die lekker rosé gebakken is. Wat mij betreft is dat nog lekkerder!

Wat heb je nodig voor 4 personen?

 • 1,8 kg eend
 • 1,75 l kokend water
 • 4 el heldere honing
 • 2 tl donkere sojasaus
 • 2 el sesamolie
 • 1,25 dl hoisinsaus
 • 125 g fijne kristalsuiker
 • 1,25 dl water
 • reepjes wortel, om te garneren
 • Chinese pannenkoekjes,
 • reepjes komkommer en lente-uitjes om te garneren

peking duck

Hoe maak je het?

Leg de eend op een rooster boven een braadslee en schenk er 1,2 liter van het kokende water over. Gooi het water weg en dep de eend droog met keukenpapier. Leg de eend weer op het rooster en zet hem een paar uur weg. Meng de honing, de rest van het water en de sojasaus en bestrijk de eend van binnen en -buiten met dit mengsel. Bewaar de rest van het mengsel. Laat de eend 1 uur staan, tot het glazuur droog is.

Bestrijk de eend nog eens met het mengsel, laat hem drogen en ga hiermee door tot alle glazuur op is. Verwarm de olie, voeg de hoisinsaus, de suiker en het water toe. Laat dit mengsel 2-3 minuten zachtjes koken tot het is ingedikt.

Bak de eend 30 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden, keer hem en bak hem nog eens 20 minuten. Keer de eend nog eens en bak hem in 20-30 minuten gaar en knapperig. Haal de eend uit de oven en laat hem 10 minuten staan. Verwarm ondertussen de pannenkoekjes in een stoompan, snijd het vel en het vlees in reepjes, garneer met reepjes wortel en serveer met de pannenkoekjes, de saus, de reepjes komkommer en lente-uitjes.

Aziatisch ijs

Een beetje vreemd maar wel lekker. Je kent ze misschien van de sushi-restaurants; Aziatische ijssoorten. Groene thee, zwarte sesam en rode bonen. Het klinkt raar, het is ook een beetje raar, maar wel heel smaakvol. Hieronder het recept voor zwarte sesamijs (mijn favoriet).

zwarte sesam ijs

Wat heb je nodig voor 4 personen?

 • 3 eetlepels zwart sesamzaad
 • 7,5 dl melk
 • 2,5 dl slagroom
 • 150 gr suiker
 • 2 eidooiers

Hoe maak je het?

Rooster de zaadjes in een koekenpan in 3 minuten op hoog vuur. Maal de zaadjes tot een grof poeder in een vijzel. Verhit de melk met de room, de helft van de suiker en de sesamzaadjes tot net onder het kookpunt. Klop de eidooiers met de suiker in 3 minuten tot een romige massa. Klop 1,5 dl van het melkmengsel voorzichtig door het eimengsel. Klop 1 minuut. Klop de rest van de melk erdoor. Breng het mengsel in een pan aan de kook en kook 10 minuten.

Laat het mengsel afkoelen en giet het over in een kom. Zet de kom in de vriezer. Klop elk kwartier/half uur met en mixer het ijs voor een halve minuut. Herhaal dit proces totdat het ijs is geworden zoals jet het kent. Dit duurt ongeveer een uur of 3. Laat het daarna nog even opvriezen en je zwarte sesamijs is klaar! Rasp er eventueel nog heel fijn wat sinaasappelschil overheen en verdeel er wat zwarte sesamzaadjes over om het geheel af te maken.

Tadaa, dat was mijn Aziatische kerstmenu. Ik hoop dat het je geïnspireerd heeft!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!