Kerst-etiquette: zo hoort het!

0

Kerst is bij uitstek een goed moment om eens met de hele familie of vriendengroep aan tafel te gaan. Uitgebreid dineren, kaarslicht én een lekker wijntje verhogen de algehele feestvreugde. En als je er dan toch op je kerstbest uitziet en een zalig driegangendiner hebt voorbereid, is het een mooie gelegenheid om te dineren zoals ‘het heurt’. Daarom hebben we de belangrijkste etiquetteregels voor jou op een rijtje gezet.

Buitenbeentje

Of je nu ergens anders gaat dineren of iedereen bij jou thuis komt: zorg dat je geen buitenbeentje bent of dat je gasten zich zo voelen. Dus ontwijk gevoelige gespreksonderwerpen, zorg dat iedereen op de hoogte is van de kledingvoorschriften en geef de ander complimenten. Eet je bij iemand anders? Neem dan een fles wijn of ander klein geschenk mee. Dat is heel attent!

Tafelaankleding

De liefde van jouw gasten gaat dan wel door de maag, maar het oog wil ook wat. Dus besteed zorg aan hoe de tafel eruit ziet. Gebruik geen papieren kleed, maar een (bijvoorbeeld wit!) linnen tafelkleed. Houd bij de keuze van jouw kleed rekening met de lengte: hij moet ongeveer 30 cm over de tafelrand hangen. Het bestek leg je op volgorde van de te serveren gangen van buiten naar binnen. Dus je begint met het buitenste bestek voor het voorgerecht. De glazen zet je rechtsboven je bord. Extra mooi staat het als je de (linnen!) servetten op een mooie manier in de wijnglazen vouwt.

etiquette

Eettiquette

Staat er iets superlekkers op tafel? Ga dan niet schransen, maar verdeel de porties. Schep liever een tweede keer op als je iets heel lekker vindt. Wil je iets drinken? Pak het glas op bij de steel en niet bij de rand. En gebruik voor het drinken eerst een servet om je mond mee af te vegen. Niets viezer dan vettige randen om het wijnglas. Het is overigens aan te raden om regelmatig het servet te gebruiken, zodat je zeker weet dat je geen etensresten op je gezicht ‘bewaart’. Het servet leg je na gebruik op je schoot.

Opstaan

Het is ‘not done’ om op te staan tijdens het eten. Zorg dus dat je sigaretbehoefte van tevoren gestild is. Opstaan is onbeleefd tegenover de gastheer en gastvrouw om dat er  ‘zo nodig’ gerookt moet worden. Wacht liever tot na het dessert. Moet je toch opstaan omdat je bijvoorbeeld een kleine blaas hebt? Leg dan je servet niet op tafel, maar op de leuning van de stoel. Zo hebben anderen geen last van jouw ‘vieze’ servet.

Netjes

Met deze etiquetteregels kom je een heel eind tijdens het Kerstdiner. En ook als je niét kiest voor een extra sjiek etentje zijn deze regels onmisbaar. Het is altijd prettig om rekening te houden met een ander, gastheer/vrouw of niet. Lap de regels dus niet zomaar aan je (kerst)laars en eet smakelijk!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Marlies Sienot is een echte kerstverslaafde. Het liefste heeft ze vijf kerstbomen in huis, allemaal in een verschillende kleur. Ze draait al vanaf begin november kerstliedjes, maar ook in de zomer kun je haar betrappen op het meezingen met haar favoriete kersthit 'Stop the Cavalry' van Jona Lewie.

Reageer!