Rozemarijn gaat helemaal los met kerst

6

Van grote rode strikken in de heg tot zeeppompjes met kerstfiguurtjes erop en van maretakken boven de voordeur tot een gigantisch grote traditioneel versierde kerstboom met een enorm winters kerstdorp eromheen. Het is duidelijk dat de 49-jarige Rozemarijn van Ingen uit De Bilt groots uitpakt met kerst.

 1. Vertel eens, wat heb jij met kerst?

‘Kerst zit er bij mij van kinds af aan in. We hadden altijd een kerstboom en doordat mijn ouders voor een pleegkind uit Ierland zorgden, kregen we de kersttradities daarvan mee. Ook hadden zij Duitse vrienden waar we regelmatig naartoe gingen. Hoe zij kerst vierden, daar was mijn moeder niks bij.’

RozemarijnEntree

2. Wanneer is die passie ontstaan?

‘Toen ik op mezelf ging wonen. Ik kreeg al jong kinderen; mijn oudste zoon werd geboren toen ik twintig was en ik wilde het als moeder allemaal heel goed doen. Kerst was het ideale moment om mijn eigen ding te doen voor mijn gezin. Ze op mijn manier warmte te geven. Mijn eerste eigen kerstballen kocht ik bij de Bijenkorf. Het waren wit met gouden ballen, in de winkel vond ik ze prachtig. Maar eenmaal thuis in de boom vond ik ze afschuwelijk. Ik bleek kerstballen het mooist te vinden in de traditionele kleuren en uitvoeringen. Die traditionele manier van vieren zit er ook nog steeds in. We lezen altijd dezelfde kerstverhalen voor uit het boekje Kerstverhalen voor de jeugd dat ik al van jongs af aan heb en we eten altijd dezelfde gerechten, met als hoofdgerecht natuurlijk gevulde kalkoen. De kinderen willen ook nooit iets anders.’ Lachend: ‘Nou ja, nu ze ouder zijn mogen we wel met de wijnen variëren.’

Woonkamer

3. Hoe groot is je passie precies?

‘In Nederland kon je dertig jaar geleden nog helemaal niet zoveel kerstdecoratie vinden, dus ik maakte veel zelf. Dan kocht ik een paar meter stof met een Schotse ruit en ging met de naaimachine in de weer. Ik maakte tafellakens, dekbedden en strikjes voor aan de eettafelstoelen. Die hangen nu weer aan de stoelen. Ik woonde in een flatje en had niet veel geld, dus het begon klein. Later struinde ik de tuincentra en de Bijenkorf af om spullen te vinden. Totdat ik op mijn 36ste begon als stewardess bij KLM. Toen ging er letterlijk een wereld voor me open. Op Thanksgiving en Black Friday zorg ik ervoor dat ik op een vlucht naar New York werk, om daar vervolgens de hele nacht koopjes te shoppen in de grote warenhuizen zoals Macy’s. Die zijn dan ’s nachts open. Dat ik dan maar drie uur heb geslapen maakt me niets uit, het is zo prachtig om te zien hoe alles daar is geëtaleerd. Je kijkt je ogen uit!’

SlaapkamerSlaapkamers

‘Sinds ik veel in het buitenland winkel verzamel ik het kerstservies van Spode. Ik heb wel eens zoveel tegelijk aangeschaft dat alles in tassen van collega’s moest worden verdeeld om het weer mee naar Nederland te krijgen. Ik heb zelfs speciaal voor het servies een kast gekocht’, lacht Rozemarijn. ‘In november gaat al het gewone servies in dozen en zet ik het kerstservies erin. Dat gebeurt sowieso met een heleboel spullen. In de keuken en badkamer hangen kersthanddoeken, zeeppompjes met kerstfiguurtjes erop en ook de dekbedhoezen hebben een kerstthema. In alle kamers van het huis is kerstversiering te vinden, zelfs op het toilet. We hebben allemaal speciale kleding voor kerst, tot het ondergoed aan toe en voor mijn jongste dochter Gwendolijn maak ik zelf jurken of koop ze in het buitenland. Ik ga helemaal los.’

SpodeKeuken2Keuken

‘Ik denk dat ik inmiddels zeker vijftig dozen vol met kerstspullen heb. Maar ik koop nooit nieuwe kerstballen. In de boom hangen nog steeds de ballen die ik dertig jaar geleden heb gekocht. Alleen op de gang staat een klein boompje dat ieder jaar een ander thema heeft. Maar eigenlijk houd ik daar niet zo van. Dat traditionele, dat is echt ‘me’. Ferdinand, mijn man, stelde dit jaar voor om boven de eettafel twee kunstbomen op de kop te hangen en die te versieren. Dat vind ik hartstikke leuk, maar ik had het zelf nooit bedacht.’

HalEettafel

4. Wat vind je zo leuk aan jouw kerstpassie?

‘De gezelligheid. Dat is er al tijdens alle voorbereidingen. Ik vind het heerlijk om rondom de boom het kerstdorp neer te zetten, ieder jaar is het weer een gepuzzel hoe het moet staan. Als we bijvoorbeeld buiten op de stoep de heg versieren, krijgen we altijd ontzettend veel aanspraak en complimenten. En ik geniet ontzettend van het eindresultaat. Naast de kerstboom op de bank in slaap vallen, dat is voor mij het ultieme geluk.’

Huisjes2Huisjes

5. Ben je het hele jaar door met kerst bezig?

‘Kerst is altijd in mijn hoofd. Ik ben gewoon een meisje dat van thematiek houdt. Voor de verjaardag van Gwendolijn organiseer ik altijd themafeestjes. De afgelopen jaren hebben we een zeemeerminnenfeest gehad, een elfenfeest en een prinsessenfeest. Alle pakjes maak ik zelf, ook voor de ouders als ik iets leuks tegenkom. Die zijn wel eens bang dat ze de enige zijn die verkleed komen, maar ik ben ook altijd helemaal gekleed naar het thema. Ik schaam me nergens voor.’

Gwendolijn

6. Wat is je grootste wens of droom als het om jouw passie voor kerst gaat?

‘Tja, dan moet ik toch sneeuw zeggen. Dat maakt het plaatje helemaal af. Vorig jaar was het rond de feestdagen wit, dat vind ik echt fantastisch. En natuurlijk een gelukkig gezin. Alweer bijna twintig jaar geleden lag mijn vader met kerst in het ziekenhuis en toen heb ik bij mijn ouders thuis de versiering gedaan en hebben we hem een paar uur naar huis meegenomen om samen het kerstdiner te eten. Dat was een heftige tijd. Dus gezondheid, dat is het allerbelangrijkste.’

7. Wat heb je voor tips voor mensen die ook zo willen uitpakken met kerst?

‘Begin vroeg. Eind oktober, begin november haal ik alle dozen van zolder en begin met het versieren van de vensterbanken, het toilet en de badkamer. Sinterklaas vieren we altijd het laatste weekend van november, want op 1 december komt de kerstboom. Met het optuigen en de huisjes eromheen ben ik wel een week zoet. Ik ben in die periode nergens anders mee bezig dan met kerst.’

Buiten

Ben je ook verzot op kerst en breng je dit op een opvallende manier tot uiting? Laat het ons weten en wie weet sta jij volgend jaar ook in de rubriek Mijn Kerst!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Voor Anouk geen kerst zonder Bing Crosby, zelfgebakken wafels, Limburgs 'knien in 't zoer' en een pasteitje met ragout. Jarenlang kreeg haar kerstboom elk seizoen nieuwe ballen, maar langzaamaan begint goud de basiskleur te worden. Voor Christmaholic deelt ze haar beste familierecepten, recenseert kerstmuziek en schrijft DIY's van zelfgemaakte kerstdecoraties. Lees meer over Anouk op haar website of volg haar op instagram.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

6 reacties

    • Ik vind het juist super stijlvol en heel tof om te zien hoe iemand zo met zijn of haar passie bezig kan zijn. Maar iedereen zijn eigen smaak he ;-). Overigens lees ik in het interview dat ze werkzaam is als stewardess, dus ze is in elk geval geen huisvrouw.

  1. Pingback: 6 prachtige, populaire kerstserviezen - Christmaholic.nl