Wijn kiezen bij het kerstdiner: zo kies je de lekkerste

0

Oke, je weet wat er op het menu komt te staan deze kerst, maar hoe kies je nu de juiste wijn? In dit artikel hebben we wat tips en tricks voor je verzameld. Handige wijnapps en goede tips bij het kiezen van de juiste wijn.

Wijnapps

Er zijn echt gigaveel fijne wijnapps op de markt die het wijn kiezen en wijn drinken net even wat makkelijker en leuker maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van WineStein? Je voert de ingrediënten van het gerecht in dat je gaat koken en de app geeft je suggesties voor bijpassende wijnen. Hoe fijn! Hij is er helaas alleen voor iPhone.

img_NL_carousel3 (1) img_NL_carousel2 img_NL_carousel5

Maar er zijn nog meer handige wijnapps. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Superwijnenapp van de Grote Hamersma 2014 en de wijnkoopjeszoeker van ByTheGrape? Zelf ben ik fan van Vivino, een app waarbij je (simpelweg door het etiket te scannen) kunt bijhouden wat je van elke wijn die je gedronken hebt vindt, hoe duur hij was en waar je hem gekocht hebt. In je tasting notes kun je toevoegen bij welk gerecht je de wijn lekker vond smaken, handig voor een volgende keer!

Wijn-spijscombinaties

De 6 tips hieronder zijn afkomstig van Wijnbloggers.nl, een mooi blog over niets anders dan wijn. Like!

Tip 1: Combineer zoet met pittig

Pittige gerechten zijn uitstekend te combineren met wijnen die wat suiker bevatten, zoals bijvoorbeeld een Riesling (Duitsland). Suiker tempert pittigheid en zorgt voor meer balans in je combinatie van wijn en spijs. Maar ook een wijn met veel alcohol of veel tannine kun je goed schenken bij pittige gerechten en kunnen er voor zorgen dat je gerecht nog meer pit lijkt te hebben.

Tip 2: Let op textuur en smaak

Combineer gerechten en wijnen die vergelijkbare smaken en texturen hebben. Zoals het combineren van mild gearomatiseerde wijnen met mild op smaak gebrachte gerechten en rijke, smaakvolle gerechten met rijke, smaakvolle wijnen. Wanneer wijn en spijs vergelijkbaar van kwaliteit zijn, vullen ze elkaar aan en versterken ze de smaken die ze gemeen hebben. Zoals bijvoorbeeld het combineren van botersaus met Chardonnay. Beiden hebben iets boterachtigs, waardoor ze goed met elkaar zijn te combineren.

Tip 3: Combineer zuur en tannine met vet

Wijnen die veel zuur hebben, zoals bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc, of veel tannine, zijn goed te combineren met (gebakken) vet voedsel. Zure wijnen brengen vettige gerechten in evenwicht, maar toch gaat het niet altijd op. Zure wijnen en romige sauzen gaan bijvoorbeeld niet zo goed samen en kun je beter voorkomen.

Tip 4: Combineer zoet eens met zout

Zoete wijnen combineren met zoute gerechten kan een heerlijk combinatie opleveren (denk maar een de combinatie van port met blauwe schimmelkaas). Door het combineren van zoet en zout, maak je de zoete wijn minder zoet en fruitig en zorg je ervoor dat het eten minder zout (meer hartig) wordt. Zoet gaat zout dus tegen en andersom.

Tip 5: Combineer zoet met zoet

Combineer je dessert met een wijn die minstens zo zoet is als het dessert zelf, zelfs nog iets zoeter. Is je dessert zoeter dan de wijn, dan zal de wijn eerder slap lijken. Zoete wijn haalt de zoetheid in je dessert juist naar boven. En let ook eens op de complementaire smaken in je wijn en combineer deze.

Tip 6: Gebruik streekproducten samen

Wat samen groeit, gaat samen! Combineer spijzen en wijnen uit dezelfde streek. Italiaanse gerechten met Italiaanse wijn bijvoorbeeld. Maar je kunt nog verder gaan en ingrediënten en wijnen uit dezelfde regio/streek combineren. Producten uit dezelfde streek delen hetzelfde terroir (aarde), waardoor ze natuurlijke smaken hebben die elkaar aanvullen en versterken.

Mist er nog een tip in het rijtje? Laat het dan zeker even weten in een reactie hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!