Detox het kerstdiner er zo weer vanaf

1

Vreten op aarde, zo wordt kerstmis vaak gekscherend door de niet-liefhebbers genoemd. En ja, we moeten toegeven, er wordt wat afgegeten. Terwijl een week na kerst afvallen weer bovenaan het lijstje met goede voornemens staat. 

Opschonen

Of je nou wel of geen gewicht wil verliezen, na de decembermaand vol zoet en lekkers is het sowieso een goed moment om een pas op de plaats te maken. Goed voor jezelf te zorgen en de boel eens even flink op te schonen. Detoxen, oftewel ontgiften is daarvoor bij uitstek geschikt. Maar hoe pak je dat aan?

Van gifbelt naar tempel

In november volgde ik het detoxprogramma In 28 dagen van gifbelt naar tempel van detoxcoach Jacqueline van Lieshout. Het programma sluit alle voedselcategorieën uit die mogelijk een allergie of overgevoeligheid kunnen veroorzaken. Denk aan koemelkproducten, alcohol, caffeïne, vlees, gluten, suikers en e-nummers. Wat je wel eet? Heel veel groenten, fruit, noten, zaden, aardappelen in de schil en zilvervliesrijst.

Detox2

Een makkie

In het begin was dat voor mij best een enorme omslag, maar met behulp van de boeken van Van Lieshout is dit detoxprogramma een makkie. Op basis van haar recepten kun je voor elke dag een uitgebreid programma opstellen, zodat je precies weet wat je wanneer moet eten. Ook zijn er op internet zat recepten te vinden die binnen het detoxprogramma vallen. Zo deed ik bijvoorbeeld veel inspiratie op bij voedingscoach Rens Kroes en op foodblog Puur Homemade. Halverwege de derde week had ik het detoxen zo onder de knie dat ik geen schema meer nodig had.

Detox3

Veel werk

Ook fijn is dat Van Lieshout er vanuit gaat dat de detoxer een druk leven heeft en daarom een wekelijkse kookdag voorstelt. Zo ben je niet elke dag druk met het maken van allerlei eten waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. Want het is wel veel werk, om ineens over te stappen van simpel gesmeerde boterhammen naar goedgevulde salades en rijk belegde rijstwafels als lunch. En dan heb ik het niet eens over het doucheritueel, waarbij je elke ochtend eerst je hele lichaam droog borstelt, daarna warm doucht en afsluit met een koude douche. Ook kun je de eerste periode behoorlijk last hebben van stemmingswisselingen, omdat je lichaam last heeft van ontwenningsverschijnselen.

Detox5

Energie

Maar al snel krijg je voor al dat werk juist ontzettend veel energie terug en waarschijnlijk zul je zelfs gewicht verliezen. Bovenal word je je veel bewuster van je eetpatroon en eetgewoontes en is de kans groot dat je na het detoxprogramma op een andere manier blijft eten. Zo heb ik sindsdien bijvoorbeeld bijna geen brood meer gegeten en eet ik nog maar twee keer per week vlees.

Detoxmethodes

Andere manieren om te detoxen zijn bijvoorbeeld sapkuren, het slikken van voedingssupplementen met een reinigende werking en klisma’s. Wat ga jij proberen in 2014?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Voor Anouk geen kerst zonder Bing Crosby, zelfgebakken wafels, Limburgs 'knien in 't zoer' en een pasteitje met ragout. Jarenlang kreeg haar kerstboom elk seizoen nieuwe ballen, maar langzaamaan begint goud de basiskleur te worden. Voor Christmaholic deelt ze haar beste familierecepten, recenseert kerstmuziek en schrijft DIY's van zelfgemaakte kerstdecoraties. Lees meer over Anouk op haar website of volg haar op instagram.

Reageer!

1 reactie