Kerstpakketten: wat zijn de trends voor dit jaar?

0

Je kerstpakket, wat zal er dit jaar inzitten? Iets lekkers? Iets moois? Iets nuttigs? Het blijft – als het goed is – nog even een verrassing. Misschien kunnen we toch alvast een tipje van de sluier lichten. Ik vroeg een drietal kerstpakkettenexperts het hemd van het lijf: dit zijn dé trends.

Het ideale kerstpakket

Hoe ziet het ideale kerstpakket er voor dit jaar uit? Je denkt misschien; dat is hartstikke persoonlijk, hoe kun je daar nu antwoord op geven? Natuurlijk heeft iedereen zo zijn voorkeuren. Toch ziet het kerstpakket er volgens Marco Setz, eigenaar van Kerstpakketten XL, al 10 jaar ongeveer hetzelfde uit: “Elk jaar komen er weer nieuwe varianten en thema’s, maar in de basis is het ideale pakket al tien jaar ‘kerstdagvullend’, gericht op het gezin en goed gevuld met kado’s.”

Casper Baan, manager kerstpakketten bij Sligro, herkent dat gegeven: “Het ideale kerstpakket zit boordevol op elkaar afgestemde artikelen, waarmee je één of meerdere momenten op de dag in kan vullen. Denk bijvoorbeeld aan het ontbijt, het diner, de borrel of een combinatie hiervan.”

Kerstpakket_bij_de_borrel_451.

Kerstpakket ‘Bij de borrel’ van X-masgiftsonline.nl

Maakt het dan nog uit of de ontvangers werkzaam zijn in de bouw, de zorg of in de financiële sector? “Dat zou je wel denken hè?,” lacht Marco Setz, “maar we blijken allemaal erg op elkaar te lijken.” Kerstpakketten XL doet elk jaar uitgebreid onderzoek naar de wensen, behoeften en tevredenheid van haar klanten. “Of je nu bankdirecteur of schoonmaakster bent, bijna iedereen wil simpelweg een goed gevuld pakket met veel lekkere dingen en iets ‘tastbaars'”. Dat heeft volgens hem allemaal te maken met het gevoel van waardering. “Hoe groter, zwaarder en beter gevuld het kerstpakket, hoe hoger je gevoel van waardering”, licht Marco toe. Wat zijn we toch simpele zielen eigenlijk, hè?

Food fans

Een ding is duidelijk; we willen veel items in ons superzware kerstpakket. Maar welke? Lekker eten is – als je het mij vraagt – een van de leukste dingen aan de decembermaand. En daarin ben ik blijkbaar niet de enige. Casper Baan van Sligro: “Food wordt steeds belangrijker in kerstpakketten, en dan met name de toegankelijke producten. Mensen geven bijvoorbeeld liever een blikje ragout met pasteibakjes dan een blik kreeftensoep.”

Nostalgisch kerstpakket van Xmasgiftsonline.nl

Nostalgisch kerstpakket van X-masgiftsonline.nl

Marco van Kerstpakketten XL ziet eveneens een stijgende lijn als het gaat om de verhouding tussen eten en andere producten in het pakket: “Historisch gezien draait het kerstpakket natuurlijk puur om eten. Een aantal decennia geleden deden de non-food items (elektrische apparaten, servies, handdoeken, verzorgingsproducten) hun intrede. De afgelopen drie tot vier jaar zien we echter weer steeds meer etenswaren in de pakketten.”

Healthy hype

Ben je als werkgever op zoek naar het perfecte kerstpakket? Dan zit je met een groot en zwaar pakket vol producten dus sowieso snor. De volgende stap is het kiezen van het thema. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een kerstpakket voor. “Er zijn kerstpakketten speciaal voor mannen of vrouwen, we hebben nostalgische, duurzame en verzorgingspakketten, pakketten in een bepaald landenthema, voor ieder wat wils dus”, vertelt Marco. Welk thema dit jaar populair is? Met al die stappentellers, fitness apps, groene smoothies, quinoa, speltmeel en boekweit die je om de oren vliegen is de gezondheidhype je vast niet ontgaan. Niet verrassend dus dat dit thema het ook in kerstpakkettenland goed doet.

'Gezond' pakket van Xmasgiftsonline.nl

‘Gezond’ pakket van X-masgiftsonline.nl

Claudia Kranen van X-masgiftsonline verwacht dit jaar veel ‘healthy’ pakketten te verkopen: “Pakketten met blenders, citruspersen en verse sinaasappelen bijvoorbeeld zullen ook dit jaar weer toppers zijn”, vertelt ze. Casper Baan van Sligro ziet dezelfde vraag ontstaan: “Meer en meer zien we dat ‘gezonde’ pakketten, of althans pakketten met een gezonde uitstraling, enthousiast ontvangen worden.” Het is natuurlijk ook wel een mooi symbool richting je werknemers; je hoopt immers op een gezond nieuw jaar samen.

Pakket minus kerst?

Niet iedereen in Nederland viert Kerst en daar lijken werkgevers vaker rekening mee te houden. “We merken een lichte toename in bedrijven die rekening houden met verschillende religies”, zegt Casper. “Zo zijn er bedrijven die één hoofdpakket samenstellen, gericht op de traditionele waarden van het kerstpakket, maar daarnaast voor de medewerkers – die daar vanuit geloofsovertuiging waarde aan hechten – een tweede (alcohol- en varkensvlees-vrij) pakket samenstellen.”

Kerstpakketten XL biedt voor deze klanten bijvoorbeeld speciale Halal-pakketten aan. Mocht je ervoor kiezen om ‘de kerst uit het pakket te halen’, zou mijn persoonlijke aanbeveling zijn om het pakket ook niet met Kerst te geven, maar bijvoorbeeld met Sinterklaas of vlak voor het nieuwe jaar. Dat past helemaal in de gedachte.

Zelf je kerstpakket samenstellen

Heb je wel eens een bon gekregen van je werkgever, waarmee je zelf een kado kon uitkiezen? Het principe van ‘keuzekado’s’ wordt steeds populairder, legt Marco Setz uit. “Uit logistieke overwegingen kiezen steeds meer bedrijven ervoor om geen honderden dozen op de zaak te laten bezorgen (dat is immers een hele operatie), maar om medewerkers een mooi ingepakte giftcard te geven. Via de website kunnen mensen vervolgens zelf hun kado’s kiezen, wij pakken die dan mooi in als kerstpakket.”

logistiek kerstman

De populariteit van dit soort keuzeconcepten neemt niet alleen toe vanwege de logistieke voordelen, het heeft ook te maken met de steeds betere service en kortere levertijden van de diverse aanbieders. Ook worden werkgever en werknemer steeds handiger in het online bestellen. Toch zullen de keuzeconcepten volgens Marco nooit het traditionele kerstpakket van haar troon stoten: “Keuzeconcepten hebben nu ongeveer 20 tot 25% van de markt, dat percentage zal nog wel groeien. Maar het traditionele pakket blijft zeker bestaan!”

Koop je kerstpakket eens ergens anders

Als je googelt op kerstpakketten, struikel je over de digitale aanbieders. Ook de groothandels zijn bekende adressen voor het kerstpakket. Maar het kan ook anders, misschien zelfs wel origineler. Steeds meer merken en winkels bieden namelijk eigen kerstpakketten aan. Denk bijvoorbeeld aan de culinaire keten Oil & Vinegair, waar je pakketten op maat kunt laten samenstellen. Rivièra Maison, een van mijn favoriete merken, is nieuwkomer op de markt. De kerstpakketten van dit lifestylemerk zitten boordevol RM-producten en lekker eten in een luxueuze verpakking. Ze hebben mooie namen als ‘Water and Wine’ en ‘Man with the Pan’. Weer eens iets anders!

Hoe kies je het perfecte kerstpakket voor je medewerkers?

Ben jezelf verantwoordelijk voor het kiezen van het perfecte kerstpakket voor al je medewerkers? Een leuke job, maar makkelijk is anders! Marco van Kerstpakketten XL heeft nog wel een tip voor je: “Durf te kiezen, er zijn altijd mensen die iets te zeuren hebben of iets niet leuk vinden. Natuurlijk kun je voor een keuzeconcept gaan, maar ook daar hebben sommige collega’s weer iets op te zeggen, bijvoorbeeld dat het ‘zo onpersoonlijk is’.”

Het motto is dus: ga alleen voor een keuzeconcept als dat uit logistieke overwegingen handiger is. En kies voor een thema dat aansluit bij de belevingswereld van je medewerkers, je branche, de thema’s die in je organisatie spelen of kies gewoon eens wat anders dan de afgelopen jaren. “Het allerbelangrijkste is en blijft dat je durft te kiezen,” herhaalt Marco, “elke collega tevreden houden, is onhaalbaar.”

kerstpakket kaas uit het oosten

Foto’s: themapakketten van Kerstpakketten XL

Als zelfstandig ondernemer krijg ik helaas geen kerstpakket, dus ik moet het doen met de kerstkadootjes die ik krijg van mijn geliefden (gelukkig zijn die ook niet mis ;-)). Als jij wel dit jaar een pakket verwacht, dan ben ik heel benieuwd; wat hoop je dat er dit jaar in zal zitten? Laat het weten in een reactie hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!