DIY glazen kerstballen met persoonlijke boodschap

9

Het is alweer bijna zover! Straks liggen veel winkels weer vol schitterende kerstspullen. Alle kleuren kerstballen zijn te krijgen in de winkel. De klassiekers zoals goud, rood en zilver, maar ook gedurfde kleuren als turquoise, paars of roze zijn niks nieuws meer. Je kunt het zo gek niet bedenken en het is verkrijgbaar. Maar wat is er nu leuker om kerstballen in je boom te hangen die je zelf hebt gemaakt?

Doorzichtige glazen kerstballen

Het belangrijkste wat je nodig hebt voor deze DIY zijn doorzichtige glazen kerstballen. In deze ballen kun je een mooie tekst, quote of boodschap doen. Zelf heb ik er hele speciale kerstballen van gemaakt, namelijk ‘bruiloft-kerstballen’! Midden december ga ik namelijk trouwen en kerstballen mochten natuurlijk niet ontbreken op mijn trouwdag.

Wat heb je nodig?

Zet onderstaande items op je boodschappenlijstje:

 • Glazen kerstballen
 • Touw of lint
 • (Kraft)papier A4
 • Zakje nepsneeuw
 • Potlood of pen
 • Schaar
 • Printer

Thema: kerstbruiloft

Wat is het mooiste thema voor je bruiloft als je net als ik helemaal gek bent op de winter/kerstperiode? Juist, een winterbruiloft met veel kerstsfeer! Knapperende vuurkorven, sprankelende kerstversiering, mooie lichtjes en het liefst sneeuw, maar dat komt in Nederland niet vaak voor helaas. Hoe dan ook, voor de decoratie van een bruiloft kun je helemaal jouw eigen stijl laten zien. Bij een winterse bruiloft horen natuurlijk ook kerstballen! Deze zelfgemaakte kerstballen zijn gevuld met sneeuw en strookjes papier met de volgende teksten:

 • “Just married”
 • “Mr. & Mrs. (eigen naam)”
 • “Happily ever after”

De combinatie van jute en kraftpapier is een stijl die overal makkelijk bij past. Je kunt de glazen kerstballen natuurlijk ook vullen met andere materialen zoals glitters, rode bessen, gipskruid of kaneelstokjes. Het is maar net wat je mooi vindt.

Aan de slag

Bedenk welke teksten je graag in jouw persoonlijke kerstbal wil. Het leukste is verschillende teksten af te wisselen. Denk hier bij aan korte, krachte teksten of bijvoorbeeld een datum of een woord. Zelf kies je voor een mooi lettertype, print dit over een aantal regels verspreid uit. De strookjes zullen ongeveer 1,5 centimeter breed worden.

DSC_0077 DSC_0079

Nu de strookjes uitgeknipt zijn, kun je ze om een potlood of iets langwerpigs heen draaien. Zo wordt er een spiraal gevormd. Schuif vervolgens voorzichtig het potlood in de glazen kerstbal. Je draait met de richting mee en het strookje zit er in! Dit doe je in totaal met drie strookjes in één bal.

ompotlood kerstbalpotlood

Als de strookjes er in zitten, kan de sneeuw er in. Een klein trechtertje is aan te raden, maar met een lepeltje kan het ook. Vul de ballen met een laagje sneeuw en maak de kerstbal weer dicht. Tot slot kun je er een lusje aanmaken van lint of touw, zodat je bal opgehangen kan worden in de mooie kerstboom!

kerstbal afkerstballen

Tekstbal als kerstcadeau

Je kunt deze kerstballen ook weggeven. Ideaal als kerstcadeau! Zoek een leuke tekst of quote op en print deze uit. Je kunt de teksten combineren met sneeuw, confetti of kleine sterretjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze opties?

 • Een kerstbal voor iemand die net een kindje heeft gekregen. Dit maak jij dan tot baby’s eerste kerstbal met een blijvende herinnering!
 • Een kerstbal voor jouw beste vriend of vriendin met een blijk van waardering erin.
 • Een kerstbal voor jouw geliefde, met de mooiste herinnering er in van dat jaar en een gelukwens voor het komende jaar voor jullie samen.
 • Een kerstbal voor je eigen kinderen met het jaar erop vermeld. Ieder jaar stop je de leukste momenten of herinneringen van dat jaar in de kerstbal. Elk nieuw jaar met de kerstboom optuigen koester je deze herinneringen weer!
 • Een kerstbal gevuld met een deel van een songtekst. Kies een liedje uit wat voor die ander een betekenis heeft.

Hartstikke leuk toch? Wil je nog meer creatieve inspiratie opdoen voor het zelf maken van kerstdecoraties, kijk dan zeker even bij deze blogjes. En wil je meer inspiratie voor een winterse of echte kerstbruiloft? Check dan deze artikeltjes!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Vroni houdt van originele DIY-projecten, alles om haar heen ziet ze als inspiratie. Vroni krijgt vlinders in haar buik als ze aan de knusse en gezellige feestdagen denkt. Momenteel is ze druk bezig met haar eigen bruiloft: een winterse kerstbruiloft! Hier zullen dan ook verschillende blogs over verschijnen op Christmaholic.nl.

Reageer!

9 reacties

 1. Superleuk! Gefeliciteerd met je aanstaande huwelijk!!!
  Ik ben vorig jaar op de 24e getrouwd… hoe kon het ook anders met mij. Gevierd in de walstraat waar altijd ‘Dickens festijn’ is hier. Aan aankleding dus geen gebrek. Ga je nog meer kerstige aankleding voor je bruiloft maken? Of en mooie taart in winter thema?

  Ps je bent ergens de t van trouwen vergeten 😉

  • Dankjewel Karin!
   Wauw wat mooi dat jij ook in die periode getrouwd bent. De 24e nog wel, dat is helemaal bijzonder! En dan al helemaal met het Dickens festijn! Terug in de tijd met de mooie sfeer haha!;)!

   Ik ben al druk bezig om nog meer versieringen te maken voor de bruiloft! Toevallig gaan we vanavond onze bruidstaart bespreken en daar komen sowieso kerstballen in hihi. Ik zal zeker nog meer blogjes neerzetten van mijn thema “kerstbruiloft!”

   Och ik zie het van die “T”! Dat leest ook een beetje raar, ik ga het gauw gaan aanpassen, dankjewel!

 2. Pingback: 5x DIY kerstcadeaus om zelf te maken

 3. Pingback: Kerst 2019: 5 manieren om kosten te besparen - Hukkster

 4. Mieke van den Dobbelsteen op

  Wat een leuk idee!
  Waar kan ik die kerstballen kopen waar ik zelf een persoonlijke boodschap ik kan maken.
  Ik heb er namelijk 350 tot 400 stuks nodig.

  Ik hoor graag van u.

  Alvast bedankt en voor nu een fijn weekend.

  Met vriendelijke groet,

  Mieke van den Dobbelsteen