Vegetarisch kerstrecept: Italiaanse parmigiana

0

Ik ben gek op parmigiana, een heerlijk vegetarisch Italiaans hoofdgerecht op basis van aubergine. Ik plaatste al eens eerder een recept voor parmigiana in dit blogje met een compleet Italiaans kerstmenu. Maar dat recept is eigenlijk best wel complex en veel werk. In de Allerhande vond ik een tijd terug een veel eenvoudigere variant. Ik heb er mijn eigen twist aan gegeven en dit is het resultaat!

Wat heb je nodig?

  • 800 gram tomatenblokjes (of voor een wat stevigere saus; 400 gram tomatenblokjes en een pot Sugocasa Tradizionale)
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 2 a 3 aubergines
  • 350 gram geraspte Parmezaanse kaas (of Grana Panado, mijn favoriet)
  • 90 gram ricotta
  • 15 gram verse basilicum

Aan de slag

Doe de tomatenblokjes en de Sugocasa voor de saus in een pan en laat ze 2 minuten zachtjes pruttelen. Snijd de knoflook fijn. Neem de pan van het vuur en roer er de knoflook en 1 el olijfolie door. Breng de tomatensaus op smaak met zeezout en zet hem apart.

Zet de ovengrill aan. Snijd de aubergines in plakjes van 1 cm. Leg de plakken aubergine op een licht met olie ingevette bakplaat. Sprenkel er de rest van de olijfolie over en bestrooi ze met zeezout en versgemalen peper. Gril de plakjes 2-3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat ze op de bakplaat afkoelen. Verhit de oven tot 200 °C.

collage parmigiana

Schep voor de parmigiana een opscheplepel tomatensaus in een ronde ovenschaal van 30 cm doorsnee. Leg de helft van de plakjes aubergine erin, verdeel daarop de helft van de Parmezaan. Maak nog zo’n laag. Schep de overgebleven tomatensaus erover en eindig met ricotta, basilicum en royaal Parmezaan. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 20 minuten in de oven. Verwijder de folie en bak de parmigiana nog 30 minuten tot de bovenkant goudbruin is en de saus borrelt. Laat hem voor het opdienen een paar minuten staan.

Je kunt dit gerecht serveren met alleen een heerlijke groene salade, of bijvoorbeeld met lekkere tagliatelle of spaghetti. Smakelijk!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!