Glow Eindhoven 2014: stad in beweging

1

Een van de leukste dingen van de kerstperiode, zijn al die twinkelende lichtjes in het donker. Misschien dat ik daarom jaarlijks het lichtkuntstfestival GLOW in Eindhoven aanbeveel. Van 8 tot en met 15 november 2014 staat Eindhoven weer volop in het teken van opvallende lichtcreaties. GLOW is gratis toegankelijk en trok vorig jaar maar liefst 520.000 bezoekers.

Stad in beweging

Het thema van de negende editie is ‘Stad in beweging’. We zijn continu in beweging. Te voet, op de fiets, met de auto, bus of trein. Bij elke verplaatsing verandert ons perspectief op de stad en beleven we onze omgeving steeds op een andere manier. Zelfs als we stilstaan, verandert de wereld om ons heen. Zo is de stad steeds in wording. Soms in rap tempo, soms zo langzaam dat we het ons niet bewust zijn.

Greenpower Lagoon Monster van Davide Carioni en Lorenzo Pompei - foto door Claus Langer (GLOW 2013)

Greenpower Lagoon Monster van Davide Carioni en Lorenzo Pompei – foto door Claus Langer (GLOW 2013)

De kunstenaars van GLOW willen met lichtinstallaties, -sculpturen, -projecties en performances de toeschouwers in beweging zetten en ze een verrassende nieuwe kijk op Eindhoven bieden. Een wandelroute door het centrum langs bekende en minder bekende plekken verbindt de lichtkunstwerken met elkaar. Het publiek wordt uitgedaagd om niet alleen te kijken, maar ook echt te zien en intens te ervaren.

Eindhoven, stad van licht

GLOW accentueert de sterke band van Eindhoven met licht. Sinds 1870 kwam de luciferindustrie op gang en in 1891 vestigde Philips er een gloeilampenfabriek. Mede hierdoor is de stad uitgegroeid tot de huidige technologische metropool. Eindhoven is tegenwoordig meer dan ooit in beweging, gaat vooruit, groeit. Eindhoven is een broedplaats van vernieuwing op het gebied van technologie, design en kennis. Zowel creatieve innovators als slimme wetenschappers krijgen alle ruimte om grensverleggend bezig te zijn.

Chromolithe van Patrice Warrener - foto door Claus Langer (GLOW 2013)

Chromolithe van Patrice Warrener – foto door Claus Langer (GLOW 2013)

GLOW NEXT: innovatie en toekomstvisie

GLOW biedt niet alleen een andere kijk op heden en verleden, maar ook een vergezicht als het om de toekomst gaat. Met het thema ‘Stad in beweging’ worden ook actuele, maatschappelijke kwesties aan de kaak gesteld. Kan licht een rol vervullen bij vraagstukken rond duurzaamheid, gezondheid, veiligheid en kwaliteit van leven?

Glow Next 2013 - 1001 Light Rain - Fotograaf: Claus Langer

Glow Next 2013 – 1001 Light Rain – Fotograaf: Claus Langer

GLOW NEXT op Strijp-S biedt een platform voor innovatieve en experimentele lichtkunst, maar ook voor lichttoepassingen die een maatschappelijke betrokkenheid tonen. Ook op GLOW NEXT kunnen bezoekers een wandelroute langs de verschillende lichtobjecten volgen.

Openingstijden

GLOW, het internationale lichtkunstfestival vindt plaats in de binnenstad van Eindhoven en GLOW NEXT is op Strijp-S. Van zaterdag 8 tot en met zaterdag 15 november 2014 gaan de lampjes iedere avond vanaf 18.30 uur aan. De toegang is gratis. Er is een extra evenement, Casa Magica, in de Catharinakerk. Toegang voor deze show kost 4 euro per persoon. Kaarten bestellen en meer informatie (over de route e.d.): check www.gloweindhoven.nl.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

1 reactie