Arne & Carlos: warme wollen sloffen breien voor koude winters

1

Vanaf het moment dat ik hoorde dat ik oma zou worden, ben ik weer fanatiek gaan haken en breien. Truitjes, vestjes, mutsjes en knuffels (zie de foto’s hieronder). Dat was waarschijnlijk ook de reden dat ik via via door Christmaholic ben gevraagd een breiboek te bespreken. Het leek me leuk om te doen, ik had nog niet eerder voor een blog geschreven. Mijn verwachtingen waren redelijk blanco, maar toen ik het postpakketje openmaakte, zag ik een prachtig vormgegeven boek. Ik kreeg meteen zin om er iets uit te gaan maken!

Breien was ooit economische noodzaak

Breien is weer helemaal terug na heel lange tijd weg te zijn geweest. Zo breide in de jaren vijftig en zestig nog menig moeder truitjes voor haar kinderen. Dat was toen economische noodzaak. Kleding uit de winkel was duur en zelf maken was een stuk goedkoper. In de jaren zeventig, toen we opeens bijna alles zelf wilden gaan maken (niet alleen kleding, maar bijvoorbeeld ook meubels en plantenhangers), was breien ook enorm in. Iedereen breide overal. Niet alleen thuis, maar ook in de trein en zelfs tijdens vergaderingen.

collage breisels

En toen, eind jaren tachtig, was het helemaal over. De ene na de andere lapjes- of wolwinkel moest noodgedwongen zijn deuren sluiten. Kleding werd steeds goedkoper, zó goedkoop, voor dat geld kon je het zelf niet maken. Daar kwam nog bij dat kinderen ook niet meer de fijne kneepjes van het breien wordt bijgebracht, toen het vak handwerken op de basisschool werd afgeschaft.

Breien is weer helemaal terug!

Maar zoals met zoveel dingen, kwam ook het breien na verloop van tijd weer terug. Niet meer omdat er een financiële noodzaak is, maar gewoon omdat we het leuk vinden en omdat je er je in creativiteit in kwijt kunt. Patronen kun je op internet vinden en de kunst van het breien kun je afkijken in een van de vele breicafé’s die Nederland sinds enkele jaren rijk is.

Niet alleen vrouwen zijn aan het breien geslagen en het zijn ook lang niet alleen maar truien die worden gebreid. Ook mannen hebben de smaak te pakken gekregen, zoals het Noorse duo Arne & Carlos dat enkele jaren geleden een hype veroorzaakte met hun gebreide kerstballen. Het beeld van twee hippe kerels met stoppelbaarden, gehuld in Noorse truien, knus breiend op een tweezitsbank ging de hele wereld over.

arne & carlos breien sloffen kerst 2014

Arne & Carlos breien op hun sloffen

Er is inmiddels een nieuw boek van hun hand verschenen: Arne & Carlos breien op hun sloffen. Ook een leuk kerstitem natuurlijk. Je kunt sloffen bij de haard hangen en hopen dat de Kerstman er een cadeautje in doet, maar je kunt ze natuurlijk ook aan je voeten doen. Lekker warm tijdens koude winteravonden. Het boek is mooi vormgegeven met prachtige kleurrijke foto’s van sloffen in smaakvolle composities.

9789043917537_hr - Arne & Carlos breien op hun sloffenEr staan breibeschrijvingen in voor ruim 30 verschillende sloffen, uitgaande van drie modellen: sloffen met een hoge schacht of een omslag en enkelsloffen. Allemaal beschreven voor maat 34 tot 46. Er zijn patronen voor sloffen met ingebreide Noorse motieven, sloffen versierd met gehaakte of geborduurde bloemetjes of pompons en zelfs sloffen met konijnenkoppen (inclusief oren).

Enige brei-ervaring vereist

De breibeschrijvingen zijn helder, maar er is wel enige brei-ervaring vereist. Je hebt er 100 procent wol voor nodig, want het is de bedoeling dat je de sloffen, als ze klaar zijn, te heet wast in de wasmachine met groene zeep, zodat ze vervilten. Let dus wel op dat je de sloffen groter maakt dan je voeten, want ze krimpen in de was. Daar zit volgens mij wel een element van gokken in. Het lijkt mij handig om eerst een proeflapje te breien en dat goed op te meten nadat je het vervilt hebt.

Om ervoor te zorgen dat de sloffen vormvast blijven, moet je ze breien met twee draden (op een rondbreinaald) waarbij je telkens per steek wisselt van draad. Zo kan je breiwerk niet meer uitlubberen. En om te voorkomen dat je uitglijdt op je sloffen, kun je de zolen een antislipbehandeling geven door er vloeibare latex op te spuiten uit een flacon met doseerdop (verkrijgbaar in hobbywinkels).

Aardig wat wol nodig

Zelf ben ik natuurlijk ook aan de slag gegaan met het breien van een slof. Ik had nog wat restjes wol liggen, maar die bleken al breiend niet genoeg te zijn voor een complete slof. Doordat je met twee draden tegelijk werkt, heb je namelijk aardig wat wol nodig. Ik kwam niet verder dan driekwart slof, niet mooi genoeg voor een foto, helaas. Maar in het boek staan wel mooie foto’s van sloffen, waarvan er in deze blog enkele zijn afgebeeld. Mijn conclusie? ‘Arne & Carlos breien op hun sloffen‘ is een leuk en inspirerend boek voor de gevorderde brei(st)er!

Bekijk op bol.com

Arne & Carlos breien op hun sloffen – Arne Nerjordet & Carlos Zachrison – Kosmos Creatief, € 19,99 – ISBN 978-90-4391-753-7 – Bestel op Bol.com

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Mariek is sinds ze hoorde dat ze oma zou worden, verslingerd aan haken en breien. Ze werkt in het dagelijkse leven als senior-communicatieadviseur en persvoorlichter. Mariek is getrouwd, heeft drie volwassen dochters en twee (baby-)kleinzonen. Ze vindt Kerstmis vooral een fijn feest om samen met de familie door te brengen. Lekker eten en gezelligheid staan voorop!

Reageer!

wp-puzzle.com logo

1 reactie

  1. Wat een prachtige sokken.Is het boek al te bestellen?ikzelf kan het absoluut niet,maar mijn moeder wel.Het is ook goed voor oefening van haar handen.Ze heeft ni.Parkinson