Houten kerstboom maken van een fruitkistje

5

Ik heb echt iets met alternatieve kerstbomen. Hoe leuk de traditionele bomen met (nep)takken ook zijn, al die houten creaties die je zelf kunt maken zijn minstens net zo bijzonder. En vooral gaaf als tweede boom! Bijvoorbeeld in de gang, op de slaapkamer of op het balkon. We schreven al eerder diverse blogjes over het maken van houten kerstbomen, maar een nieuwe DIY kon dit jaar natuurlijk niet ontbreken! We gaan een houten kerstboom maken van een fruitkistje.

Wat hebben we nodig?

Ik kwam op dit idee toen ik op Pinterest toffe alternatieve kerstbomen tegenkwam, gemaakt van een pallet. Zelf heb ik helaas niet de ruimte om zo’n groot houten kunstwerk neer te zetten. Maar zo’n klein fruitkistje, dat past overal wel! Voor het maken van dit supersimpele kerstboompje heb je nodig:

 • Fruitkistje, liefst van glad, ongelakt hout (een mini-pallet kan natuurlijk ook)
 • Witte dekkende matte hobbyverf (acryl)
 • Platte kwast
 • Kleine spijkertjes en een hamer
 • Kleine decoraties in jouw favoriete kleuren
 • Een met snoer LED-kerstlampjes, liefst op batterijen
 • Evt. een grote decoratiester of iets anders voor bovenop (de ‘piek’)

houten kerstboompje maken

Hoe maak je een houten kerstboom?

Nou, dat is eigenlijk heel simpel! Ik heb al vaker gezegd dat ik helemaal niet zo super handig ben ;-). Dus ik kies ook altijd de meest eenvoudige decoraties uit om zelf te maken. Het voordeel van deze houten boom is dat de basis al staat; het kistje heb je immers al. Je hoeft verder niet te zagen, ideaal.

Stap 1. Schilderen

Ik heb een fruitkistje met 5 horizontale latjes; de onderste en de bovenste worden de top en de stam, de andere drie schilder ik met horizontale streken van beneden naar boven steeds iets smaller, zoals op de foto hieronder. Ik vind het niet erg dat het schilderwerk wat imperfect is en ongelijk, dat past juist goed bij de stijl die ik gekozen heb voor mijn boompje.

houten kerstboompje verven

Natuurlijk kun je ook voor een andere kleur verf kiezen, zoals donkergroen (kerstboomkleur) of bijvoorbeeld rood of blauw, als dat bij je smaak en interieur past. Het contrast met de achtergrond wordt dan natuurlijk een stukje groter. Ik heb overigens maar een laag verf gebruikt, omdat ik het mooi vind als je de houten plankjes er nog wat doorheen ziet. Wil je dat niet? Verf dan meerdere lagen (wel tussendoor even wachten tot de verf is opgedroogd)!

Stap 2. Spijkers erin meppen

Klaar met verven en de verf droog? Dan is het tijd voor de spijkers! Ik heb gekozen voor kleine goudkleurige spijkers, omdat die het beste passen bij de kleurstijl waar ik voor ga. Het verdelen van de spijkers heb ik gewoon wat op gevoel gedaan. Om strakjes de ‘boom’ te kunnen spannen met het snoertje lichtjes, is het handig als je in elk geval spijkers op de uiteindes van je boompje zet. Verder kun je lekker zelf kiezen waar je ze inmept. Sla ze er niet al te diep in, anders kun je er straks geen snoertje lichtjes meer omheen spannen en decoraties aan hangen.

houten kerstboompje spijkers 1 houten kerstboompje met spijkers

Stap 3. Lichtjes ophangen

Het lichtsnoertje met LED-lampjes heb ik gekocht bij de HEMA voor €1,25. Ik span het van boven naar beneden zigzaggend om de spijkertjes heen en probeer daarbij te zorgen dat de uiteindes van het boompje goed verlicht zijn. Strakjes als het donker wordt, valt de verf wat weg en worden de lampjes in feite de vorm van je boompje.

lampjes ophangen houten kerstboom 1 lampjes houten kerstboom

Stap 4. De houten kerstboom decoreren

Zitten de lichtjes erop? Dan wordt het tijd om je boompje te decoreren! Ik heb gekozen voor kerstversiering in de stoere urban trend met donkerblauw en koper van dit jaar. Maar je kunt natuurlijk alle kleuren hiervoor gebruiken, wat je maar mooi vindt.

houten kerstboom versieren 1houten kerstboom zelf maken

Stap 5. Variëren!

Last but not least, je kunt de decoratie telkens weer van je boompje verwijderen en het bijvoorbeeld volgend jaar weer compleet anders doen. Hieronder zie je foto’s van hoe ik het boompje weer op een andere manier heb gedecoreerd. Voor de foto hieronder heb ik gewoon andere decoraties gebruikt.

houten kerstboompje fruitkist klassiek

Hierna zie je dat ik een heel ander snoer met lampjes gebruikt heb, met allerlei tierlantijntjes en pareltjes eraan. Deze komt ook van de HEMA (en kostte 5 euro). Op de laatste foto heb ik er nog wat klassieke rode en zilveren balletjes bij gedaan. Weer een heel ander effect!

houten kerstboom lichtjes erin houten kerstboompje rood zilver

Ik ben heel benieuwd wat je van deze DIY vond. Hij is hartstikke simpel, hopelijk biedt het wat inspiratie! Ook hoor ik graag welke van de decoratievarianten jouw favoriet is. Als je graag vaker van dit soort creatieve blogjes ziet, zeg het me zeker. En verzoekjes mogen altijd (al beloof ik niks ;-)).

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

5 reacties

 1. Mooi! Simpel! Effectief!
  Ik heb iets dergelijks gemaakt maar heb op de nog natte verf glittertjes gestrooid. Dat weerkaatst zo mooi…(zei deze ekster).

  Mijn voorkeur gaat uit naar de laatste, met het snoer van de hema zonder de balletjes.

 2. Pingback: Houten kerstbomen: de leukste op een rij - Like & Love (i!)

 3. Marieke Schellekens op

  Top idee, ik ga het nu al maken en met andere leuke hebbedingetjes vullen en straks met de kerst komen de kersthebbedingetjes er in! Ben elk jaar op zoek naar iets anders en liefst een beetje origineel.
  Bedankt ben er erg helemaal mee!
  Groetjes van Marieke