Advent: aftellen naar kerst!

0

Advent… dat is toch dat je in de maand voor kerst elke dag een chocolaatje mag eten uit zo’n kartonnen kalender? Klopt! Maar het is nog veel meer. Het is een eeuwenoude traditie, die in eerste instantie weinig met snoep of chocola te maken heeft. 

Zondag 30 november is het dit jaar zover. Dan begint de advent, wat een andere benaming is voor ‘aanloopperiode naar kerst’. Het is een tijd waarin christenen zich voorbereiden op het kerstfeest en dat begint altijd vier zondagen voor kerst. De start is dus de zondag die valt tussen 27 november en 3 december.

Kaarsen

Traditioneel gezien wordt in de kerk of thuis iedere zondag van de advent een kaars aangestoken. Op de laatste zondag voor kerst branden dan vier kaarsen. Soms staan deze kaarsen op een adventskrans. Het kunnen gewone kaarsen zijn, maar het komt ook voor dat het drie paarse kaarsen zijn en één roze. Paars is de kleur van advent en roze staat voor de kerstvreugde. Wanneer er ooit is begonnen met advent is niet helemaal duidelijk, maar het was in elk geval al eeuwen geleden. Ergens in de vijfde eeuw waren er zelfs mensen die in de drie weken voor kerst een vastentijd instelden.

kerststukje adventskrans

Wanneer is het nou kerst?

In 1839 begon de theoloog Johann Hinrich Wichern, die kinderen uit arme gezinnen opving, met een kerstkrans met 24 kaarsen. Hij maakte de krans omdat de kinderen hem vaak vroegen wanneer het nou eindelijk kerst was. Nog steeds werd er iedere zondag een grote kaars aangestoken, maar ook brandde er elke dag een kleine kaars. Het begin van de adventskalender?

Adventskalender

Een adventskalender met luikjes begint gewoonlijk op 1 december. Iedere dag mag je een luikje openmaken en daar zit dan een snoepje of een klein stukje speelgoed in. Er zijn ook kalenders met achter ieder luikje een mooie spreuk of foto. Of een leuke activiteit of opdracht om met het gezin samen uit te voeren. Net als de vier kaarsen, of de vierentwintig kaarsen, is dit ook een manier van aftellen naar kerst.

Bron foto: Fotolia

Bron foto: Fotolia

De kalender is van oorsprong Duits en Oostenrijks, maar je ziet ze bij ons steeds meer! Je ziet ze ook in steeds meer soorten en maten. Van sokjes tot doosjes en van zakjes tot enveloppes. Kijk maar eens in deze blog voor zelfmaakinspiratie. Soms heeft het nog iets met het christelijk geloof te maken, maar ook niet-christenen gebruiken de kalender als een leuke manier om (met de kinderen) af te tellen naar kerst.

Heb jij al een adventskalender in huis?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Elsbeth houdt van winterse gezelligheid. Vooral van kerstliedjes zingen met haar koor en kerstkoken. En van de All you need is love kerstspecial natuurlijk! Lees meer over Elsbeth op haar weblog of volg haar op Twitter.

Reageer!