Recept: kleurrijke kiekeboe kersttaart!

4

Wie heeft er niet naar Heel Holland Bakt gekeken? In de laatste aflevering stond de Kiekeboe-taart centraal. Het grappige aan een Kiekeboe-taart is dat de binnenkant er totaal anders uitziet dan de buitenkant. Zodra het mes erin gaat, komt er een totaal andere vulling, kleur of textuur tevoorschijn als verrassing. En dat kan natuurlijk ook in kerststijl! In deze blog laten we je precies zien hoe je zo’n taart maakt.

Wat heb je nodig?

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Je hebt verder nodig:

 • Mix voor biscuitdeeg
 • Eieren
 • Een paar druppels kleurstof voor bakken, in groen en rood
 • Ongeveer 150 gram vulling (bijvoorbeeld botercrème of banketbakkersroom)
 • Ongeveer 350 gram botercrème om de taart mee af te werken
 • Eventueel marsepein of fondant voor decoraties op de taart
 • Rond cakeblik van 20 of 24 cm

Bij dit recept gebruiken we als basis een pakje mix voor biscuitdeeg. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het biscuitdeeg helemaal zelf te maken. Hier vind je daar bijvoorbeeld een handig recept voor.

Hoe maak je de Kiekeboe Kersttaart?

Hieronder lees je hoe je in 3 stappen zo’n verrassingstaart maakt! Het is best even gehannes en hoe handiger je bent met snijden, hoe mooier je taart wordt. Maar oefening baart kunst.

Stap 1. Maak het biscuitdeeg en de vulling

Verwarm de oven voor op 180 ºC (heteluchtoven 160ºC). Maak het biscuitdeeg zoals op de verpakking van de mix staat, of maak het helemaal zelf. Verdeel de mix daarna evenredig over 3 schaaltjes. Verdeel dan de groene en rode kleurstof over 2 schaaltjes, 2 of 3 druppels van de kleurstof moeten genoeg zijn. Zo krijg je straks een groene, een rode en een witte cake. Bak de verschillende delen biscuitdeeg apart van elkaar af in een rond cakeblik, dit kost steeds ongeveer 15 a 20 minuten. Als je meerdere cakeblikken hebt van dezelfde grootte, kun je ze natuurlijk tegelijk afbakken.

beslag kersttaart

Maak ondertussen de vulling voor de cake. Bijvoorbeeld banketbakkersroom of botercrème. Je kunt dit zelf maken, maar ook bijvoorbeeld de mix van Dr. Oetker of Funcakes kopen voor botercrème. Daar hoef je zelf alleen de boter en water bij te doen. Aan de buitenkant van de taart gebruik je straks ook botercrème, dus als je niet teveel werk wilt hebben, kun je het beste een extra grote voorraad maken en deze voor zowel de buiten- als de binnenkant van je taart gebruiken (in totaal zo’n 500 gram).

Stap 2. Snijd de biscuitlagen in ringen

Snijd nu de bolle kap van de drie cakes af. Snijd vervolgens de drie biscuitlagen, de witte, de groene en de rode, in 3 ringen. Plaats nu een rode ring aan de binnenkant, een witte daar weer binnenin en een groene helemaal in het midden (een andere volgorde van de kleuren kan natuurlijk ook). Herhaal dit proces met de bovenste twee lagen van je cake. Op deze manier krijg je opnieuw 3 biscuitlagen, maar nu steeds van drie verschillende kleuren. Ik heb trouwens gewoon een ronde vorm en een mes gebruikt om de ringen te snijden, waardoor ze niet helemaal superprecies zijn afgewerkt. Wil je het 100% perfect doen, dan kun je daarvoor het beste uitsteekringen gebruiken, zoals deze van Patisse.

ringen kersttaart

Leg nu de onderste laag met drie gekleurde ringen op een rooster of schaal en strijk er jouw gekozen vulling op. Gebruik niet al te veel vulling en ga niet helemaal tot de randjes, want als je de volgende laag erop legt, duw je de vulling naar buiten. Herhaal dit proces met de tweede ringen. Plaats daarna de laatste laag erbovenop.

ringen van kersttaart

Stap 3. Versier de taart aan de buitenkant

Je kiekeboe-taart (of damtaart, zo wordt-ie ook wel eens genoemd) is bijna klaar! Om de taart aan de buitenkant te versieren kun je kiezen voor dezelfde botercrème als die je bij het vullen van je cake hebt gebruikt. Je kunt er bijvoorbeeld een kleurtje aan geven, je kunt het gewoon afstrijken, maar je kunt ook mooie rozen op je taart spuiten (zoals op de foto). In deze blog lieten we al eens zien hoe je dat (rozen spuiten) precies doet. Ook zou je de bovenkant van de taart nog kunnen versieren met fondant of marsepein. In deze blog van vorig jaar zie je bijvoorbeeld hoe je hulst maakt (helemaal onderaan de blog). En hier zie je hoe je kerstboompjes van sneeuwvlokjes maakt die je op de taart kunt prikken.

taart buitenkant 1

Geniet van je Kiekeboe Kersttaart!

Is je taart helemaal klaar? Wanneer je hem nu opensnijdt zie je mooie vlakjes in de kerstkleuren, leuke verrassing voor je gasten, toch? Een smakelijke en fijne kerst gewenst!

taart binnenkant 1plak taart kerst

Wat vond je van dit kerstrecept? Is het iets dat je zelf zou willen maken? Laat het weten in een reactie hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Sandra, een creatieve marketing- en communicatiespecialist, die in haar vrije tijd dol is op bakken! Taarten, cupcakes, cakepops; ze draait er haar hand niet voor om. Ze geeft haar eigen draai aan de persoonlijke baksels, zo ook voor het thema Kerst!

Reageer!

4 reacties

  • Hoi Sanne,
   Dankje! Ik gebruik de kleurstoffen van Americolor, die zijn iets sterker dan de Wilton kleuren (vaak meer pastelkleuren). Maar ik moet zeggen dat er best veel kleurstof in moet om een mooie sterke kleur te krijgen (met welke kleurstof dan ook).
   Bak je zelf ook veel?

   Groet,
   Sandra