Wat zijn de trends in kerstverlichting?

0

Alle facetten van kerst komen hier op Christmaholic aan bod, maar kerstverlichting is eigenlijk altijd nog het ondergeschoven kindje gebleven. Zonde, want mooie kerstlampjes maken of breken je kerstdecoratie! En wat voor soort kerstverlichting je kiest, heeft heel veel invloed op het eindresultaat. Hoog tijd om de trends in kerstverlichting eens onder de loep te nemen. We interviewden Patrick Coppelmans, eigenaar van Tuincentrum Coppelmans in Nuenen en van webshop Kerstwinqel.nl, waar je naast kunstkerstbomen ook mooie kerstverlichting kunt kopen.

Eindelijk warm & betaalbaar LED-licht

Het heeft even geduurd hoor, maar het is er eindelijk; LED-verlichting voor in de kerstboom met echt een warme kleur. En dan ook nog eens betaalbaar! Patrick: “Toen de eerste LED-verlichting voor kerst een jaar of 7 geleden haar intrede deed, was het licht koud wit en fel. En bovendien niet te betalen. Vorig jaar was er voor het eerst mooie, warme LED-verlichting verkrijgbaar, en dit jaar is het voor het eerst betaalbaar.”

Als je nog twijfelt over LED omdat het een stuk feller is dan gewone verlichting, denk dan ook eens aan het milieu en de stroomkosten die je ermee bespaart! “LED-verlichting is zo’n 70% zuiniger dan gewone lampjes,” licht Patrick toe. “En dat merken wij in de kerstshow heel goed. Nu we ook LED-verlichting gebruiken, liggen de stroomkosten ruim 50% lager dan een jaar of 3 geleden.” Zeker als je lang van je boom geniet en hem van november tot januari laat staan, is LED dus een aanrader. En als je het toch wat te fel vindt, overweeg dan eens een kunstkerstboom met dimbare ledjes erin. Kun je zelf bepalen hoe sterk het licht is!

classic LED 100L c_Patrick

Clusterverlichting: veel kleine, in plaats van een paar grote lampjes

De traditionele kerstlampjes zoals we ze allemaal kennen, worden de laatste jaren steeds minder populair. Wat er dan voor in de plaats is gekomen? Clusterverlichting! “Niet een paar grote lampjes, maar een heleboel kleine, magisch twinkelende lampjes. Als sterren in een donkere nacht,” vertelt Patrick. Als je clusterverlichting gebruikt in je boom, heb je eigenlijk bijna geen decoratie meer nodig, zo mooi is het.

Classic LED_768_6MTR_IMG_7625_CMYK_Patrick

Clusterverlichting is er in gewoon licht en in soft-LED. De LED-versie is wat feller, maar dat past juist weer perfect bij decoratiestijlen als bijvoorbeeld ‘Winter Wonderland‘ of wanneer je je boom in een lichte ruimte zet. De gewone verlichting is warmer en zachter, maar daardoor heb je er ook weer iets meer van nodig. En als je clusterverlichting in je boom doet, slinger het dan als het ware over de liggende takken heen, zodat je elk onderdeel van je kerstboom bedekt. Patrick: “Als je denkt dat je klaar bent, knijp je ogen eens bijna dicht en kijk door je wimpers. Dan zie je precies waar de ‘zwarte gaten’ in de boom vallen. Zorg dat de verlichting overal gelijkmatig verdeeld is en je clusterverlichte boom straalt!”

cluster 768L b_2_CMYK_Patrick

Ivy of Snake lights

Vind je de ‘gewone’ kerstlampjes niet meer zo leuk, maar is de cluster je wat teveel van het goede? Ook dan is er een oplossing, aldus Patrick. “Ga voor de Ivy of Snake lights. Deze lampjes zitten op 2cm afstand van elkaar en zijn kleiner dan de traditionele kerstlampjes, waardoor je het zelfde twinkelende effect hebt als bij clusterverlichting, maar dan niet zoveel.” Een snoer met Ivy lights heeft 8, 12 of 16 meter meter lampjes. Dat is de benodigde lengte om een boom van respectievelijk 150, 185 of 215cm in één keer perfect te verlichten. Zo ben je dus goedkoper uit dan met clusterlampjes! Bovendien is het één lange lichtstreng (dus geen lus) en dat maakt het decoreren een stuk makkelijker dan met traditionele lampjes.

Classic LED_600LED_12MTR_IMG_7620_CMYK_Patrick

LED-kerstlampjes voor binnen én buiten

De tijd dat je aparte lichtjes voor binnen- en buiten moest kopen, is gelukkig voorbij. Het kan natuurlijk nog wel (zeker als je bepaalde soort wil), maar het hoeft niet meer. Apart in dozen opslaan voor de zomer met een blaadje of sticker erop welke verlichting nou voor binnen en buiten is, is dus ook verleden tijd. “Soft-LED-verlichting is inmiddels van zo’n goede kwaliteit, dat je het zowel binnen als buiten kunt gebruiken,” belooft Patrick. Deze LED-lampjes kunnen tegen vocht & vorst, ideaal dus voor alle situaties.

Buitenverlichting die je aan elkaar kunt knopen

Hoe mooi is een feestelijk verlichte gevel? Vroeger was dat een hoop gedoe, alleen al vanwege het vinden van voldoende stroompunten. Maar tegenwoordig niet meer! Patrick: “Bijna al onze buitenverlichting is koppelbaar, dat wil zeggen dat je maar 1 stroompunt nodig hebt en de snoeren met lampjes steeds aan elkaar kunt koppelen.” Hoe veel meters je ook nodig hebt, het werkt altijd!

Kerstlampjes zijn er in zoveel soorten en maten, dat het soms moeilijk kiezen is. Hopelijk hebben we je met deze blog wat op weg geholpen. Voor welk soort lampjes kies jij?

Dit artikel is in samenwerking met Kerstwinqel.nl geschreven.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo