Géén ruzie of stress: 10 tips voor ‘t relaxed opzetten van je kerstboom

0

De échte Christmaholic vindt natuurlijk niets leuker dan het optuigen en decoreren van de kerstboom, maar voor de gemiddelde Nederlander kan het best een stressvolle aangelegenheid zijn. Ruzie over het kleurschema, lampjes die danig in de knoop zitten, jengelende kids… je kent het wel. We schreven al eerder over het blij & stressvrij optuigen van je kerstboom. In deze blog vind je nóg meer handige tips & tricks, met veel dank aan de Christmaholics op onze Facebook-pagina.

1. Zet kerstmuziek op

De eerste tip is eigenlijk de allerbelangrijkste; zorg dat je lekker ontspannen bent en helemaal in de kerstsfeer komt. Zet een kerstmuziekje op (tenzij je daar juist helemaal gestrest van raakt) en drink een kopje koffie of warme chocolademelk. Iets sterkers (ik zeg Glühwein!) mag natuurlijk ook, als je er maar ontspannen van wordt.

2. Bedenk goed wat je nodig hebt

Voor welk kleurthema ga je dit jaar? Wordt het een blauwe kerst of een gouden kerst? Of ga je voor rood & zilver? Bereid je goed voor! De meeste mensen hebben diverse kleuren of thema’s kerstdecoratie in huis. Zorg dat je alleen ‘naar beneden’ haalt wat je nodig hebt. Zo voorkom je ellendig gesjouw met dozen die je toch niet nodig hebt en getreuzel bij het versieren.

Hiervoor is het natuurlijk wel essentieel dat je je kerstversiering netjes opbergt, gesorteerd op kleur of thema. Ik heb doorzichtige plastic boxen (te koop bij o.a. IKEA), zodat ik van de buitenkant kan zien wat er in de dozen zit. Handig! En anders werkt een label of sticker natuurlijk ook.

3. Berg je kerstlampjes goed op

Gebruik je traditionele kerstverlichting, dan ken je vast wel het euvel van kerstlampjes die compleet in de knoop zitten. Ook deze tip is eigenlijk pas volgend jaar weer handig. Gooi je lampjes niet als een kluwen in een doos, maar rol ze op! Dat kan rondom een speciale kersthaspel of gewoon een kartonnen koker (bijvoorbeeld de rol van het keukenpapier of het karton dat midden in een rol cadeaupapier zit). Doe de stekker door de opening van de koker en zet het einde vast met een plakbandje. Zo kun je ze volgend jaar weer makkelijk afrollen!

4. Kies voor clusterverlichting

Traditionele kerstlampjes zien we tegenwoordig steeds minder, veel mensen kiezen voor clusterverlichting. Dat is niet alleen supermooi, maar ook nog eens erg praktisch. Clusterverlichting is heeft geen lus, zoals de klassieke kerstlichtjes, maar een lang snoer met een begin en een einde. Dat maakt het een stuk makkelijker om de boom te versieren en je snoer raakt ook veel minder snel in de knoop. Je slingert en wikkelt ‘m gewoon om je kerstboom heen. Bijkomend voordeel; als je voor kleine (LED-)lampjes kiest, is er veel minder kans op kapotte lampjes of storing!

5. Test of de lampjes nog werken!

20141201_163242

Begin je met versieren, test dan eerst of je lampjes het nog wel doen. Steek dus voor je gaat versieren, de stekker in het stopcontact. Je kunt – als je nog reservelampjes hebt – dan voor het versieren de kapotte exemplaren vervangen. En mocht je snoer het nou helemaal niet meer doen – gebeurt regelmatig – kom je daar in elk geval niet pas achter als je lampjes al in de boom zitten. Sowieso is het een stuk makkelijker om de kerstlampjes goed te verdelen als ze aan zijn.

6. Verdeel de kerstlampjes slim

Controleer eerst of je snoer met kerstlampjes wel lang genoeg is. Het moet minstens 3x om de boom kunnen. Heb je clusterverlichting? Dan heb je meer lengte nodig dan bij gewone lampjes, omdat je de clusterlichtjes als het ware in je boom ‘weeft’. Sommige mensen vinden het handig om bovenaan te beginnen, ze gebruiken bijvoorbeeld twee snoeren, een voor de ‘voorkant’ en een voor de ‘achterkant’. Zo heb je overal genoeg licht, hoef je niet om die boom heen te lopen en krijg je ook minder knopen! Een andere optie is onderaan beginnen, daar heb je namelijk de meeste lengte van het snoer nodig. Werk vervolgens je weg naar boven. Klaar? Knijp je ogen een beetje dicht en kijk door je wimpers of je nog ergens ‘zwarte gaten’ ziet; daar zit je verlichting nog niet goed..

7. Koop een kant-en-klare boom met lichtjes er al in!

Heb je helemaal geen zin in dat gedoe met lichtjes? Koop dan een kunstkerstboom waar de lampjes al in zitten! Dat is helemaal easy. Bijkomend voordeel; ze zijn perfect verdeeld over de takken.

8. Gebruik een handige stekkerdoos (en/of timer)

schakelklok met afstandsbedieningGebruik een verdeeldoos met aan- en uitknop zodat je de kerstboom met een klik uit kunt zetten, ook als je meerdere snoeren gebruikt. Heb je geen zin om achter de boom te kruipen om de lichtjes uit te doen (of is dat gewoon niet mogelijk), koop dan een schakelklok met afstandsbedieding. Daarmee kun je de kerstlichtjes in de boom vanaf je luie stoel aan of uit zetten. Wil je er helemaal niet aan hoeven denken, dan zijn er ook speciale schakelklokken verkrijgbaar (meganisch of digitaal), waarmee je kunt plannen wanneer de lichtjes in je boom (en/of de rest van je huis) automatisch uit of aan gaan. Handy!

9. Mini-boompjes voor de kids

Zitten de lichtjes erin? Dan volgt enkel nog het decoreren van de boom. Gelukkig is dat voor de meeste mensen het allerleukste element. Behalve misschien als je een stel kids rond hebt lopen, die ook willen ‘helpen’. Wie mag de ballen erin hangen? Wie mag de piek erop zetten? En misschien wil mama of papa eigenlijk wel zelf bepalen waar welke ballen komen te hangen!

Kinderen kleine kerstboomDe oplossing: koop kleine kerstboompjes (kunst of echt) voor elk kind die ze zelf mogen versieren. Met plastic en niet-breekbare kerstdecoratie natuurlijk, en met chocolaatjes en kerstkransjes. Succes gegarandeerd! Ben jij de baas over de grote boom en zij over hun eigen kleine boompje :). Wil je toch liever samen een grote boom versiere? Geef dan ieder kind en/of familielid duidelijke taken, zodat er geen ruzie ontstaat.

10. Doe niet alles op één dag

En last but not least; chillax! Wil je naast je boom ook je gang, keuken, tuin, slaapkamer en wc versieren? Dat hoeft niet allemaal in een dag. Trek er een weekend voor uit of doe het gewoon stapje voor stapje. Dan ben je drie weken lang aan het genieten van het versieren, in plaats van 1 dag dik aan het stressen.

Wij zeggen; geniet van het versieren van de boom en je huis en geniet van alle voorpret!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo