Kerstkoken zonder pakjes en zakjes: zo doe je dat!

0

Ben jij iemand die met de kerstdagen makkelijk grijpt naar kant en klare producten van de grote supermarkt? Maak je dat sausje toch maar uit een pakje, omdat dat makkelijker is? Of twijfel je over je eigen kookkunsten? Lees dan snel verder, want we zetten een paar handige tips op een rijtje voor koken met kerst zonder pakjes en zakjes!

Tip 1: voorbereiding

Wacht niet tot de laatste twee weken voor kerst om te bedenken wat je gaat maken. De verleiding om dan te kiezen voor kant-en-klare producten is erg groot. Verzamel het hele jaar door recepten die je lekker lijken. En plan eind december een avond om daaruit een selectie te maken. Twijfel je over recepten? Dan kun je die namelijk van tevoren uitproberen! Zo voorkom je meteen stress of onzekerheid tijdens de dagen zelf. Lekkere maar ook makkelijke recepten kun je overal vinden: in de magazines van de supermarkten (zoals de Allerhande), online of in de kookboeken uit je kast.

Young housewife preparing christmas dinner in kitchen

Tip 2: kies een paar hoofdingrediënten

Voordat je een recept gaat zoeken, kun je bedenken welke ingrediënten je het liefst gebruikt. Zo maak je het zoeken van recepten makkelijker! Begin met het hoofdgerecht. Ga je voor vlees, kies dan vis als voorgerecht. Geen visliefhebber? Prima, dan kies je voor gevogelte en vlees (of wild). Of kies een groente in de hoofdrol. Van bijvoorbeeld pompoen kun je heerlijke soep maken, en het is nog gemakkelijk ook! Zet je voorkeursingrediënten op een lijstje en ga daarmee recepten zoeken. Dat scheelt je veel getwijfel en dus tijd.

Tip 3: laat je niet verleiden door reclames van producenten

Het ziet er zo lekker uit: al die productfoto’s in de kerstspecials van de supermarkten. En het is zo gemakkelijk… Maar laten we eerlijk zijn: zelfgemaakt en vers is zoveel lekkerder! Houd dat in je achterhoofd. Zie je toch iets wat je heel lekker lijkt? Kijk dan of je het zelf kunt maken!

geen kant-en-klaar

Tip 4: lees de ingrediëntenlijst op verpakkingen

Geloof me: zeker weten dat je dan meer zelf gaat maken. In heel veel producten zitten toevoegingen waarvan je de namen niet kent. E-nummers waarvan je niet weet wat ze doen en of ze wel goed voor je zijn. Wist je dat er meer dan 50 namen voor suiker zijn? En dat zelfs in hartige producten vaak suiker zit? Kortom: als je wat bewuster wilt worden, lees dan eens de ingrediëntenlijstjes op verpakkingen. Zo weet je tenminste wat je in je mond stopt. En zul je eerder geneigd zijn iets zelf te maken.

Tip 5: hou het simpel

Met goede, pure ingrediënten heb je vaak niet veel nodig. Haal vlees bij de slager, groenten en fruit op de markt, bij de Turkse winkel of bij de groenteboer, brood bij de bakker en kaas bij de kaasboer. Je bent wat meer tijd kwijt, maar de smaken zijn zoveel beter. Dan heb je niet eens veel extra’s nodig om van een maaltijd een feestje te maken. Pure, volle smaken en jouw liefde erbij: dat is gegarandeerd een succes.

Bonustip: het boek Koken met Karin (zonder pakjes en zakjes)

Als je het nog steeds spannend vindt, kijk dan eens in het kookboek ‘Koken met Karin – zonder pakjes en zakjes‘ voor inspiratie. In het boek laat Karin j zien hoe je allerlei populaire kant-en-klaargerechten gewoon zelf kunt maken. Van smeuïge aardappelpuree tot spannende stamppotjes, van kruidige kip tot echte chocolademousse, van basisrecepten tot verrassend culinaire varianten. Ook genoeg inspiratie voor het kerstdiner dus. Er is nu zelfs al een tweede versie van het boek, met nóg meer recepten.

collage koken met karin

Wat is jouw tip voor een kerst zonder pakjes en zakjes?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Andrea is dol is op Friends, Food and Fun! Sinds ze een peuter is, is ze al verslingerd aan kerstlichtjes, kerststrikjes en kerstchocolaatjes. Ze schrijft graag, dus Christmaholic biedt het beste van twee werelden! Andrea is communicatieadviseur en eigenaresse van Zuiver C.

Reageer!

wp-puzzle.com logo