5x warme chocolademelk van de supermarkt: welke is het lekkerst?

3

Welke ‘hot chocolatemix’ uit de supermarkt is nou het lekkerst? Ik testte er 5 voor je die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Behoed jezelf van een miskoop en kijk mee naar deze warme dranken.

Wil je thuis warme chocolademelk maken, dan kun je natuurlijk in de weer gaan met cacao, melk en suiker. Maar daar hebben we gewoon niet altijd zin in. De meeste supermarkten hebben dat inmiddels door. Je vindt er mixen voor ‘hot chocolate’: even wat water of melk koken, een paar eetlepels poeder erbij doen, goed roeren en klaar is je heerlijke warme drankje voor bij een lange kerstfilm of een goed boek.

hotchocolatejumboJumbo Hot Chocolate

400 gram
Prijs: €2,19

Voor een ‘doorsnee’ warme chocolade-mix, vind ik de verpakking erg goed verzorgd. Je krijgt echt zin in een avondje onder een dekentje op de bank door die dot slagroom, de chocoladestukjes met noten en de tekst ‘even blazen en genieten maar’. Ik ben benieuwd.

Mijn oordeel

Dit drankje is lekker romig! Wel vrij zwaar. Maar dat komt goed uit, want als je de instructies op de verpakking volgt, heb je ‘maar’ 120 milliliter chocolademelk. Je blijft wel lang roeren tot je alle klontjes eruit hebt.

ahbasicchocodrinkAlbert Heijn basic Chocodrink Mix

800 gram
Prijs: €2,18

De Basic-lijn van Albert Heijn is altijd een goede budgetoptie. Deze warme chocolade-mix is de goedkoopste uit deze test en bevat ook nog eens bijna een kilo poeder. Voor de verpakking had ik ‘m in elk geval niet gekocht: het is een witte, kille bus. Het poeder moet je, volgens de verpakking, aanlengen met 200 milliliter warme of koude melk, een flinke mok dus.

Mijn oordeel

Dit drankje is voor de echte zoetekauwen. Ik had een beetje gehoopt dat het drankje romig zou zijn door de melk (de meeste mixen moet je aanlengen met water), maar dat is helaas niet het geval. Het is waterig en zoet. Als je niet zo van de bittere smaak van chocolade bent, dan is dit jouw drankje. 😉

ahhotchocolateAlbert Heijn oploschoco Hot Chocolate

400 gram
Prijs: €2,43

Deze verpakking springt niet zo in het oog. Deze belooft een ‘heerlijk romige, volle chocoladesmaak’. Eerst doe je een scheutje koud water bij 4 afgestreken eetlepels poeder, zodat je een gladde massa hebt. Daar doe je 130 milliliter water bij en dan heb je een lekker volle mok. Maar hoe is de smaak?

Mijn oordeel

Verrassend of niet: dit drankje smaakt precies hetzelfde als die ik hiervoor proefde, van Albert Heijn basic. Een vrij dunne en zoete chocolademelk. Mocht je daar dus van houden, dan zou ik kiezen voor de basic-variant. Dat scheelt een paar centen.

hotchocolatenestleNestlé Hot Chocolate Mix

200 gram (8 apart verpakte porties)
Prijs: €1,63

Ik denk dat Nestlé het bekendste merk is als het om warme chocolademelk gaat. Nesquik, de mix voor chocoladedrank gericht op kinderen, doet vast een lampje branden. Bij één portiezakje doe je 130 milliliter water, nadat je eerst met een scheutje koud water de klontjes uit de poeder gehaald hebt. Wat je overhoudt is een klein kopje chocolademelk.

Mijn oordeel

Als ik op de verpakking af ga, is dit de absolute winnaar van de test. De chocola, de schuimlaag die net over de rand van het glas ‘rolt’… Ik vind dit drankje een tikje aan de zoete kant. Ergens in de verte proef ik hazelnoot, lekker! Het drankje heeft een dunne schuimkraag.

buismanhotchocolateBuisman Premium Hot Chocolate

200 gram (8 apart verpakte porties)
Prijs: €1,99

Relatief gezien de allerduurste van deze test, maar is ie ook het lekkerst? Zelf geeft Buisman er het labeltje ‘premium’ aan. Ik moet zeggen dat de aparte verpakte porties een luxe gevoel geven. Ook de tekst op de verpakking ‘met een lekkere dikke schuimlaag’ doet watertanden. Bij het portiezakje moet je 125 milliliter water doen dat net van de kook af is, een bescheiden hoeveelheid dus. Daarna goed roeren.

Mijn oordeel

De dikke schuimlaag die Buisman ons belooft, ontdek ik niet zo. Een pluspunt is dat je hoeft niet lang hoeft te roeren om het mengsel klontvrij te krijgen. Deze warme chocolademelk heeft echt een chocoladesmaak te pakken, en niet dat te zoete smaakje wat weleens ‘chocofantasie’ genoemd wordt. Erg lekker, maar wel een klein kopje chocomelk dus, als je kijkt naar de prijs.

Maar welke is nou het lekkerst?

Wil je niet al teveel geld uitgeven, dan raad ik je aan te gaan voor Jumbo Hot Chocolate: lekker romig, warme chocolademelk zoals het hoort. Mag het best wat meer kosten, dan ben ik fan van Buisman Premium Hot Chocolate, die heeft een heerlijke echte chocoladesmaak. Een kleine confession: zelf kocht ik altijd de mix van Albert Heijn huismerk. Maar nu ik al deze mixen naast elkaar geproefd heb, vind ik die opeens niet zo lekker meer, zoals je hierboven in mijn oordeel leest. Het kan blijkbaar veel beter!

Toch je eigen drankje maken?

Zoals je hebt kunnen lezen voldoen deze mixes als je snel een lekker warm drankje op tafel wilt hebben. Maar wil je echt oh’s en ah’s van je bezoek, dan maak je het drankje zelf en kleed je het mooi aan met slagroom en cacao. Wist je dat marshmallows ontzettend lekker (en zoet) zijn bij je drankje? Het ziet er ook nog eens gezellig uit. Meer inspiratie voor je zelfgemaakte warme chocoladedrank vind je in deze vrolijke infographic.

Bron: Sheknows.com

Bron: Sheknows.com

Door al die ideeën krijg ik zin om de keuken in te gaan! Wat roer jij graag door je warme chocoladedrank? Of gebruik je (net als ik ;)) meestal een mix? Ik ben benieuwd naar wat jouw favoriet is!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Esther Settels houdt van kneuterige gezelligheid en eten, of dat nou zelf koken is of buiten de deur. Belangrijke zaken vindt zij warme chocolademelk, kerstkransjes en geurkaarsen (en chocoladepepernoten).

Reageer!

3 reacties

  1. Ik maak de mix altijd nog zelf met cacaopoeder, koffiemelk (ja, echt) en een klein schepje suiker. Dat laatste wissel ik soms af met kaneelpoedersuiker of met een koffiesiroopje in de smaak caramel. Heerlijk!

  2. Hahaha Esther, wat zou Karin Luiten hiervan vinden? Zelf gemaakt met opgeklopte melk blijf ik toch het lekkerst vinden. Het is wel gemakkelijk, dat wel!