Hoe worden kerstballen eigenlijk gemaakt?

0

Als je – net als ik – een beetje kerstgek bent, dan heb je er waarschijnlijk een heleboel van in dozen op zolder of in de kelder liggen: kerstballen en kerstdecoraties! Heb jij je eigenlijk wel eens afgevraagd hoe kerstballen worden gemaakt? Ik wilde het wel eens weten en ging voor je op zoek naar het antwoord!

Wist je dat: kerstballen met de hand gemaakt worden?

Eerst even een paar wist-je-datjes over onze geliefde kerstdecoraties. Wist jij dat:

  • kerstballen van binnenuit geverfd worden met een soort zilveren ‘spiegelverf’?
  • bijna alle kerstballen met de hand geblazen worden?
  • decoratieve kerstballen met de hand beschilderd en versierd worden?

neon roze kerstballen

Waarom zijn kerstballen zo duur?

Mocht je je ooit hebben afgevraagd hoe het komt dat kerstdecoraties zo duur zijn, dan heb je nu al een beetje antwoord op die vraag gekregen. Glazen kerstballen worden dus stuk voor stuk met de hand geblazen en gedecoreerd, en dat kost een hoop tijd en werk! De meeste kerstdecoraties worden in China en in Polen gemaakt door professionele glasblazers en kunstenaars die met de hand prachtige versieringen op de ballen maken.

Kerstballen maken: zo gaat het in zijn werk!

Dan nu antwoord op de hamvraag: hoe gaat het in zijn werk, zo’n kerstbal maken?

Stap 1. Kerstballen blazen

Het begint allemaal bij het blazen. Voor een gewone kerstbal verhit de glasblazer het glas om het tot de juiste grootte te blazen. Wanneer er bijvoorbeeld een sneeuwpop-ornament wordt gemaakt, is het proces nog een beetje ingewikkelder. De glasblazer blaast het glas tot de juiste ovale vorm en plaatst het glas vervolgens in een soort vormpers, terwijl hij heel hard blaast. Zo krijgt het ornament de gewenste vorm.

Stap 2. Kerstbal vullen met zilveren ‘verf’

De tweede stap is het vullen van de kerstbal met een zilveren ‘verf’ die zorgt voor een mooie spiegellaag. De verf wordt in de bal gedruppeld en door de bal onder water te houden en te bewegen, krijgt hij een mooie spiegelende glans van binnen.

Stap 3. Kerstornament met de hand beschilderen

De derde stap is het verven van de kerstbal aan de buitenkant. Dat gebeurt meestal door de kerstbal onder te dippen in verf. De zilveren spiegelende laag die aan de binnenkant zit, schijnt er nog doorheen. Soms gaat dit proces handmatig, maar vaak gebeurt dit onderdeel machinaal. Daarna wordt het ornament verder afgemaakt met de hand. Alle kleurrijke versieringen, glitters of andere kleurtjes worden met de hand op de bal of het ornament geschilderd. Dat vraagt om een vaste hand!

Stap 4. Het kroontje bevestigen

De laatste stap is het verwijderen van het ‘blaastuitje’ met een speciale techniek. Daarin wordt vervolgens het bekende kroontje geplaatst. Soms zilver-, soms goud- en soms bronskleurig. Het is maar net wat het mooiste past bij de bal. Nu hoeft de bal alleen nog maar worden ingepakt in een mooie doos!

In het filmpje hierboven zie je precies hoe het hele proces gaat. Het filmpje is in het Engels, mocht ik een goed Nederlandstalig filmpje vinden, dan zal ik deze blog zeker updaten!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!