Kerstrecept: schattige meringue kerstboompjes

9

Ben je op zoek naar een zoete traktatie die wel sfeer brengt op je kersttafel? Of die perfect is voor de kerstborrel op het werk of het kerstfeest dat je organiseert? Dan zijn deze meringue kerstboompjes echt een goed idee! Ze vergen wat tijd en een beetje ervaring is handig, maar ze zien er zo leuk uit. Daarnaast is het ook een ware traktatie voor de echte zoetekauw! Lees hieronder hoe je te werk gaat.

Wat heb je nodig voor deze kerstboompjes?

Leg in je boodschappenmandje:

 • 4 eiwitten (dus vier eieren splitsen en alleen het wit bewaren)
 • 125 gram kristalsuiker
 • 125 gram poedersuiker
 • 4 druppels groene kleurstof
 • Om te versieren: gekleurde kerstspikkels, parels, sterren
 • Spuitzak om de kerstboompjes op te spuiten
 • Bakpapier

Hoe maak je het?

Zorg dat de oven is voorverwarmd op 100 graden Celcius. Zorg ook dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Maak de beslagkom vetvrij door het met wat citroensap te besprenkelen en schoon te vegen met een stukje keukenpapier. Klop de eiwitten stijf met de kristalsuiker en de kleurstof erdoor tot je er stevige pieken van kunt trekken. Hou je de beslagkom op de kop en blijven de opgeklopte eiwitten er gewoon inzitten, dan zit je goed! Als de pieken stijf zijn, spatel je de poedersuiker er doorheen.

IMG_3499

Vul nu de spuitzak met het meringue mengsel. Knip aan de onderkant een klein puntje van de spuitzak af (maximale breedte van 5 mm). Plaats het bakpapier op de bakplaat. Hierop kun je de kerstboompjes spuiten.

Begin met de spuitzak helemaal rechtop (verticaal). Druk zachtjes totdat er een rondje of bolletje ontstaat op je bakpapier. Stop met drukken en haal de spuitzak iets omhoog. Herhaal dit nog twee of drie keer. Voor de piek stop je met drukken of knijpen in de spuitzak en trekt deze langzaam omhoog. Zo ga je nog een aantal keer door totdat je bakplaat vol is. Laat natuurlijk wel wat ruimte tussen de schuimpjes.

IMG_3503Direct daarna strooi je de kerstspikkels en parels over de kerstboompjes. Deze plakken dan mooi aan je meringuemengsel en daarmee zal niets gebeuren in de oven. Zet nu de kerstboompjes voor 60 minuten in de voorverwarmde oven. Doe aan het einde van de baktijd de oven uit en laat de kerstboompjes nog zeker een uur in de oven om te rusten.

IMG_3509meringue kerstschuimpjes 2

En daar zijn ze dan! De kleurige en schattige schuimpjes in de vorm van kerstboompjes die erg leuk staan op een etagère of kersttafel. Overigens kun je ze ook naderhand nog versieren met chocolade of glitters. Veel plezier!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Sandra, een creatieve marketing- en communicatiespecialist, die in haar vrije tijd dol is op bakken! Taarten, cupcakes, cakepops; ze draait er haar hand niet voor om. Ze geeft haar eigen draai aan de persoonlijke baksels, zo ook voor het thema Kerst!

Reageer!

9 reacties

 1. Leuk!!
  Hoe lang blijven ze krokant en houdbaar? Horlang kan ik ze al vòòr kerst maken?
  En hoe kan ik ze het beste bewaren?

  • Hoi Jolanda!

   Leuk dat je zo enthousiast reageert! Je kunt ze zeker al voor de kerst maken, zolang je ze in een afgesloten doosjes/bakje bewaard blijven ze prima. Ik zou ze niet langer dat een halve week voor de kerst maken, dan zijn ze nog in ‘ topconditie’ wanneer je ze met kerst wilt uitdelen.

   Groetjes!

  • Hoi Miriam,

   Oeh, geen idee, ik had een hele bakplaat vol. Maar dat ligt er ook aan met hoeveel lagen je de kerstbomen maakt (2, 3 of 4 bolletjes op elkaar). Ga er dus maar vanuit dat je er zo rond de 20 stuks kunt maken als je de laagjes afwisselend.
   Groet,
   Sandra

 2. Nou ze staan bij mij in de oven hoor. Ik weet nog niet of ze gelukt zijn. De kleur is roze en het zijn kerstboompjes geworden. Ik ga straks bij de koffie ff proeven…

  • Leuk! Krijg je gelijk een kerstgroet van toch? Hoe vond je het om te maken? Ben benieuwd naar het eindresultaat! Groetjes, Sandra

 3. Ik heb ze gemaakt als tussendoortje / aanvulling op het toetje en het was een succes! Ze zijn lekker en zien er feestelijk uit 🙂 thanks voor het delen van dit recept.