Elf on the shelf: een kersttraditie voor ouders & kinderen

15

Precies 10 jaar geleden verscheen het kinderboek ‘The Elf on the Shelf‘ in de Amerikaanse boekwinkels. Het bijzondere boek met een lieve Elf erbij, heeft in de VS (en andere Engelstalige landen) inmiddels een compleet nieuwe traditie in gang gezet. De kans dat jij er in Nederland of België van gehoord hebt, is niet zo groot. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Wat is Elf on the Shelf en wat doet dat kleine elfje eigenlijk?

Het verhaal van ‘Elf on the Shelf’

Het boek vertelt het verhaal van een groep speciale elfjes die de kerstman helpen. Deze elfjes verstoppen zich ieder najaar in de huizen van mensen. En zodra iedereen naar bed gaat, vliegt de elf terug naar de Noordpool om verslag te doen aan de kerstman over de gebeurtenissen van de dag, goed én slecht. Voordat het gezin weer wakker wordt, vliegt de elf terug om zich te verstoppen. En omdat hij zich elke dag op een andere plek verstopt in huis, spelen het gezin en de elf wekenlang verstoppertje.

collage elf on the shelf

De Elf een naam geven

De magie van de elf ontstaat wanneer hij een naam krijgt. Achterin ieder boek kunnen gezinnen de naam van hun elf schrijven en de datum waarop zij de elf ‘geadopteerd hebben’. Zodra de elf een naam heeft, krijgt hij zijn speciale ‘kerstmagie’, waarmee hij naar de Noordpool kan vliegen.

“Please do not touch me”

Het boek vertelt ook dat die magie weer kan verdwijnen als de elf wordt aangeraakt. “Er is maar één regel die je moet volgen om te zorgen dat ik morgen weer terug ben. Raak me alsjeblieft niet aan. Mijn magie zou zomaar kunnen verdwijnen, en de kerstman hoort dan niet wat ik allemaal gezien heb en weet.”

Hoewel je de elf niet mag aanraken, kun je wel tegen ‘m praten en al je kerstwensen aan hem vertellen, zodat hij ze goed kan doorgeven aan de kerstman. Het verhaaltje eindigt als de elf op Eerste Kerstdag vertrekt om de rest van het jaar door te brengen met de Kerstman en de andere elfjes op de Noordpool. Maar natuurlijk komt hij volgend jaar weer terug!

De traditie: elke dag een andere verstopplek

Zoals je inmiddels begrepen hebt, zit er bij elk boek een elf. Een échte Elf on the Shelf. En daarmee kunnen ouders & kinderen het verhaal uit het boek naspelen. Ouders verplaatsen de elf elke avond als de kinderen in bed liggen. Het is dan iedere ochtend weer een verrassing waar hij nu weer opduikt!

De elf haalt in sommige gezinnen ook behoorlijk wat fratsen en streken uit – ze zijn namelijk niet allemaal even goed in verstoppen. Zo gooit hij wel eens een pak met cornflakes over de grond. Of hij heeft alle autootjes van het zoontje in het gezin op de keukentafel gezet. Het is natuurlijk ook best lastig om veilig te landen als je zo hard vliegt.

“We vertelden de kids dat we geen idee hadden waar hij vandaan kwam”

Ik wilde erg graag weten hoe het er in een echt Amerikaans gezin aan toegaat met de elf. Daarom vroegen we een Amerikaanse moeder de oren van het hoofd! Jeannie Walters (42 en moeder van twee jongens) woont in Oak Park, vlak buiten Chicago. Vier jaar geleden verscheen de elf in haar huis. “We plaatsten de doos in de kelder, naast de kerstversieringen, en vertelden de kids dat we geen idee hadden waar hij vandaan kwam,” legt ze uit.

Reindeer_with_Scout_Elf_2

Junior de Elf haalt zo nu en dan wel eens een streek uit

De jongens lazen het verhaaltje vervolgens samen, gaven de elf een naam en leerden zo dat ze hem nooit mogen aanraken. Jeannie: “Onze elf, Junior, is meestal braaf, maar hij haalt ook wel eens wat uit hoor. Hij heeft bepaalde standaardverstopplaatsen, daar zit ie ieder jaar wel een keertje, zoals in de lamp boven de tafel en in de kerstboom.”

Maar ze bedenken ook ieder jaar weer nieuwe plekjes. “Zo hebben we eens een tokkelbaan (zipline) gemaakt waar hij aan hing, aan de gordijnen. En hij heeft al eens een enorme troep gemaakt tijdens het kerstknutselen.”

collage hiding places elf on the shelf

“Ze geven hem berichtjes voor de kerstman, zo cute!”

Jeannies kinderen vinden het geweldig om ’s ochtends naar beneden te rennen en hem te zoeken. “Mijn oudste zoon weet inmiddels wie er achter zit, maar hij vindt het geweldig om mee te spelen voor zijn kleine broer,” lacht ze. “Vorig jaar hebben ze een kalender gemaakt waarop ze elke dag zijn verstopplek hebben getekend. En op kerstavond hebben ze hem een brief geschreven. Ik heb ze zelfs al eens verhaaltjes tegen hem horen fluisteren, en berichten voor de kerstman enzo. Het is zo cute!”

Vergeet ‘m niet te verplaatsen!

Jeannie heeft trouwens nog wel een tip voor ouders die de Elf in hun huis brengen; zet een reminder in je agenda of telefoon! Denk eraan om hem elke dag een nieuw plekje te geven. “We hebben heel wat ‘oh no’-momentjes gehad, waarop we ons nog nét op tijd realiseerden dat de Elf niet verhuisd was. Gelukkig hebben we het steeds op tijd gered, maar het is een paar keer echt kantje boord geweest hoor!”

Reindeer_with_Scout_Elves_2

Zelf een Elf on The Shelf?

Leuk hè, dit verhaaltje en de traditie die erbij hoort? Je kunt The Elf on The Shelf ook in Nederland of België kopen, onder andere Bol.com verkoopt het boek met de elf. Helaas is het boek nog niet vertaald naar het Nederlands. Je kunt het verhaaltje natuurlijk ook zelf aan je kinderen vertellen, of in een mooie brief schrijven. En je kunt ook zelf een mooie elf maken of kopen. Het gaat immers om het verhaal en het plezier dat je samen met je kinderen hebt!

Bekijk op bol.com

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

15 reacties

 1. Hey Saskia,

  Wat leuk dat je hier wat over hebt geschreven.
  Ik heb bij bol.com gekeken maar schrok wel erg van de prijs ! Weet je nog andere verkooppunten in NL?

  Groetjes
  Jolien

 2. Superleuk! Wij zijn enthousiast. Ons zoontje is nu een paar maanden oud, misschien gaan we dit volgend jaar wel oppakken. Nu eerst nog een vertaler voor het boek vinden. Of zal ik het zelf oppakken

 3. Wat een leuke traditie, denk dat mijn zoon dit ook nog leuk vindt (14) die is net zo’n kerstgek als zijn Mams 🙂 Hier kan je ook je eigen versie van maken, leuk elfje knutselen en dit blog als Elfhulp gebruiken.

 4. Pingback: De contentniches zijn nog lang niet op! - Elja Daae

 5. Hoi op Pinterest zag ik ook haakpatronen. Alleen dan moeten we het verhaal nog ergens vandaan toveren.
  De pop kost in Amerika 30 dollar. De 90 euro op bol.com slaat dan echt nergens op.
  Ik ben niet van plan om mijn kinderen weer ergens in te laten geloven naast Sinterklaas en piet maar het verstoppen elke dag lijkt me zo tof om na te spelen!

 6. Wat leuk! Ik heb er net eentje bested bij Bookdepository.com en heb de dvd bested bij Amazon.co.uk, de voorpret alleen is al leuk :-D!
  Ik leerde van de ‘elf on a shelf’ door mijn vlogs en de mensen die ik daardoor ‘ontmoet’. Toen ik op google zocht op ‘elf on a shelf kopen’ kwam ik jouw artikel tegen Saskia! Erg leuk geschreven en een geweldige nieuwe traditie denk ik .