Kerstslabbetje en strikje voor je baby maken

0

De zorgvuldig uitgezochte feestkleertjes van je kleintje, verstopt onder een verwassen oude slab. Dat is natuurlijk geen feestelijk plaatje! Reden te meer om een leuke, kerstige slab te regelen voor kerstmis! Natuurlijk kun je een slab kopen, maar veel leuker en origineler is het om er een zelf te maken. In deze tutorial laat ik je zien hoe je in een mum van tijd zelf een leuke slab kunt maken.

Wat heb je nodig voor het slabbetje?

Men neme:

  • Een stukje katoen van ongeveer 30 cm.
  • Een even groot stukje badstof of andere stof die vocht kan opnemen. Je kunt hiervoor ook gewoon een stuk handdoek gebruiken. Ik koos voor wafel-badstof.
  • Een stukje biaisband van 80 cm
  • Een klosje garen, bij voorkeur in de kleur van het biaisband
  • Een dinerbord van ca 27 cm en een glas of beker van ca 8 cm doorsnede.

men neme

Voordat je begint is het verstandig om te stof te wassen op 60 graden. Je wilt immers niet dat je o-zo-mooi-gelukte-slab krimpt bij de eerste wasbeurt of erger nog, dat slechts één van de twee gebruikte stofjes krimpt.

Aan de slag! De kerstslab maken

Hieronder lees je stap voor stap hoe je het kerstslabbetje en het bijpassende strikje maakt.

Stap 1: Je patroon uittekenen

Trek met een pen een lijn om een dinerbord (of een taartbord voor grotere knoeiers) op de achterkant van de katoen. Trek daarna een mok of glas om met pen, ongeveer zoals op de foto’s hieronder. Dit wordt de halsopening. Ik tekende de lijntjes naar de nek recht met een liniaal, zoals je op de rechter foto hieronder goed kunt zien.

collage foto 1 kerst slab maken

Als je katoenen stof een patroontje heeft met een boven of onderkant moet je daar wel even rekening mee houden, anders komen de plaatjes scheef of ondersteboven.

Stap 2: De twee stofjes op elkaar spelden

Speld nu je katoen op de badstof. Denk er aan, de goede kanten van de stof moeten op elkaar komen te liggen.

2

Stap 3: De vorm uitknippen

Knip de vorm uit. Blijf 1 centimeter van de rand als je de lijn van het bord volgt. Bij de lijn van het glaasje hoef je geen extra naadwaarde te knippen.

3a3b

Stap 4: De grote cirkel stikken

Stik de grote cirkel over het lijntje van je pen. Laat de halsopening open. De spelden laat je al die tijd zitten.

4

Stap 5: De randen inknippen

Knip nu de randen in zoals op de foto. Als je dit niet doet wordt je slab niet mooi rond en krijg je soms rare bobbels.

5

Stap 6: De slab omkeren

Verwijder de spelden en keer de slab om door het gat. Met een stokje kun je de naden mooi van binnenuit open duwen. Strijk de slab plat. De hoekjes die door het halsje tevoorschijn komen kun je weg knippen.

6a6b

Stap 7: Rondom stikken

Speld de slab en stik hem rondom door op ongeveer een halve centimeter. Begin en eindig bij de halsopening. Je kunt er ook voor kiezen om deze stap over te slaan als je dat mooier vindt. Nadeel is dat de stof dan door wassen kan gaan ‘draaien en schuiven’.

7a7b7c

Het begint er nu al op te lijken, vind je niet? Maar we gaan nog even verder!

Stap 8: Het biaisband knippen

Knip 70 á 80 cm van het biaisband. Zet een streepje in het midden aan de binnenkant van het bandje. Zet ook een klein streepje bij het midden van de halsopening aan de kant van de badstof. Deze streepjes moeten ongeveer op elkaar komen te liggen straks. Speld het biaisband vast zoals op de foto, de goede kant van het biaisband komt op de badstof te liggen.

8a 8b

Stap 9: Het biaisband stikken

Stik precies in de vouw van het biaisband. Als je klaar bent draai je de slab om met de katoenen kant naar boven.

9

Vouw nu het begin en eind naar binnen zoals op de eerste foto hieronder. Stik het biaisband helemaal dicht. Je moet zorgen dat je oude stiksel nét niet meer zichbaar is. Als je netjes hebt gewerkt loopt je stiksel aan de achterkant precies over het biaisband.

10a10b10c

En klaar is je slab! Je kunt variëren met de vorm van de slab. Een vierkant, ovaal of geschulpt exemplaar is ook schattig! Ook kun je er een leuke applicatie op stikken of strijken.

Een bijpassend strikje maken

Om de stof terug te laten komen maakte ik een bijpassen strikje. Dit strikje kan aan een elastisch hoofdbandje bevestigd worden of – als je kleintje wat meer haar heeft- aan een haarelastiekje. Helaas, voor jongetjes kon ik geen zichtbare en praktische accessoire bedenken. Misschien kan er een donker strikje op de slab gespeld worden?

Het strikje maak je zo

Nodig:

  • een restje stof
  • een haarelastiekje/dun stukje elastiek zo lang als de omtrek van het hoofdje van je kind
  • een veiligheidsspeldje.

Aan de slag

Knip het patroontje uit en trek je om met pen op de achterkant van je katoen. Als je het leuker vindt, kun je de punten ook hoekig maken. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kun je de grootte natuurlijk aanpassen. Mijn dochter is 1 jaar dus ik houd het strikje klein.

strikje1

Knip het vormpje uit twee laagjes stof (goede kanten op elkaar) met ongeveer 1 cm naadwaarde. Stik de twee lapjes met de goede kanten op elkaar vast maar laat de keeropening open. Knip de ronde hoeken in zoals je al deed bij de slab.

strikje2 strikje3

Keer het vormpje om en strijk het plat. Naai nu met de hand je keeropening dicht. Als je daar geen zin in hebt kun je het ook laten, dat ziet eigenlijk geen mens. Leg een knoop, beetje frummelen en klaar ben je! Je kunt de strik natuurlijk ook direct om een elastiekje knopen.

strikje4 strikje5

En wat zou het leuk zijn als de kleine die schone strik om haar bolletje liet zitten. Mijn kleintje dacht: “Mij niet gezien mama!”

baby strikje slabbetje kerstkerstslab baby zelf maken kerst slabbetjeslab en strikje kerst baby zelf maken

Ga jij dit slabbetje (en strikje) maken? Laat het zeker weten in een reactie hieronder. En als je vragen hebt, stel ze gerust!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Anne Heijman is 30 jaar en werkzaam als neonatologieverpleegkundige. Ze woont samen met haar man en dochter. Van kleins af aan vond ze het leuk om bezig te zijn met wonen & interieur en om creatief bezig te zijn. En dat is nog steeds zo. Op Christmaholic plaatst ze artikelen waarmee je creatief aan de slag kunt, voor een gezellig kerstsfeertje in huis.

Reageer!