Gezond kerstdessert: gluten- en lactosevrije mango coconut cake

0

Natuurlijk wil je met kerst lekker genieten, maar dat hoeft niet te betekenen dat je allemaal ongezonde dingen eet! In deze blog wil ik graag een heel bijzonder gezond kerstdessert met je delen. Deze ‘raw mango coconut cake’ is zowel glutenvrij als lactosevrij en bovendien ook nog eens suikervrij en vegan. Perfect voor als je gasten hebt aan het kerstdiner met speciale dieetwensen.

Bijzonder nieuw kookboek: Pure Cookbook van Papa Kazmi

Dit recept komt uit het kakelverse ‘Pure Cookbook’ van Papa Kazmi. Een kookboek boordevol eerlijke, gezonde en heerlijke recepten uit de moderne Indiase keuken. Het boek is gemaakt door de kinderen van Shahzad Kazmi, de eigenaar en chef van het pure food café Hills & Mills in Delft, en is eigenlijk een ode aan zijn kookkunsten.

Papa Kazmi Pure CookbookHet boek neemt je mee langs oprechte, gezonde en heerlijke recepten. Die worden verteld aan de hand van bijzondere herinneringen van het gezin Kazmi, inclusief prachtige (zwart-wit) foto’s. Bovendien staan er – naast mooie foodfoto’s – ook nog eens geweldige illustraties in het boek, gemaakt door Joëlle Lemmers, een vriendin van mij. Wil je het boek aanschaffen (ik zeg: perfect kerstcadeautje!), dan kan dat via de Pure Webshop voor €34.

Wat heb je nodig om deze taart te maken?

Voor de onderlaag

 • 300 g dadels (zonder pit)
 • 300 g kokoschips of kokosschaafsel

Voor de bovenlaag

 • 300 g rijp mangovruchtvlees
 • 200 g rijp avocadovruchtvlees
 • 2 limoenen
 • 150 g kokosolie
 • 125 ml agave nectar
 • 1 el chiazaden
 • De inhoud van ½ vanillestokje
 • Mespunt zeezout

Voor de topping

 • Kokosschaafsel
 • 2 handjes granaatappelpitjes

729

Hoe maak je deze tropische taart?

Week de dadels minimaal 20 minuten in water. Mix de dadels en kokos in een keukenmachine. Verspreid het met behulp van een spatel in een ingevette taartvorm. Zet het in de koeling.

Rasp de limoenen. Let op: alleen de (groene) buitenkant, niet de (witte) binnenkant. Snijd die limoenen door midden en pers ze met je handen uit. Doe de mango, avocado, limoen, kokosolie, agave, vanille, chiazaden en zout in een keukenmachine en maal het tot een glad geheel. Verdeel de mix over de onderlaag. Zet de taart minimaal 2 uur in de koeling. Versier de taart met de kokos en granaatappelpitjes.

730-bewerkt

Tips & tricks

Pas de bodem naar eigen smaak aan. De chefs bij Hills & Mills combineren deze regelmatig met pompoenpitten, hennepzaad en noten. Wees voorzichtig met snijden, opscheppen en bewaren. De topping is kwetsbaar! Als het geen mangoseizoen is, kun je de mango vervangen door andere (tropische) vruchten.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!