3x heerlijke kerstkoffie om van te smullen

1

Buiten is het koud, binnen staat de kerstboom te stralen en de verwarming staat op standje behaaglijk. Tijd om te genieten van een heerlijke, bijzondere kerstkoffie. Deze drie recepten voor kerstkoffie zijn speciaal voor Christmaholic bedacht door Milou Savelkoul, barista bij de Eindhovense koffiebar ‘Coffeelab UC‘. Milou won met haar koffiecreaties al eerder de World Barista Challenge in de Zweedse stad Göteborg, dus dit zijn niet zomaar kerstkoffies!

Peppermint mocha

Koffie nummer één is heerlijk kerstig. Want kan het kerstiger dan peppermint sticks? Nee, toch? Deze heerlijke kerstkoffie met chocolade en candy canes brengt je direct in kerstsferen.

peppermint moccha

Voor 1 glas heb je nodig:

 • 25 gram pure chocolade drops (om te smelten)
 • 6 a 10 gram peppermint sticks of candy canes (o.a. te koop bij Xenos)
 • 175 ml melk
 • 1 espresso

Maak de peppermint sticks fijn in een vijzel (of heel kort in de blender). Ze moeten fijn zijn, maar niet te fijn (geen poeder), zodat je de structuur nog herkent. Schuim 175 ml melk op met de melkopschuimer. Giet dit in een glas, doe de espresso erbij en de chocolade drops. Doe 3/4 van de peppermint sticks erin en roer het geheel goed door. Garneer met het restje candy canes of hang een candy cane aan de rand van het glas.

Tip van Milou: als je geen chocolade drops hebt, kun je natuurlijk ook gewoon chocolademelk opschuimen (dat heb ik voor de foto ook gedaan). Met de chocoladedrops krijg je een heel leuk effect in het glas, dus daarvoor is een doorzichtig glas echt perfect!

Orange Espresso

Een hele aparte combinatie, maar het is echt heerlijk! Warme, kruidige jus d’orange met espresso.

kaneelkoffie met sinaasappelsap

Voor 1 kopje heb je nodig:

 • 60 ml espresso
 • 200 a 250 ml jus d’orange
 • kaneel
 • voor de garnering: kaneelstokje en sinaasappelschil

Zet twee kopjes espresso (60 mililiter) en verwarm 200 a 250 militer jus d’orange in een pannetje en voeg een theelepel kaneel toe. Giet de warme jus in een groot glas (300 ml) en doe vervolgens de koffie erbij. Garneer bijvoorbeeld met een kaneelstokje en een beetje sinaasappelschil. Als je ‘m te bitter vindt, kun je er eventueel nog wat suiker bij doen.

kaneel koffie sinaasappel spelen met vuurTip van Milou: wil je er een echte show van maken dan neem je een lange aansteker en strooi je als laatste wat losse kaneel over je drankje onder de vlam. Effect gegarandeerd!

Moccachino met anijs & marshmallows

Anijs, chocolade en koffie: een heerlijke combinatie. De marshmallows maken deze kerstkoffie lekker kerstig.

mocchacino met anijs

Voor 1 kopje heb je nodig:

 • 3 gram anijspoeder (de Ruijter)
 • 1 espresso
 • 175 ml chocomel
 • spekjes of marshmallows

Zet een kopje espresso. Stoom ondertussen 175 ml chocolademelk op. Doe het anijspoeder in een cappuccinokopje, giet de warme chocomelk en de espresso eroverheen. Garneer met wat kleine spekjes of marshmallows (als je grote hebt, kun je ze het beste in wat kleine stukjes snijden).

Tip van Milou: Als je geen opstomer hebt, kun je de chocolademelk natuurlijk ook even opwarmen in de magnetron of in een pannetje.

Welke kerstkoffie is jouw favoriet?

Welke kerstkoffie lijkt jou het lekkerste? Laat het zeker even weten in de reacties hieronder. En als je een van deze koffies gemaakt hebt, zijn we natuurlijk erg benieuwd wat je ervan vond! Ook voor vragen kun je een reactie achterlaten. We horen graag van je!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

1 reactie

 1. Chantal otterspeer op

  Klinkt heel lekker allemaal.
  Ik heb pas ook hele lekkere koffie “uitgevonden ” klein beetje chocolade melk gemaakt dat bij een kopje senseo gedaan en toen daarboven op een lepel zelf geklopte slagroom met kaneel poeder er overheen….

  Ook echt te lekker!! Wel heel zoet maar super lekker.