DIY kerstboom van kaas (& andere eetbare kerstbomen)

1

Afgelopen zaterdag gaf ik een (fout) kerstfeest. En daar hoort natuurlijk een showstopper van een taart bij. Omdat ik zelf niet zo van zoet houd en echt een liefhebber van kaas ben, heb ik een kerstboom van kaas gemaakt. Van de heerlijke kaaswebshop delekkerstekaas.nl kreeg ik een aantal kazen opgestuurd. Die heb ik aangevuld met nog wat eigen kaasjes en decoratie en het resultaat is om te smullen zo leuk!

Wat heb je nodig voor deze kerstboom van kaas?

Zorg dat je in huis hebt:

  • Flink wat verschillende ronde kazen
  • Een dadelbroodje (rond)
  • Cocktailprikkertjes
  • Cherrytomaatjes
  • Gelderse worst en een ster-uitsteekvormpje
  • Druiven
  • Een taartschaal

Zo maak je de kerstboom van kaas

Zorg dat je kaas hebt in verschillende texturen en kleuren, en natuurlijk in allerlei maten. Het is handig als de onderste kazen wat steviger en harder zijn, zodat de boom straks goed blijft staan. Dan is het een kwestie van stapelen! Leg de grootste kaas onderop en werk zo naar boven. Ik heb ook één vierkante kaas gebruikt en dat vind ik hartstikke leuk in het geheel.

eetbare kerstboom van kaas maken diy

Klaar met stapelen? Versier je kaaskerstboom met cherrytomaatjes, druiven en sterretjes van worst. Ik heb kant-en-klare kerstworstjes gebruikt in stervorm van de Albert Heijn uit het feestassortiment, maar je kunt natuurlijk ook een schuin plakje worst snijden en er met een uitsteekvormpje een sterretje van maken. Schuif een prikkertje in het sterretje en steek dit op diverse plekken in de kaasboom. Minimaal eentje bovenop de boom, als piek, en misschien nog een paar verspreid over de boom.

detail kaas kerstboom

Met prikkertjes kun je natuurlijk ook nog allerlei andere eetbaredecoraties in de kaasboom prikken. Ook lekker erbij zijn bijvoorbeeld vijgen of bolletjes komkommer. Serveer er lekker (stok)brood bij, wat toastjes en een lekker smeerseltje zoals cranberrycompôte. En je showstopper is klaar!

kerstboom van kaas maken

Nog meer eetbare kerstbomen

Hou je niet van kaas? Don’t worry! Er zijn nog veeeeel meer lekkere eetbare kerstbomen te maken. Wat dacht je van een sushi-boom of boom van groente of fruit? Op dit Pinterest-bord heb ik een hele hoop ideetjes verzameld. Hieronder zie je er alvast een paar!

Volg het bord Eetbare Kerstbomen | Edible Christmas Trees van Christmaholic.nl – kerst op Pinterest.

En, wat vind je van de kaaskerstboom? Is het iets wat jij zou maken? Of ga je liever voor een van de andere eetbare kerstbomen? Ik ben reuze nieuwsgierig!

Deze blog is in samenwerking met Delekkerstekaas.nl tot stand gekomen.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

1 reactie

  1. Dat ziet er gezellig uit Gerda,al kan ik niet healmeal plaatsen waar dat sfeerhoekje is. Of heb je je hele huis weer eens veranderdIk vind de kerst ook altijd zo’n heerlijk sfeertje hebben.Kaarsjes aan, kerstboom versierd en genieten. Alvast fijne dagen.Groetjes Patricia