Dit zijn de vuurwerktrends van 2015

0

Nog maar een paar dagen, en dan gaan we met zijn allen weer knallend het nieuwe jaar in. Zelf steek ik eigenlijk niet zo vaak vuurwerk af, maar ik was toch erg benieuwd naar wat er nou hip & happening is op het gebied van vuurwerk. Wat zijn dé vuurwerktrends van 2015?

Wat is er hot in vuurwerkland?

Over de kersttrends kan ik je alles vertellen, maar van vuurwerk heb ik de oliebollen verstand. Dus heb ik Patrick Vlaanderen geinterviewd, mede-eigenaar van Vos IJzerhandel en Vuurwerk Huizen. Samen met zijn vader verkoopt hij al sinds 1993 vuurwerk in de zaak, dus weet precies wat er in is en wat echt niet meer kan. Dit zijn dé trends.

Siervuurwerk steeds populairder

“Wat we al een aantal jaren zien is dat siervuurwerk steeds populairder wordt dan knalvuurwerk,” begint Patrick. “De siervuurwerkpakketten en losse potten verkopen we steeds meer en meer.” En dat betekent dus minder strijkers en rotjes. Daar ben ik persoonlijk wel blij mee om eerlijk te zijn, en menig huisdier ook.

Crowd wathcing fireworks“Eigenlijk is het alleen de jeugd die dat geknal leuk blijft vinden,” voegt Patrick toe. Wat helaas nog wel populair blijft, zijn de Chinese rollen voor in de staat. Je kent ze wel, die duizendknallers waar je – naar mijn mening – veel te lang ‘plezier’ aan hebt.

Grote pakketten, complete vuurwerkshows

Sinds een aantal jaar zijn grotere potten toegestaan in Nederland, “en dat merken we goed,” zegt Patrick. “Leveranciers maken steeds meer pakketten met vier, vijf of zes grote cakes erin. Dan heb je dus een complete vuurwerkshow met één pakket.” Hoe lang die vuurwerkshow dan duurt? “Dat hangt natuurlijk af van hoeveel cakes je hebt. Met 3 a 4 cakes heb je 1,5 tot 3 minuten vuurwerk en met de grotere pakketten kun je wel tot 6 minuten van je vuurwerk genieten.”

Kwaliteit boven kwantiteit

Waar mensen voorheen liever veel vuurwerk wilden afsteken, en dus meerdere kleine pijltjes en potjes kochten, zien je de laatste tijd een verschuiving naar kwaliteit boven kwantiteit. Patrick: “Mensen geven liever 100 euro uit aan maar 3 of 4 echt mooie dingen, dan dat ze heel veel kopen voor dat bedrag en erg veel tijd kwijt zijn met vuurwerk dat eigenlijk niet zo mooi is.”

vuurwerk 2012 trends

Meer bolpijlen met ronder effect

Zijn de goude, oude vuurpijlen dan helemaal uit? “Nee hoor, dat niet,” zegt Patrick. “We verkopen nog steeds wel veel vuurpijlen, er zijn heel veel mensen die gewoon maar één of twee pijlen willen. Maar dan wel mooie!” Patrick ziet daarnaast dat zogenaamde ‘bolpijlen’ steeds populairder worden: “Bolpijlen hebben een bolle kop in plaats van een punt. Die geven een wat mooier, ronder effect.” Ook ziet hij steeds meer variaties in de effecten in de pijlen. Meer glitters bijvoorbeeld.

Hoeveel geven mensen uit aan vuurwerk?

Hoeveel mensen dit jaar aan vuurwerk gaan uitgeven, dat weten we eigenlijk op oudjaarsdag pas. Vorig jaar was het gemiddeld 47 euro per persoon. In de voorverkoop heeft Patrick vooral bestellingen tussen de 50 en 100 euro, maar ook bestellingen van 300 euro. Het gekste wat hij ooit als vuurwerkverkoper heeft meegemaakt? “Iemand kwam op oudjaarsavond binnen en kocht in een paar minuten tijd voor 2000 euro aan vuurwerk, zonder blikken of blozen,” lacht Patrick. “Maar de meeste mensen houden het toch bij een wat kleiner bedrag hoor!”

Ga jij dit jaar vuurwerk afsteken? Doe het veilig!

Ga jij op 31 december of 1 januari vuurwerk afsteken? Doe dat dan wel veilig. In onderstaande infographic van Brandweetjes vind je allerlei handige tips & tricks. Zorg bijvoorbeeld voor een veiligheidsbril en oordopjes. Gebruik daarnaast een aansteeklont en geen lucifer en denk ook na over welke kleding je draagt. Meer tips over brandveiligheid vind je trouwens op de superleuke Facebook-pagina van Brandweetjes.

brandweetjes

Heel veel plezier met Oud & Nieuw en geniet van het prachtige vuurwerk!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo