Winterse mutsjes maken voor in de kerstboom

10

Zijn ze niet ontzettend cute, deze winterse mutsjes? Ze zijn heel makkelijk om te maken, en perfect ook om samen met je (klein)kinderen in elkaar te draaien. Ze doen het hartstikke leuk in de kerstboom of als decoratie voor een (kerst)tak in een vaas. Wil jij deze goedkope kerstdecoratie maken? Hieronder lees je hoe!

Wat heb je nodig om deze winterse mutsjes te maken?

Verzamel:

  • Bolletjes wol of katoen
  • Een rol karton, ik gebruikte het karton dat binnenin een rol cadeaupapier zit.
  • Een papierschaar en een scherpe schaar, bij voorkeur een stofschaar
  • Plakband
  • Een centimeter

Ik kocht de bolletjes wol voor €1,50 per kleur bij Pipoos, maar je kunt ze vast zelfs nog goedkoper vinden bij de Action of op de markt. En misschien heb je zelfs nog wel wat in huis. Verder heb ik voor dit knutselproject helemaal geen geld uitgegeven!

kerstversiering maken mutsjesHoe maak je de mutsjes?

Begin met het op maat knippen van je materialen. Je hebt voor de mutsjes die ik gemaakt heb nodig:

  • Een strookje karton van 11 cm lang en 1,5 cm breed
  • 40 a 50 draadjes wol van 25 a 30 cm lang (het kan ook korter, want je knipt er veel vanaf, maar dat werkt vrij moeilijk)

Knoop de draadjes om de ‘rand’ van de muts

Vervolgens plak je de strook karton met plakband vast, zodat je een mooi rondje krijgt. Nu ga je de draadjes één voor een om de strook heen ‘knopen’. Vouw ze dubbel en haal het dubbele stuk door de opening. Haal nu de uiteinden erdoorheen en je touwtje zit vast. Zorg dat alle knoopjes aan dezelfde kant zitten, zie de foto’s hieronder!

kerstknutselen winterse mutsjes maken 1Haal alle draadjes door de opening

De geknoopte draadjes mogen niet over elkaar heen zitten, maar je kunt ze wel tegen elkaar aandrukken. Zorg dat je mutsje mooi vol wordt. Als je helemaal rond bent en geen karton meer ziet, ben je toe aan de volgende stap. Haal nu alle uiteinden van de draadjes door de opening van je kartonnetje heen. Zorg dat ze mooi recht liggen en dat er geen knoopjes meer inzitten.

collage kerstmutsjes makenBind de draadjes bij elkaar

Pak nu nog een extra draadje en bindt deze met een dubbele knoop op de juiste hoogte vast, zo creëer je het mutsje. Hou de twee uiteinden van dit draadje apart en knip alle andere draadjes kort boven de knoop af. En tadaa, daar komt de pompom bovenop de muts tevoorschijn. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is een knoopje maken in de twee overgebleven draadjes, en je kunt je mutsje ophangen. Simpel hè?

collage wintermutsjes maken kerstboom decoratieWerken met meerdere kleuren + variatietips

Het is ook erg leuk om met meerdere kleuren te werken voor en gemêleerd effect. Je kunt bijvoorbeeld om-en-om een andere kleur doen, of zelfs variëren met drie of meer kleuren. Ook leuk: steeds twee keer één kleur (bijvoorbeeld grijs) en dan een keer een andere (wit). De variatiemogelijkheden zijn eindeloos!

goedkope kerstdecoratie maken mutsjeskerstmutsjes maken

Je kunt de mutsjes ook groter maken. Als je bijvoorbeeld een wc-rol als basis gebruikt, wordt de opening groter. Dan heb je een stuk meer wol nodig en moet je ook langere draadjes gebruiken, zodat de ‘muts’ in verhouding is met de ‘rand’. Maar het principe blijft hetzelfde!

Tip: geef de mutsjes cadeau met Kerst!

Als je het leuk vindt, kun je deze winterse mutsjes natuurlijk ook nog decoreren. Met een belletje aan de pompom bijvoorbeeld, of door andere decoraties erop te bevestigen met lijm. De mutsjes zijn ook hartstikke leuk om cadeau geven aan je vrienden en familie met kerst. Je kunt met deze DIY dus niet alleen goedkope kerstdecoratie maken, maar ook budgetvriendelijke kerstcadeaus!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

10 reacties

  1. Maak deze mutsjes al jaren en gebruik daarvoor wc-rolletjes, die ik in 5 gelijke delen knip. Grote bol acryl van de Hema (2 euro).