Kerstcadeaus voor weinig geld: de allerbeste tips!

3

Oh December, wat ben je geweldig. Maar wat ben je ook vreselijk duur! Het liefst kopen we cadeaus voor iedereen die ons lief is, maar dan wel voor een beetje fijne prijzen. Hoe doe je dat? In deze blog heb ik de allerbeste budgettips voor kerst verzameld op het gebied van kerstcadeaus. Hoe shop je ze voordelig en hoe pak je ze feestelijk – maar voor weinig geld – in?

1. Koop het hele jaar door leuke cadeautjes

In December pas beginnen met shoppen: lastig! Ik koop het hele jaar door al cadeautjes, net wanneer ik eraan denk of iets betaalbaars vind. Zo spreid je niet alleen de kosten; voor je het weet heb je een leuke verzameling kleine cadeautjes voor onder de kerstboom.

Budgetwinkels als Action en Xenos hebben veel leuke spulletjes voor een klein prijsje en het assortiment verandert regelmatig. Ook de Kruidvat heeft vaak gave, betaalbare cadeautjes: vooral voor kids, maar ook voor volwassenen. Denk aan tof speelgoed voor kinderen of kleine kookboekjes voor je moeder of beste vriendin.

christmas giftsOok leuk: de HEMA heeft sinds een paar jaar een afdeling met allemaal betaalbare cadeautjes. Neem daar zeker regelmatig een kijkje, niet alleen in December. En als de kado’s uit het assortiment gaan, worden ze vaak nog flink afgeprijsd ook. Zo zag ik er laatst een prachtige plank om kaas of hapjes op te presenteren voor slechts 3 euro. Bingo!

2. Geef zelfgemaakte cadeautjes

Dit is natuurlijk het allerleukste om te doen: zelf iets moois maken en dat cadeau geven. Bak iets lekkers, of geef een weckpot met de droge ingrediënten voor een heerlijk baksel met jouw eigen recept erbij. Je kunt natuurlijk ook zelf iets knutselen, zoals een fotolijstje gemaakt van dennenappels of een winters mutsje voor in de kerstboom. Hier vind je nog meer inspiratie voor zelfgemaakte cadeautjes.

zelfgemaakte kerstcadeautjes DIY3. Ga langs de kringloop

Ja daar issie-weer: de kringloop. Maar echt, als je een cadeau zoekt voor je kids, ga dan zeker even langs deze winkel. Een kennis van me vond er ooit een hele gave brandweerauto voor haar zoontje, voor slechts een paar euro. Maar ook voor volwassenen kom je er soms superleuke cadeautjes tegen: vintage whiskeyglazen voor je vader of een mooi sieradendoosje voor je oma. Ook rommelmarkten zijn trouwens een aanrader!

4. Bereid je goed voor

Maak een lijstje van de cadeaus die je wil gaan kopen en bereid je goed voor. Waar zijn de cadeaus te koop? Misschien komt er bij één van die winkels wel een speciale kortingskoopavond aan waar je van kunt profiteren. Meld je tijdelijk aan voor nieuwsbrieven en aanbiedingsmails. Je weet maar nooit! En wellicht kun je wel ergens spaarpunten of airmiles inwisselen of een cadeaukaart gebruiken die je zelf nog ergens in een la hebt liggen.

5. Maak een cadeaubon of een boekje met tegoedbonnen

Geef je tijd cadeau! Doe iets met een bijzondere foto of verras iemand met een zelfgemaakte cadeaubon voor een avondje oppassen, een gezellig dinertje bij jou thuis of ‘een dagje hulp om die tuin eens onder handen te nemen’. Vind je één cadeaubon niet genoeg, maak er dan eens een compleet boekje met tegoedbonnen. Superleuk om aan je vriend, vriendin, man of vrouw te geven met Kerst. Hier vind je de complete DIY van dit boekje met waardebonnen dat ik voor de verjaardag van mijn lieve vriend maakte.

tegoedbonnen-waardebonnen-zelf-maken-boekje5. Vergelijk prijzen

Als je eenmaal weet wat je wil kopen, heeft het echt zin om prijzen van diverse online én offline winkels te vergelijken. Doe online research als je iets wil gaan kopen en kijk waar het het goedkoopste is. Voor elektronica zijn er diverse vergelijkingswebsites zoals kieskeurig.nl en prijsvergelijk.nl. Wil je iets van kerstdecoratie cadeau doen? Kijk dan ook eens bij de bouwmarkten. Daar hangt vaak dezelfde decoratie (van dezelfde leverancier) als bij de tuincentra, maar dan voor een stuk minder geld.

6. Geef spullen weg die je niet meer nodig hebt

Zegt die ene vriendin altijd hoe mooi ze die lamp vindt op je bureau? Of die oorbellen die eigenlijk haast nooit draagt? Waarom geef je ze niet aan haar! Kijk ook eens rond in kasten, laden en mest de zolder uit. Je hebt vast wel eens een cadeau gekregen waar je zelf niets mee doet. En we hebben allemaal zoveel spullen die we niet gebruiken.

originele kerstcadeaus voor mannenZo kreeg ik ooit een aspergepan en pastamaker van een vriendin. Ze stonden bij haar maar te verpieteren, en ik was er ontzettend blij mee! Wellicht heb jij ook nog wel wat liggen waar je een ander heel blij mee kunt maken. Kost niets, jij hebt weer wat meer ruimte en je hebt een prachtig cadeau!

7. Meld je tijdelijk aan bij aanbiedingswebsites

Meld je aan bij aanbiedingswebsites die dagelijkse deals hebben, zoals iBood en Groupon. Na de feestdagen meld je je gewoon weer af! Extra handig: op Dagaanbieding.net vind je een overzicht van de meeste dagelijkse aanbieders. Elke dag even kijken, wie weet kom je iets leuks en betaalbaars tegen! Zorg wel dat je geen impulsaankopen doet, en hou bij wat je voor wie hebt gekocht, zodat je niet ongemerkt toch teveel uitgeeft.

8. Versier je cadeaus met kerstgroen

En dan heb ik nog een paar tips voor je om je cadeautjes voor weinig geld prachtig in te pakken. Wil je nét iets meer doen dan puur een leuk cadeaupapiertje om het pakje? Maak het dan bijvoorbeeld helemaal af met touw en wat kerstgroen uit de tuin of het bos. Een klein dennenappeltje, een takje hulst of een beetje dennengroen doen al superveel!

kerstgroen-gebruiken-voor-cadeautjes

Bronnen foto’s: Glade & Hegeinfrance.com.

9. Gebruik eens iets anders dan cadeaupapier

Hoezo cadeaupapier? Je kunt ook prachtige pakjes maken met krantenpapier of (kerst)tijdschriften. En hoe tof is het cadeautje op de foto hieronder dat in een wegenkaart is gewikkeld? Extra leuk als je het cadeau aan een reisliefhebber geeft.

collage-kerstcadeautjes-zonder-cadeaupapier

Bron foto’s: Hgtv.com & Erinnish.com

En wat dacht je van gewoon wit printerpapier, perfect voor kleinere pakjes. Als je creatief bent kun je het papier zelf in kerstsferen brengen door er bijvoorbeeld sneeuwvlokjes op te tekenen of kleine kerstboompjes. Of gebruik washitape om het papier te decoreren. Stof werkt trouwens ook heel goed: een oude theedoek of een lapje stof dat over is.

collage-cadeaus-inpakken-met-stof10. Download free printable cadeaulabels

Heb je een goede printer? Then you’re in luck! Het internet staat bol van de free printables die je gratis kunt downloaden en zelf kunt printen. Bijvoorbeeld toffe cadeaulabels, of zelfs cadeaupapier voor kleine pakjes. Je kunt ook een mooi vormgegeven kerstquote uitprinten en dat midden op een cadeautje plakken. Google maar eens op ‘free printable christmas’ en je vindt vanalles. Ook Pinterest staat er vol mee.

label 3Bonustip: hou de Christmaholic-winacties in de gaten!

Elke week vind je hier op Christmaholic een supertoffe winactie. En regelmatig zijn daarbij superleuke cadeaus te winnen waar je iemand anders erg blij mee kunt maken. Dan wordt geven van een prachtig kerstcadeau in één klap een stuk goedkoper. Blijf op de hoogte van nieuwe winacties via Facebook of Instagram!

Wat is jouw ultieme budgettip voor kerstversiering?

En, mis je nog een goede budgettip als het om het kopen en inpakken van cadeaus gaat? Welke ultieme tip voor goedkope kerstkado’s heb jij nog? Laat het weten in een reactie! Wie weet help jij met jouw idee iemand anders om die dure kerstperiode nét wat betaalbaarder te maken.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

3 reacties

 1. Leukleukleuk!
  Nog een ideetje is een pot of blik vullen met 52 briefjes waar je iets liefs op schrijft zodat die persoon elke week een briefje kan grabbelen.
  Of met zoutdeeg hangertjes maken voor in de kerstboom,ook leuk om met kinderen te doen!
  Zelf heb ik met verf uit de action wel eens schilderijtjes gemaakt,gewoon op papier en dan in een lijstje van action!

 2. Ik koop zowel voor verjaardagen als voor kerst eigenlijk het hele jaar door leuke dingen die ik toevallig tegenkom en waarvan ik weet dat ik er iemand blij mee kan maken. Op zolder heb ik een plek waar ik alles bewaar. Ook koop ik vaak op derde kerstdag dingen in de aanbieding. Eerlijk gezegd niet om goedkoper uit te zijn maar om meer te kunnen geven voor hetzelfde geld.
  Iets als cadeau inpakken en geven dat ik zelf niet (meer)gebruik, doe ik niet. Als ik iets niet hoef of gebruik, dan geef ik dat gewoon zomaar weg.

 3. Wij doen niet meer aan veel cadeautjes. Simpelweg omdat wij alles al hebben wat ons hartje begeerd. En wat we of ik dan wel koop aan cadeautjes is altijd op het juiste moment gekocht dat ik er nooit de volle poet voor betaald heb en dan kan dat inderdaad ergens in mei ofzo wezen, grijns. En tja, failliet ben ik nog nooit gegaan, zelfs niet met heel weinig geld. Een tip voor anderen misschien dan: gewoon niet alles blijven kopen wat je ziet en/of leuk vindt, grinnik. In December shop ik al helemaal niet, want dan vliegen de prijzen juist omhoog, dus eigenlijk gewoon het hele jaar door e.e.a. voor een leuk prijsje op de kop tikken, maar ook dat is de laatste jaren al veel minder geworden.