Recept: Mince Pies met pompoen van Jamie Oliver

2

Jamie Oliver heeft zijn favoriete kerstrecepten verzameld in een kerstkookboek! Had je het al gezien? En ik mag maar liefst twee recepten uit Jamie Oliver’s Kerstkookboek met jullie delen. Vandaag de klassieke Engelse mince pies van Jamie.

Wat zijn mince pies eigenlijk?

Mince pies zijn zo Brits als het maar kan. Het zijn hartig-zoete taartjes die voor de meeste Britten een essentieel onderdeel van de Kerst vormen. Dat geldt ook voor Jamie Oliver: “Ik vind mince pies echt bij Kerstmis horen. Dit is mijn variant op het traditionele recept en ik denk dat de pompoen in de vulling ze iets interessanter en lichter maakt dan het klassieke mengsel.”

Mincemeat: kopen of maken?

Jamie gebruikt in dit recept trouwens een pot kant-en-klare mincemeat: een mengsel van fruit en niervet. In Groot-Brittannië overal te krijgen, maar in Nederland wat moeilijker. Je kunt het zelf maken, hier vind je bijvoorbeeld een recept, of online kopen bij winkels als BritSuperStore. Je betaalt dan wel flink wat verzendkosten.

Ingrediënten

Wat heb je nodig voor ongeveer 24 stuks?

 • 1 flespompoen (1,2 kg)
 • 1 pot mincemeat van 820 g van goede kwaliteit
 • 4 el ahornsiroop
 • 100 g geblancheerde amandelen

Voor het deeg:

 • 500 g bloem, plus extra om te bestuiven
 • 100 g poedersuiker, plus extra om te bestuiven
 • 250 g boter (koud), plus extra om in te vetten
 • 3 grote eieren
 • 1 el halfvolle melk

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 4 en rooster de hele pompoen 1 uur en 30 minuten, of tot hij gaar is. Snijd hem als hij voldoende afgekoeld is doormidden, verwijder de pitten en schep de helft van het zachte vruchtvlees in een kom (je hebt maar de helft nodig, dus bewaar de rest voor een ander recept).

Zeef intussen de bloem en poedersuiker voor het deeg boven een schoon werkvlak. Snijd de koude boter in blokjes en wrijf ze tussen duim en wijsvinger door de bloem en suiker, tot je een fijn, kruimelig mengsel hebt. Kluts 2 eieren met de melk, doe ze bij het bloemmengsel en meng door elkaar tot je een bal deeg hebt. Kneed niet te lang, want het deeg moet wel kruimelig blijven. Bestuif je werkvlak met bloem, druk de bal deeg plat en bestuif met wat bloem. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minstens een halfuur in de koelkast.

classic-mince-pies-kleinVet twee muffinblikken met 12 holtes in met boter. Doe het mincemeat en de ahornsiroop bij de afgekoelde pompoen in de kom, hak de amandelen, doe ze erbij en roer alles door elkaar. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van 3 mm. Steek er met een deegsteker van 10 cm 24 rondjes uit en druk ze in de ingevette holtes. Verdeel de vulling over de holtes, steek rondjes van 8 cm uit de rest van je deeg, leg ze op de vulling en knijp de randjes rondom dicht. Als je deeg over hebt, kun je er ook wat leuke vormpjes op aanbrengen. Kwast de bovenkant van de pie’s in met geklutst ei. Behalve dat het mooi glimt, blijven de versieringen dan ook beter zitten.

Bak de pie’s 25 tot 30 minuten in het midden van de oven, of tot ze goudbruin zijn. Laat ze 10 minuten in de blikken afkoelen en stevig worden en stort ze op een rooster. Stuif er uit de hoogte een snufje poedersuiker op en zet ze op tafel. Heerlijk met een scheutje custard, of warm of koud bij de thee. Je kunt ze prima bewaren en ze zijn ook leuk om cadeau te geven.

mince piesWerk vooruit

Ik maak deze jongens graag van tevoren. Je kunt ze rechtstreeks uit de vriezer afbakken. Kwast ze in met geklutst ei en zet ze 35 minuten in de oven.

Dit recept komt uit Jamie Oliver’s Kerstkookboek

Titel: Jamie Oliver’s Kerstkookboek
Auteur: Jamie Oliver
ISBN: 9789021564289
Prijs: €29,99
Kosmos Uitgevers

Credit foto: © 2016 Jamie Oliver Enterprises Ltd. Fotografie: David Loftus | Credit recept: © 2016 Jamie Oliver’s kerst kookboek

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

2 reacties

 1. Jacqueline Pallett op

  Voor de liefhebbers (ikzelf niet): mincemeat ook te koop bij de winkel van Linda’s Little Britain in Hilversum (ook met webshop).