Decemberzegels 2016: vrolijke kersttafereeltjes

7

Het is weer tijd voor de nieuwe Decemberzegels! Vanaf vandaag liggen ze in de winkels en kun je zo’n velletje vol feestelijke illustraties aanschaffen. En natuurlijk: je kerst- en nieuwjaarskaarten met een leuke korting versturen. In deze blog lees je alles over de Decemberzegels 2016.

De Kerstzegels van Post NL: voordelig kerstpost versturen

Kerstkaarten versturen: we doen het steeds minder, maar het is zo leuk! En met de Decemberzegels 2016 maakt PostNL het voor iedereen mogelijk een kaart te sturen in de kerst- en nieuwjaarsperiode aan familie, vrienden en relaties tegen een voordelig tarief. Het speciale decembertarief van € 0,65 per postzegel is geldig van 14 november 2016 tot en met 6 januari 2017.

decemberzegels 2016Sfeervolle miniverhaaltjes op elke Decemberzegel

Een vel Decemberzegels 2016 telt twintig zegels én een extra Decemberzegel. De tien illustraties op de postzegels vertellen een sfeervol miniverhaaltje. Elke illustratie refereert aan de feestelijke decembermaand: een slee vol cadeautjes, een schaats op het ijs, een kristallen sneeuwbol met sneeuwpop, eekhoorns die eikeltjes verzamelen, kerstkoekjes, een kerstboom in een bakfiets, glühwein met kerstballen, champagneglazen, een vrouw met ijsmuts en sjaal op een winteravond en een platenspeler met feestelijke kerstmuziek. De kleuren op elke postzegel zijn vol en warm.

decemberzegels 2016De sfeer op de postzegels wordt versterkt met kristalvormen die steeds een andere functie hebben – van vuurwerk tot sneeuwvlokken, van champagnebelletjes tot zelfs de glanzende spiegeling op de kerstballen en het singletje op de draaitafel. Ook het kleurgebruik heeft zijn eigen logica. Zo zitten de eekhoorns in een groene omgeving, staat de schaats op blauw ijs en is de ophaalbrug tegen het avondrood afgebeeld.

Een extra Decemberzegel voor iemand die je niet kent

deczegel11rgbDe extra Decemberzegel heeft een achtergrondkleur uit hetzelfde palet als de andere postzegels. Het beeld is een foto van vijf gespreide handen die samen een ster vormen. Dit beeld staat symbool voor saamhorigheid en het verbinden van mensen en past bij de gedachte om deze postzegel te gebruiken voor een kaart naar een bijzonder persoon.

Het idee is om deze extra Decemberzegel te gebruiken voor een kaartje aan iemand die je zelf niet of niet zo goed kent, maar die wel een kerstwens verdient. Een eenzame oudere bijvoorbeeld. Op deze manier worden honderdduizenden mensen verrast met extra aandacht! Op de speciale kerstsite van Post NL vind je meer informatie over deze actie en het adres dat je voor je kaart kunt gebruiken.

Krijtstiften cadeau bij aankoop van twee velletjes

Bij aankoop van twee velletjes Decemberzegels krijg je een set krijtstiften van Riverdale cadeau. Met deze uitwisbare stiften kun je kerstdecoraties maken op ramen, glazen en uiteraard op krijtborden. Bij aankoop van drie velletjes Decemberzegels krijg je er bovendien nog drie verschillende sjablonen bij. Hierdoor is het nog makkelijker om mooie tekeningen te maken en de kerstsfeer in huis te brengen!

Nog iets over de ontwerpers van de Decemberzegels 2016

Het postzegelvel Decemberzegels 2016 is ontworpen door Edgar Smaling en Carlo Elias, oprichters van het bureau Smel. Voor de illustraties ging Smel op zoek naar eigentijdse onderwerpen. Edgar: “Natuurlijk keren klassiekers terug als kerstbomen, kerstballen, kerstklokken en sneeuwvlokken. Maar er komen ook tafereeltjes voor waardoor je ziet dat het echt postzegels van nu zijn. De moderne bakfiets voor kindervervoer bijvoorbeeld, waarin de kerstboom ligt. Bij elke onderwerpkeuze hanteerden we dezelfde uitgangspunten: de herkenning, het delen met elkaar, warmte en de gezelligheid.”

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de oprichtster van Christmaholic. Ze is gek op Kerst, december, de feestdagen en alles wat ermee te maken heeft. Volg Saskia op Twitter of bekijk haar blog Writeaholic.nl.

7 reacties

 1. Helaas is de 21e zegel niet gratis. Per velletje betaal je namelijk €13,65
  Als er een gratis was, zou de prijs per velletje uitkomen op €13,00

 2. Erg jammer dat de Postnl niet dezelfde actie doet als vorig jaar met het ouderenfonds, toen er gratis kaarten naar de eenzame ouderen gestuurd konden worden. Nu moet daar een zegel voor gebruikt worden die je nog zelf betaald ook. Snap het wel uit financieel oogpunt maar vind het toch zonde. Het waz een leuke actie.

 3. Ah ik vind de postzegels van dit jaar wel weer cute! Sommige jaren vond ik ze echt extreem oubollig of kil…
  Ik dacht dat het misschien ook een leuk idee zou zijn om een inspiratiepost te maken over de krijtstiften: leuke raamversieringen, custom made glazen/ lege kaarsenglazen tot theelicht omdopen met deze stiften etc.
  Zelf heb ik altijd wel een idee waarvoor ik het kan gebruiken maar niet zo zeer meteen een mooi ontwerp in m’n hoofd. Ik zal dus ook zeker een beetje gaan pinteresten, maar ik dacht misschien ook leuk voor een artikel?

  • Hey Lin, dankjewel voor je reactie en je idee! Het staat hier ook al op het wensenlijstje, maar de persoon die hier een DIY voor gaat maken, is langdurig ziek. En de andere die iets met illustraties op servies zou doen gaat met zwangerschapsverlof nu. Dus het kan ook volgend jaar worden! Maar het staat in ieder geval genoteerd :).

Reageer!