Kerstmenu voor sushi lovers

1

Ik ben gék op sushi. Echt gek. Helaas houdt mijn verloofde er niet zo van, want anders zouden we zeker onderstaande ideetjes gebruiken voor een sushi inspired kerstdiner. Lekker smullen van rijst, groente, zeewier en rauwe vis, mmm. Hou jij ervan? Met de tips, recepten en ideeën hieronder wordt jouw sushi kerstmenu een knaller!

Amuse: snelle sushi in een glaasje

Ziet dit er niet heerlijk en super feestelijk uit? Deze sushi amuse uit een glaasje is van Claudia’s Keukenspot. Het recept is niet moeilijk en het lijkt me goddelijk. Hij bestaat uit vier laagjes: sushirijst met zwarte sesamzaadjes, avocado-wasabi-yoghurtsausje, gemarineerde tartaar van zalm, komkommer en lenteuitjes en een toefje viseitjes. Het volledige recept met nog meer foto’s om van te watertanden vind je op de site van Claudia. Ik ga deze amuse absoluut een keer maken!

Voorgerecht: Tuna Poke

Het voorgerecht is een typisch Hawaiiaans gerecht: rauwe tonijn met allerlei lekkers. Ik at het voor het eerst in California en probeerde het thuis na te maken. Hier vind je mijn favoriete recept. Het is een beetje pittig, maar je kunt de rode peper natuurlijk ook weglaten. Je kunt de tuna poke serveren in glaasjes (net als de amuse) of in schaaltjes of bakjes. Maar net wat je in huis hebt en wat handig is!

hawaiian-tuna-poke-e1436697026871Tussengerecht: Sneeuwpop sushi

En dan komen we eindelijk aan bij de echte winterse en kerstsushi. Te beginnen met sneeuwpop sushi! Hoe schattig zijn deze mannetjes? Hartstikke leuk als tussengerechtje, toch? Het is wel rijst en zeewier only, maar daar kun je wat aan doen. In het voorbeeld hebben ze een mutsje van wasabi, maar daar kun je natuurlijk ook een stukje vis van maken. En je kunt ze ook een ‘voetje’ geven van dun gesneden rauwe vis. Het recept vind je via BusyinBrooklyn.com.

Spraakmakend hoofdgerecht: Sushi kerstboom!

Hoezo gourmetten op tweede kerstdag? Waarom geef je geen sushi party! En dan ga je niet gewoon – zoals normaal – wat stukjes sushi op een bord kwakken, maar maak je er iets speciaals van. Zo zou je bijvoorbeeld een sushi kerstboom kunnen maken. Het enige wat je nodig hebt zijn in-out maki’s (met de rijst aan de buitenzijde). Rol deze sushi door een laagje groene zeewiersnippers. Als je daar niet aan kunt komen, werken zwarte sesamzaadjes of wasabisesamzaadjes ook goed.

Stapel de sushi nu op elkaar als een kerstboom. Hoe meer je er hebt, hoe groter de kerstboom wordt! Een sterretje van kaas bovenaf en hier en daar wat versieringen van viseitjes en wasabimayonaise maken jouw sushi kerstboom helemaal af. Sushi heaven! 😀 Vind je het 3D-stapelen wat te ingewikkeld? Dan kun je de kerstboomvorm natuurlijk ook liggend presenteren, zie het plaatje hieronder! Het voordeel daarvan: je kunt allerlei soorten en vormen sushi gebruiken en zit niet vast aan de in-out maki’s.

freshly-prepared-sushi-spreadDessert: sushi snoep & cake pops

Wat betreft het dessert, dat moet natuurlijk ook in sushi stijl. Je kunt gaan voor heerlijke bolletjes zwartesesam-ijs of groenethee-ijs. Maar je kunt ook uitpakken en cakepops of snoepjes maken in sushivorm! Of, doe eens gek, maak ze allebei!

Maak bijvoorbeeld een grote schaal op als sushi plate en leg er deze lekkere dingetjes tussen. Volgens mij heeft Look-o-Look (het snoepmerk) trouwens ook sushis-noepjes in haar assortiment. Dat maakt het weer wat makkelijker!

Ga jij een sushi kerstmenu maken?

Ben jij ook zo gek op sushi en ga je een sushi kerstmenu maken dit jaar met Kerst? Laat het me dan weten in een reactie hieronder (met foto’s als je die hebt!). Ben benieuwd welke recepten en ideeën jij gaat gebruiken. Wellicht kunnen we elkaar nog inspireren.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

1 reactie