8 originele ideeën voor het versieren van je kerstboom

4

Een kerstboom versieren is natuurlijk niet moeilijk! Je hangt de kerstlampjes erin en verdeelt je mooiste ornamenten over de boom. Maar wil je eens een keer wat anders? Dan heb ik goed nieuws voor je! Ook dat is niet moeilijk. In deze blog vind je 10 originele tips en ideetjes om je kerstboom net eens wat anders dan anders te versieren.

1. Hang dezelfde ornamenten in groepjes bij elkaar

Dit zie ik wel eens in tuincentra en bij kerstdecoratieleveranciers: in plaats van dezelfde ornamenten juist op strategische plekken verdeeld over de boom plaatsen, hangen ze juist in groepjes bij elkaar. Het effect is hartstikke leuk en je boom wordt er ineens heel anders van.

Je hebt wel een behoorlijke hoeveelheid van dezelfde hanger, bal of ornament nodig om dit op een mooie manier te kunnen doen. Je kunt ook kiezen om niet dezelfde ornamenten, maar alle decoraties van één en dezelfde kleur bij elkaar te groeperen. Ook dat geeft een heel bijzonder effect!

2. Leg sneeuw op de takken

Dit idee is allesbehalve nieuw, het is juist super vintage. Maar ik zie het de laatste jaren eigenlijk haast nergens meer. En het is zo leuk! Daarom mag het van mij weer terugkomen: plukjes nepsneeuw op de takken van je kerstboom. Het ziet er zo winters en gezellig uit! Past ook perfect bij deze winterse kersttrend voor 2016.

3. Gebruik linten voor het versieren van je boom

In Amerika doen ze niet anders: linten gebruiken om de kerstboom mee te decoreren. Ze maken er strikjes van en binden die aan de takken vast. Maar ze hangen de linten ook golvend van de top van de boom naar beneden. Je hebt daar wel een behoorlijke hoeveelheid lint voor nodig!

4. Gebruik woorden en letters in je boom

Platte slingers met woorden zijn sinds een paar jaar helemaal in, je vindt ze dus overal. Maar je kunt natuurlijk ook zelf leuke kersthangers of ornamenten maken met letters. Bijvoorbeeld met de houten letters van Xenos.

5. Besteed aandacht aan het decoreren van de ‘voet’

De voet va je boom verdient ook aandacht! Zet je de boom in een mooie mand of een stoer krat? Leg je een speciaal kerstboomkleed over de voet heen? Of doe je iets anders leuks? In deze blog vind je inspiratie voor het bedekken van je kerstboomvoet of -stam op een originele manier!

6. Gebruik fotolijstjes als decoratie in de boom

Ook dit heb ik al een paar keer gezien: lijstjes met foto’s of mooie quotes/prints erin (of met je kerstkaarten!). Ze hangen overal verspreid in de kerstboom. Het resultaat is wel vrij druk, dus ik zou er zelf niet een hele boom mee volhangen, maar hier en daar een lijstje hangen.

Je kunt ook allemaal foto’s zwart-wit afdrukken van je familie, mooie momenten die je samen hebt meegemaakt, of van alle kerstvieringen samen, en die in de boom hangen. Een soort herinneringenboom heb je dan!

7. Doe takjes in de boom ter versiering

In de kerstshows van tuincentra zie ik het heel vaak: takken die worden gebruikt als versiering ín de kerstboom. Dat kunnen echte takjes zijn maar ook kunsttakken met besjes eraan of witte decoratieve takken die perfect passen in een winters interieur. Je ‘steekt’ ze als het waren tussen de takken van je kerstboom. Dat kun je hier en daar doen, verspreid over de boom. Maar je kunt ook één laag van de boom benadrukken met de takken.

8. Versier de omgeving van je kerstboom

Kerstboom klaar? Dan is het nu tijd om je gezellige kersthoekje af te maken! Versier niet alleen de boom zelf, maar ook de omgeving van de kerstboom. Leg cadeautjes neer, zet leuke decoraties naast de boom, maak er echt een winters tafereel van. Overweeg ook eens om je kerstboom ergens op te zetten! Niet alleen leuk voor als je een kleinere kerstboom hebt en wat meer hoogte wil creëren, maar ook als je gewoon eens wat anders wil! Je kunt je kerstboom op de grond zetten, maar op een tafeltje of een kastje krijgt hij ineens zo’n andere uitstraling.

Bonustip: vergeet de piek!

Die good old piek is een beetje passé moeten we eerlijk toegeven. In een klassieke of vintage boom mag hij heus nog, maar als je origineel en hip wil zijn, prijkt er een ster of iets anders moois bovenaan jouw kerstboom. In deze blog heb ik 10 alternatieven voor de piek verzameld. Wie weet zit er wel iets voor je bij!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

4 reacties

  1. Gezellig blog weer! Op dit moment zijn wij ons een beetje aan het oriënteren voor een nieuwe kunstkerstboom, omdat de oude ietwat uit elkaar begint te vallen (alweer 10 jaar oud). Maar wat wij tot op heden hebben gezien, is niet veel soeps (we hebben een nogal dure smaak, grinnik. Dus het zal ongetwijfeld een boom van rond de 350 euro ofzo bij onze plaatselijk tuincentrum worden. En wanneer die ook 10 jaar meegaat, hebben we dat er graag voor over.) Eigenlijk willen we ook een wat kleinere boom (of twee, hihi), dus zullen we ongetwijfeld ook niet meer alles wat er in de oude kan hangen erin kunnen doen. Meer dan genoeg goede ideeën in het blog, bedankt!

  2. Leuke ideetjes weer, en heerlijke foto’s om bij weg te dromen! Zeker op deze stormachtige zondag!
    Maar hoe prachtig ik alle bomen op de foto’s ook vind, ik blijf toch bij de ouderwetse, echte (!) kerstboom, met alle kleuren van de regenboog. Oude ballen, nieuwe ballen, ballen van oma, ballen van de Emmaus, hele chique en hele gewone, plaats genoeg :-)). Mijn droom? Zo eentje tot het plafond, met allemaal mooie pakjes eronder!

  3. Ohh.. Ik kan niet wachten totdat Sinterklaas voorbij is & ik eindelijk toestemming krijg van mijn man om de kerstboom op te zetten : ) Ha.. Ha.. Ik houd er zo van! Als ik al die mooie spulletjes zie dan ben ik geneigd om allemaal nieuwe dingen te gaan kopen! Zo veel nieuwe leuke dingen. Wat een kunstwerken zeg allemaal!