Je eerste kerstdorp maken: 7 handige tips!

21

Kerstdorpjes: vind jij ze er ook altijd zo gezellig uit zien in het tuincentrum? Ik in ieder geval wel! Jaren lang heb ik gedacht dat een kerstdorp maken ontzettend veel werk is, en heel moeilijk bovendien. Dat blijkt echter helemaal niet zo te zijn! Ik interviewde Stuart Bolk, de Nederlands Kampioen kerstdorpen bouwen, en vroeg hem zijn om allerbeste beginnerstips. Wat heb je nodig om een mooi kerstdorp te maken?

Nederlands Kampioen kerstdorp bouwen

Stuart Bolk is 38 jaar en naast zijn werk fervent karter, wintersportliefhebber én kerstdorpjesbouwer. Stuart begon pas vijf jaar geleden met een paar huisjes, maar al gauw werd het maken van kerstdorpen een echte passie voor hem en zijn vriendin. Inmiddels geeft Stuart regelmatig demonstraties in tuincentra en mag hij zich Nederlands Kampioen kerstdorpen bouwen noemen.

Tip #1. Dit heb je nodig voor je eerste kerstdorp

Een kerstdorp maken is echt niet moeilijk. In anderhalf uur heb je al iets moois staan. Stel je wil beginnen met het bouwen van een kerstdorp, wat heb je dan nodig? Volgens Stuart moet je deze vijf dingen in huis halen:

 1. Kersthuisjes. Koop niet gelijk tien kersthuisjes, maar begin klein. Met drie of vier kersthuisjes krijg je al een heel gezellig geheel!
 2. Poppetjes. Zonder ‘mensjes’ is je dorp maar uitgestorven. En je wil juist dat het gaat leven.
 3. Boompjes. Boompjes in allerlei groottes brengen kleur en natuur in je kerstdorp.
 4. Verlengsnoer. Alle huisjes werken op stroom, en om ze aan elkaar te kunnen verbinden heb je een speciaal verlengsnoer nodig.
 5. Sneeuw. Je maakt een winters dorp, en zonder sneeuw krijg je geen wintersfeer.

wat-heb-je-nodig-voor-kerstdorp-maken

Tip #2. Bouw je kerstdorpje in vier stappen

Stuart: “Vaak vinden mensen kersthuisjes in het tuincentrum prachtig, maar zien ze tegen die letterlijke ‘grote berg’ op. Terwijl je helemaal niet meteen bergen hoeft te maken in je dorp. Een plat kerstdorp is ook prachtig.” Oké, we gaan dus voor een plat dorp, maar hoe pakken we het maken van ons eerste kerstdorp aan? Stuart legt het in vier stappen uit.

Stap 1. Maak een plan

Stuart: “Beslis eerst waar je kerstdorp komt in huis. Op een vensterbank, een tafel, een dressoir of misschien onder de kerstboom? Eén vierkante meter of zelfs een halve is meer dan genoeg plek. Meet de ruimte goed op en maak een plan. Schets iets op papier. Beslis hoeveel huisjes er komen te staan en waar je ze wil neerzetten, zodat je weet hoeveel stroompunten je nodig hebt. Ga je kersthuisjes kopen, check dan goed of ze qua afmetingen passen. Denk ook na over het verhaal dat je wil gaan vertellen en de scènes die je wil uitbeelden.”

Stap 2. Zet de huisjes neer en sluit de stroom aan

Heb je alles in huis? Zet dan de huisjes neer op de juiste plek en sluit ze met behulp van het verlengsnoer aan op de stroom. “Voor oudere huisjes is er een soort lampjessnoer waarmee je meerdere huisjes op één stroompunt kunt aansluiten,” legt Stuart uit. “Nieuwere huisjes hebben een losse stekkeraansluiting die je met een verlengsnoer aan elkaar kunt maken, zodat je ook maar één stroompunt nodig hebt.”

kerstdorpje-stroom

Stap 3. Zet je poppetjes & boompjes neer

Dan is het moment aangebroken om je poppetjes en boompjes neer te zetten. Stuart: “Met de sticky dots van My Village (verkrijgbaar in tuincentra) kun je ze makkelijk bevestigen aan de ondergrond en ook makkelijk weer verwijderen.” Denk bij het neerzetten van je poppetjes ook na over wat ze uitbeelden. “Maak scènes, want het verhaal moet kloppen,” tipt Stuart. “Heb je brandweermannetjes? Dan moet er natuurlijk wel ergens vuur zijn. En als een kerstvrouwtje koekjes uitdeelt, dan staat er vast een kindje bij dat graag een koekje wil.”

Stap 4. Strooi de sneeuw over je dorp

Het strooien van de sneeuw doe je pas op het allerlaatste: dat maakt je kerstdorp helemaal af. “Kijk na het strooien of je poppetjes nog goed zichtbaar zijn, en gebruik eventueel een kwastje of tandenborstel om hun voeten sneeuwvrij te maken,” legt Stuart uit. “Glinsterende losse sneeuw is het allermooiste en veel natuurlijker dan een sneeuwdoek. Maar je zult wel één keer per dag moeten stofzuigen, want het stuift in het rond!”

Tip #3. Creëer een realistisch en natuurlijk effect

Hoe zorg je er nou voor dat je dorpje er écht en natuurlijk uit gaat zien? “Dat doe je onder andere door met mos te werken,” zegt Stuart. “Mos is er in diverse kleuren en structuren. Je kunt het op je platte dorp leggen. Of bijvoorbeeld onderaan tegen de zijkant van de huisjes leggen.”

Ook geeft Stuart als tip om te variëren in hoogte met je boompjes. “Het ziet er leuk en realistisch uit als je de boompjes in groepjes neerzet. En dan bomen van verschillende hoogtes bij elkaar. Net zoals dat in het bos ook is,” legt hij uit.

Tip #4. Gebruik een My Village berglandschap

Wil je toch al wat hoogte creëren, zodat het lijkt alsof je dorp op een berghelling ligt? Kijk dan eens naar de berglandschapjes van My Village. Stuart: “Gevorderde kerstdorpbouwers gebruiken kippengaas, papiermaché, dozen en piepschuim om hoogte in hun dorp te brengen. Dat is goedkoop, maar wel veel werk.

De berglandschapjes van My Village zijn ideaal voor beginners. Ten eerste omdat ze al wit zijn op de plekken waar de huisjes komen te staan, en donkergrijs waar de ‘berg’ is. Ten tweede omdat ze hol zijn en je snoertjes makkelijk onder de berg kunt wegwerken. Tot slot kun je de berglandschapjes ieder jaar weer hergebruiken, en – als je dat leuk vindt – steeds op een andere manier.

kerstdorp-maken-2

Tip #5. Voeg meer decoratie toe voor extra sfeer

Vind je het basisdorpje nog te simpel? Dan kun je helemaal los gaan steentjes, mos, lavastenen (die zijn licht en natuurlijk) en zelfs met blauwe steentjes om het effect van water te creëren. Maak weggetjes van zwarte of bruine steentjes. Plak het mos en de steentjes tegen je berglandschap van My Village aan, zodat je helemaal niet meer ziet dat er een basis van plastic onder zit. En kijk ook eens naar houten stammetjes en takjes, daar kun je ook sfeer mee maken!

Tip #6. Zo hou je je kerstdorp betaalbaar

Kersthuisjes zijn verre van goedkoop. Ze kosten tussen de 20 en 100 euro, en als je er vier nodig hebt ben je dus al heel wat kwijt. En dan wil je ook nog poppetjes, boompjes en andere spulletjes. Hoe hou je het een beetje betaalbaar?

Stuart: “Kijk eens rond op Marktplaats, daar kun je veel tweedehands spul vinden dat helemaal niet duur is. Ook de koopavonden met kortingsbonnen in de tuincentra zijn een goede gelegenheid om je inkopen te doen voor je kerstdorp. Net als de dagen ná Kerst, ook dan krijg je vaak leuke kortingen.

Verder kan ik je aanraden om ook de andere afdelingen van het tuincentrum te bezoeken. Steentjes voor een paadje koop je bijvoorbeeld heel goedkoop op de aquariumafdeling. Mos en lavasteen kosten je 5 a 6 euro op de groenafdeling, en dan heb je een grote doos vol. En je kunt bijvoorbeeld ook kleine cactusjes of vetplantjes gebruiken in je dorp. Wees creatief en experimenteer!”

mos

Tip #7. Doe slim inspiratie op

Die enorme kerstdorpen bij bijvoorbeeld Tuincentrum Osdorp en Intratuin Duiven zijn fantastisch om te zien. En je kijkt je ogen uit! Maar het kan erg overweldigend zijn. Ik vind het moeilijk om daar inspiratie op te doen voor als je zelf aan de slag wil. “Dat begrijp ik helemaal,” knikt Stuart. “Als je wil beginnen met een klein kerstdorp kun je beter goed naar de kleinere presentaties kijken. Die staan in de meeste kerstshows gepresenteerd langs de wanden en in kleine nisjes.”

En er is verder ook zoveel verkrijgbaar aan huisjes, poppetjes, boompjes en andere spulletjes voor je kerstdorp. Hoe maak je nou een keuze? Stuart: “Kies wat jij leuk vindt! Het helpt om voor je eerste kerstdorp binnen één thema te blijven. Kies bijvoorbeeld voor een Efteling thema, de Elfstedentocht, een echt kerstdorp of een Duits themadorp. Selecteer vervolgens huisjes en poppetjes die daarbij aansluiten.”

Een thema kiezen hoeft natuurlijk niet, zeker niet als je genoeg fantasie hebt om zelf een mooi verhaal uit te beelden en scènes te verzinnen. Maar als je niet weet waar te beginnen, helpt het kiezen van een thema je goed op weg bij je eerste kerstdorp.

Heb jij een vraag over kerstdorpjes maken?

Wil je op de hoogte blijven van de kerstdorpjes die Stuart bouwt? Volg hem dan op Facebook of op Instagram. En ik heb ook een vraag voor je. We hebben hier op Christmaholic nog niet zo vaak over kerstdorpen geschreven. Ik ben dan ook reuze benieuwd of jij dit artikel leuk vond! Wil je nog meer blogs en inspiratie over kerstdorpen maken? Laat het zeker even weten in een reactie. Dan neem ik dat graag mee! Ook als je vragen hebt voor Stuart over je eigen kerstdorp: stel ze gerust hieronder.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

21 reacties

 1. voor mij is de kerstsfeer niet compleet zonder kerstdorp op mijn dressoir,ik ben begonnen met 2 huisjes en heb nu al aardig wat uitgebreid met inderdaad spulletjes van MY VILLAGE en ik ben reuze blij met de tips van stuart dus graag meer over kerstdorpen

 2. Mijn kinderen vragen al eind oktober wanneer ik begin met het dorp op te bouwen.
  Ik heb de ondergrond zelf gemaakt van pu-platen met bergen van purschuim, voorheen had ik een ondergrond van piepschuim maar dat kun je niet zo mooi afwerken als pu. Voor ongeveer 35 euro heb je een heel pakket waar je een behoorlijk dorp op kwijt kan!
  Het is even werk maar dat is juist het leuke ervan vind ik.

  • Wat leuk je enthousiaste reactie! Ik heb geen idee of Stuart het leuk vindt om te schrijven en/of er goed in is! Maar ik heb de boodschap begrepen, er mag meer geschreven worden over kerstdorpen dus :D.

 3. Wat een bruikbare tips.geweldig!!Ik zou ook niet zo gauw bedenken hoe ik e.e.a voor elkaar moet krijgen.Krijg nu kriebels om er ook 1 te starten!

 4. Ik vind het geweldig, ik maak al een kerstdorp in de erker sinds jaren. Nu de kinderen in de buurt wat groter worden en niet meer voor mijn raam verbaasd staan te kijken naar wat er allemaal staat en gebeurd ben ik sinds vorig jaar het dorp aan het bouwen in de kamer naast de kerstboom.
  Ook ben ik nu sinds een paar jaar gelijdelijk over gestapt van een Oostenrijks skitafereel naar de Nederlandse Friesche Elfstedentocht van Dickensville…
  Ik zou er graag wekelijks wat over willen lezen in een blog o.i.d. met leuke tips en voorbeelden voor bv de achtergrond of als het zoals bij mij op 50 cm hoogte staat hoe werk je de voorkant dan af zodat het bij het geheel past en je de snoeren allemaal niet meer ziet… hoe laat je de molen e.d. draaien zonder lawaai hahaha.
  Kortom ik wi graag meer meer meer..

 5. Willem Dingler op

  Ik ben al enkele jaren op de hoogte van jullie geweldige mooie dorpen en ik lees de nieuwsbrief nog altijd want je steekt er nog altijd iets nieuws van op
  Ik wens jullie nog veel net als ik bouplezier

 6. Hallo. Ik wist niet hoe te beginnen met mijn kerstdorp. Heb dank zei jullie site veel insiratie opgedaan.
  heb nu al zin om te beginnen maar is nog een beetje te vroeg.
  Fijn dat jullie dat met andere willen delen. Dank je wel

 7. hallo Saskia

  ik vind het wel leuk als er ook wat meer op deze site komt te staan mbt kerstdorpen
  het zij info of foto,s of andere tips ik hoop dat je er zelf inmiddels ook zo over denkt ik ben trouwens stiekem een beetje jaloers op je je gaat bijna het hele land door en je ziet zo veel echt kikke deze site ik hoop dat je trouwens ook eens in wat flogs van kerst trends wat info kunt geven over winkels waar je bepaalde dingen kunt kopen

  mvg Rien