Mini kerstboompjes maken van kurk & guirlande

4

Het is weer tijd voor een nieuwe kerst DIY! Vandaag gaan we mini kerstboompjes maken van een restje guirlande of een oude kunstkerstboom. En van kurk! Deze mini kerstboompjes zijn niet moeilijk om te maken en daarom ook super geschikt voor als je wil kerstknutselen met kinderen.

Wat heb je nodig voor deze DIY kerstboompjes?

De meeste spulletjes voor deze kerstknutsel zul je al in huis hebben. Verzamel:

  • Een oude guirlande of kunstkerstboom waar je takjes vanaf kunt knippen
  • Kurken van wijnflessen of champagneflessen
  • Een scherp mes
  • Een tang om ijzerdraad door te snijden
  • Een schroevendraaier met kruiskop (iets dikker dan de takjes van je guirlande)
  • Een stevige schaar

kerstboompjes-van-kurk-makenHoe maak je de kerstboompjes?

Zorg dat alle spulletjes klaar liggen. Het leek mij leuk om een soort ‘bos’ te maken van miniboompjes. Daarvoor heb je natuurlijk boompjes van verschillende hoogtes nodig. Snij daarvoor sommige kurken doormidden, en laat een paar andere heel. Knip vervolgens de takjes van de guirlande af met de tang.

Stap 1. Gaatjes maken

Maak met de schroevendraaier (of een priem) gaatjes in het midden van de kurk, zoals op de foto hierboven. Zorg dat je de gaatjes diep genoeg maakt, anders valt je boom straks om.

kurk-gaatje-in-makenStap 2. De boompjes erin prikken

Prik nu de boompjes in het kurkje. Zorg dat het ijzerdraad tot beneden komt, anders valt je boom om. Als je een half kurkje gebruikt, moeten de takken wat dichter op de kurk komen dan wanneer je een grote kurk gebruikt. Knip zonodig het ijzerdraad wat bij.

takje-in-kurk-prikkenStap 3. De takken bijknippen

Om een natuurlijk ‘boomeffect’ te verkrijgen, kun je de takken van je boompje nu bijknippen. Van breed onderaan naar smaller in een punt bovenaan. Het is het makkelijkste als je hiervoor de takken wat platter duwt. Vouw ze weer uit en kijk of je tevreden bent. Knip zonodig hier en daar nog wat bij.

dsc_0032Je mini-kerstboompjes zijn klaar!

Je eerste mini-kerstboompje is af. Nu is het een kwestie van nog een paar boompjes maken tot je tevreden bent en je minikerstboompjes bos vol genoeg is. En dan ziet het er zo uit! Leuk hè?

mini kerstboompjes makenMini kerstboompjes als decoratie (voor de kersttafel)

Ik heb ook nog wat takjes met besjes gebruikt voor wat meer kleur en variatie in het geheel. Sowieso kun je natuurlijk net zo goed echte kersttakken gebruiken in plaats van kunsttakjes. Maar dit had ik nog liggen. Bovendien blijft het nu voor altijd mooi. Je kunt deze boompjes neerzetten als decoratie, maar ook gebruiken om bijvoorbeeld de kersttafel mee te decoreren.

mini kerstboompjes makenWat vind jij van deze kerstboompjes?

Natuurlijk ben ik ook weer reuze benieuwd naar jouw mening. Wat vind je van deze mini kerstboompjes? Is het iets wat je zelf ook zou maken? Ik ben geen held als het om knutselen gaat, daarom zie je hier altijd creatieve ideetjes die je zelf ook makkelijk kunt maken. En die meestal ook perfect zijn om samen met je kinderen of kleinkinderen te knutselen.

Overigens zijn deze mini-boompjes natuurlijk ook perfect om in je kerstdorp te verwerken. Een stuk budgetvriendelijker dan de kant-en-klare boompjes uit het tuincentrum! Meer leuke kerstknutsels om zelf te maken vind je hier.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

4 reacties

  1. Mooi! Ik heb dit paar jaar geleden gedaan met houten schijfjes (kant en klaar te koop met al een gaatje erin) en met echt dennengroen.

  2. Wat een leuke ideeën! Ik ga het uitproberen. De kurken moet ik nog verzamelen, steeds meer wijnflessen hebben een schroefdop .:(