De 10 vreemdste kersttradities ter wereld

0

Bij Kerst horen diverse tradities. En deze tradities zijn natuurlijk in ieder land anders! Voor de meesten van ons betekent kerst: de kerstboom optuigen, kerstliedjes luisteren, gezellig samen zijn met familie. Maar over de hele wereld zijn ook hele bijzondere tradities te vinden, die je gerust vreemd of apart kunt noemen. We zijn op zoek gegaan naar de 10 vreemdste kersttradities ter wereld.

1. Tió de Nadal

In Catalonië (Spanje) hebben ze ‘Tió de Nadal’. Tio betekent brand- of haardhout en dat is ook precies wat het is. Maar niet zomaar een stukje hout.. Het brandhout ziet er uit als een vrolijk poppetje met pootjes, een rode neus en een ‘big smile’. Het stuk hout wordt uitgehold zodat er lekkere dingen en cadeautjes in kunnen worden gedaan. Hij krijgt een lekkere warme deken over zich heen waar ook cadeautjes onder verstopt kunnen worden.

Vanaf 8 december wordt het feest van de onbevlekte ontvangenis van Maria gevierd en krijgt de Tió de Nadal elke dag eten van de kinderen. Op kerstavond wordt Tió de Nadal met zijn uiteinde in de haard gezet en wordt hem gevraagd om te ‘schijten’ (cagar). Aangezien niet iedereen tegenwoordig een haard meer heeft, wordt hij ook vaak met stokken geslagen (net zoals de piñata) en wordt er een lied voor hem gezongen. Zo komen er allerlei kleine cadeautjes en lekkernijen tevoorschijn. De grote cadeaus worden bewaard tot Driekoningen (6 januari).

2. Rolschaatsen door de straten

Allemaal straten afgesloten, omdat er door de mensen mag worden gerolschaatst op alle wegen. Dat klinkt best cool! In Caracas, de hoofdstad van Venezuela wordt dit gedaan. Vlak voor de kerstperiode worden al veel wegen afgesloten en trekken vele mensen de straten door op hun rolschaatsen. Allerlei soorten mensen zijn op straat te vinden en ze bezoeken zelfs al rollend de ochtendmis in de kerk.

3. De kerstspin

Glinsterende ballen in allerlei kleuren, vrolijke kerstlichtjes en mooie slingers… Dat is Kerst, toch? Maar niet in Oekraïne! Hier gaan ze liever voor ‘creepy’ kerstbomen met spinnen en spinnenwebben er in. Volgens een oude traditie eren zij daarmee een oude, arme weduwe. Deze mevrouw was arm en had geen geld om de kerstboom mooi te kunnen versieren voor haar familie. Volgens de oude legende was haar kale boom de volgende ochtend versierd door een spin. Toen ze wakker werden, zagen ze allerlei webben in de boom en werd het voor hen toch nog een mooie kerst. De spin komt nu nog terug in allerlei kerstversiering.

4. Kerstgeit

In Zweden zijn ze gek op geiten met de kerst, ze vereren de Yule Goat (kerstgeit). Hij wordt gezien als een soort voorloper van de kerstman en gaf cadeautjes aan de kinderen. De geit speelt dan ook nog steeds een belangrijke rol in de kerstversiering in Zweden. Deze staat sinds 1966 op het Gävle’s kasteelplein en wordt daarom ook wel Gävle’s Goat genoemd.

 Bron foto: Flickr | Plastanka.

Bron foto: Flickr | Plastanka.

Het is een enorme geit van stro die versierd is met rode linten. Tegenwoordig is het een soort traditie geworden om het beest te kunnen slopen voor de kerst. Er zijn elk jaar vandalen die de geit als eerste in brand willen steken. Hij is zelfs een keer aan gereden door een auto, de sloot in gesleept en aangevallen door vandalen in een kerstmannenpak. Wat de Zweden nog meer met geiten hebben kun je lezen in dit artikel.

5. KFC kerstdiner

In Japan wordt kerstmis niet echt groots gevierd, voor hen heeft het geen religieuze betekenis. Tweede kerstdag kennen ze niet en ze leggen veel meer de nadruk op kerstavond. Waar wij ons druk maken of er biefstuk, hert of eend gegeten moet worden, eten ze in Japan gewoon lekker kip. Kip van de KFC wel te verstaan…

In de jaren ’70 is er een reclamecampagne geweest van de KFC voor de Kerst en sindsdien is het een echte hit geworden. Het aanbod van KFC is zelfs speciaal op Kerst gericht met een kerstthema voor je emmertje kip. Reserveren voor kerstavond moet je dan ook ruim van tevoren doen (lees: maanden) om nog een plekje te kunnen bemachtigen.

6. Caganer

Nog meer vreemde tradities uit Spanje. Als je in een traditionele kerststal kijkt verwacht je daar zeker geen poepende man of vrouw te vinden. Maar in Spanje is dit heel gewoon! Dit poppetje wordt ‘Caganer’ (poeper) genoemd. Je vindt zo’n beeldje meestal kerststal, maar het kan ook op andere plaatsen in huis neergezet worden. Het beeldje staat symbool voor de vruchtbaarheid van de aarde. Wat de natuur ons geeft moet natuurlijk ook weer terug gegeven worden.

7. Kerstmis in de zomerzon

Zon, zee, strand en lekker surfen… Niet waar je direct aan denkt als je aan de kerst denkt toch? Toch is dit hoe elk jaar kerst wordt gevierd in Australië, hier is het namelijk hartje zomer rond de kerstperiode. En wat is er leuker dan in je kerstmannenpak de surfplank op te stappen. Lekker kerst vieren op het strand! Hier lees je nog meer over hoe Kerst wordt gevierd in Australië.

8. Kerstjongens

IJsland kent naast de kerstman nog meer gulle gevers. Zij hebben 13 ‘kerstjongens’ (Jolasveinar) die in de bergen wonen. Van 11 – 23 december zal er elke dag één vanuit de bergen naar beneden komen om de huizen een bezoekje te brengen. De kinderen zetten hun schoen in de hoop cadeautjes te krijgen, maar als je stout bent geweest krijg je een aardappel. De kerstjongens staan bekend om hun kwajongensstreken. Zij zijn ook allemaal vernoemd naar de streken die ze uithalen, hier kun je lezen welke dat precies zijn.

De moeder van de kerstjongens heet Gryla en zij kookt én eet ongehoorzame kinderen. De kerstjongens werden eerst gezien als enge wezens – net als hun ouders – maar in de loop van de tijd hebben ze een wat vriendelijkere uitstraling gekregen.

 Bron foto: Flickr | Eeems.

Bron foto: Flickr | Eeems.

9. Koleduvane: een kerstceremonie

Koleduvane is een ceremonie die in landen als Bulgarije, Macedonie en Servie wordt gedaan tijdens kerstavond. Mensen die ‘Koledari’ worden genoemd gaan de stad in om alle huizen af te gaan om mensen geluk, gezondheid en rijkdom toe te wensen. De viering verschilt per land, maar bestaat voornamelijk uit mannen die de gelukswensen rondbrengen, maskers dragen en liedjes zingen. En vaak ook broodjes brengen!

10. Zoek de augurk in de kerstboom

The German Christmas Pickle‘ klinkt als een Duitse traditie, maar hij komt eigenlijk uit de VS. Amerikanen zeggen dat dit een Duitse traditie is, maar daar zie je het in feite zelden. In de VS gebruiken ze de traditie wel (o.a. in Michigan) en verstoppen ze in de kerstboom een kerstornament in de vorm van een augurk.

Deze zijn er in verschillende groottes en zijn voornamelijk bedoeld voor de kinderen. Zij moeten de augurk, van enige afstand, zoeken in de kerstboom. Zonder de boom aan te raken! Ze zien het als een vorm van ‘geluk’ als je hem vindt. Soms verbinden mensen er een soort spel aan, dat je bijvoorbeeld als eerst je cadeau open mag maken wanneer je de augurk hebt gevonden.

Welke vreemde kersttradities kende jij al?

Dat waren ze: de vreemdste kersttradities wereldwijd. Kende jij ze allemaal al? Dan mag je jezelf met recht een kerstkenner noemen (en een schouderklopje geven)! Wij hadden van de meeste echt nog nooit gehoord. Ken jij nog meer kersttradities die een beetje gek of anders zijn dan wij gewend zijn? Laat het dan zeker weten in een reactie hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Jessica is van kinds af aan al gek op kerst door de lichtjes, sfeer en family time. Je huis aankleden met leuke items, kerstfilms, lekkere hapjes, met zijn allen dineren en cadeautjes kopen.. It's the most wonderful time of the year! Jessica hoopt je te enthousiasmeren met haar blogs over alles wat het kerstgevoel bevordert.

Reageer!