Krijgen we een witte Kerst in 2016?

5

Het is alweer bijna december en dus rijst de vraag: krijgen we een witte Kerst in 2016? Ligt er op 25 en 26 december dit jaar een dik pak sneeuw in Nederland en België? Of is de kans groter dat we zonder jas aan de winterbarbeque kunnen?

Gaat het sneeuwen met Kerst?

De vraag ‘krijgen we een witte kerst?’ houdt ons elk jaar weer bezig. Logisch, veel Christmaholics dromen immers van een witte kerst. Hoe zit dat met jou? In deze blog hou ik daarom specifiek voor je bij wat de voorspellingen zijn voor 2016: wordt het een witte, natte of zonnige kerst? Maar eerst nog even wat achtergrondinformatie.

Wat is een witte kerst eigenlijk?

Wanneer spreken we eigenlijk van een witte kerst? Moet er overal sneeuw liggen? Voor de statistieken is sprake van een witte kerst in Nederland als op beide kerstdagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek ligt, aldus het KNMI. Het hoofdstation van het KNMI is als referentie gekozen omdat alleen van dit meetpunt sneeuwgegevens over meer dan honderd jaar bekend zijn.

Hoe groot is de kans op een witte kerst in 2016?

In meer dan honderd jaar, de periode 1901 – 2015, hebben we in Nederland maar acht keer kunnen genieten van een officiële witte kerst. Dat is echt niet veel! Als je dat omrekent in procenten, hebben we dus maar 7% kans op een witte kerst in 2016, aldus Wetenschap.info.nu. Zeker als je bedenkt dat we zowel in 2009 als in 2010 een witte kerst hadden. Het weer is echter grillig, en meteorologische cijfers geven weinig uitsluitsel.

Witte kerst 2016Krijgen we in 2016 een witte Kerst?

Statistisch en historisch gezien is de kans dus erg klein. En dan hebben we het nog niet eens over de opwarming van de aarde gehad. Tijd voor de voorspellingen. Die zijn er op dit moment nog niet zo veel, maar ik zal deze blog aanvullen zodra er meer bekend wordt!

Wat zegt Weeronline?

Helaas is Weeronline in de voorspelling van 10 december niet zo positief. De weermannen van de website geven aan dat de temperatuur richting Kerst wel degelijk wat omlaag gaat, maar ze achten de kans op een witte kerst zeer klein. Wel zegt de website: “In de oostelijke helft van het land is de kans op een witte Kerst groter dan in het westen, vooral op de Veluwe, de Limburgse Heuvels en in Groningen en Drenthe.”

Wat zegt Piet Paulusma?

Weerman Piet, wie kent ‘m niet? Begin december deed hij zijn jaarlijkse wintervoorspelling en daarin gaf hij het volgende aan: “De winter zal deze decembermaand al opspelen met kans op de eerste serieuze sneeuw. Kerst ligt moeilijk, maar de kans op een winterse kerst schat ik voorlopig in op 50%.”

Wat is de weersvoorspelling volgens de Enkhuizer Almanak?

De Enkhuizer Almanak is een kleine almanak die jaarlijks verschijnt. Het boekje bevat informatie over het komende jaar, zoals een uitgebreide kalender met feestdagen en markten, astronomische gegevens, maar vooral de jaarlijkse weersvoorspellingen.

Volgens de weersvoorspelling in de Enkhuizer Almanak krijgen we in de week voor de kerst (17 – 23 december 2016) vooral te maken met rustig winterweer. Vanaf 24 december 2016 zouden we dan te maken krijgen met wisselvalligheid en winterse buien, maar over echte sneeuw wordt niet gesproken. Het meest opvallende is nog wel dat de Enkhuizer Almanak een betrouwbaarheidspercentage heeft van ruim 70%. Op basis van dit hoge betrouwbaarheidspercentage wordt de kans op een witte kerst in 2016 vrij nihil. Bron: Wetenschap.info.nu.

Historie witte kerst in Nederland

8 keer is het dus maar voorgekomen, sinds 1901. Over de historie van witte kerstdagen in Nederland, meldt de website van het KNMI het volgende: “Bij de laatste witte kerst in 2010 was het in de week voorafgaand aan de kerstdagen zeer koud met regelmatig sneeuwval. Op eerste kerstdag lag er in een groot deel van het land 5 tot 20 cm sneeuw, in Zuid-Limburg lokaal 30 tot 35 cm. In het oostelijk deel van het land waren de dagen voor Kerst door de forse wind bovendien sneeuwduinen ontstaan. Alleen in de Kop van Noord-Holland, op de Wadden en in Friesland lag op de meeste plaatsen nauwelijks sneeuw. De Bilt had op beide kerstdagen een sneeuwdek van 5 cm.

Ook in 2009 lag er veel sneeuw in de aanloop naar kerst. Tijdens de kerstdagen regende het waardoor een groot deel van het sneeuwdek verdween. In De Bilt lag echter op beide kerstdagen sneeuw, 9 cm op eerste kerstdag en 4 cm op tweede kerstdag. In 1981 lag in het midden van het land plaatselijk 20 centimeter sneeuw, die in de aanloop naar kerst was gevallen. Limburg en Brabant moesten toen met enkele centimeters sneeuw genoegen nemen. In 2010 viel de meeste sneeuw voorafgaand aan de feestdagen maar ook op eerste kerstdag sneeuwde het licht.”

JaarSneeuwhoogteBijzonderheden
1906Circa 10 cmFrederik van Eeden: “sneeuw, veel sneeuw, grijze lucht, harde vorst, alles ruig bevroren”.
193813 cmSneeuw vlak voor kerst gevallen en met kerst overdag lichte tot matige vorst, ’s nachts onder -10 graden. Prachtig schaatsweer op beide dagen: 1300 deelnemers aan grote dorpentocht in Noord-Holland
1940Circa 4 cmJuist met kerst treedt de dooi in met lichte neerslag, op tweede kerstdag ook regen; sneeuwdek begint te smelten.
19506 cmOp 15 december viel circa 10 cm, waarvan met kerst ongeveer de helft was overgebleven. Limburg kreeg tweede kerstdag verse sneeuw, maar verder waren de beide dagen zonnig met lichte vorst; ideaal schaatsweer.
19645-10 cmZware sneeuwval in de kerstnacht; ’s nachts strenge vorst, overdag rond vriespunt en vooral tweede kerstdag zonnig. Ook in 1962 en 1963 sneeuw met kerst, in 1962 zo’n 10 cm op tweede kerstdag, in 1963 een paar cm op eerste kerstdag die daarna wegdooide. In die jaren geen echte witte Kerstmis dus.
198111-20 cmZeer sneeuwrijke december met vooral een paar dagen voor kerst veel sneeuw; op Ameland tot duinen opgewaaide sneeuw van anderhalve meter. Een week voor kerst temperaturen tussen -10 en -20 graden. Eerste kerstdag overdag lichte dooi; in de nacht en ochtend lichte vorst.
20094-9 cmOp 17 en 18 december viel vooral in een strook van de kop van Noord-Holland naar Groningen in totaal 10 tot ruim 30 cm sneeuw. Op 20 december viel er 10 tot 20 cm in grote delen van het midden en zuiden van ons land. In het noorden liep de dikte van het sneeuwdek op de 20e verder op naar lokaal ruim 40 cm. Juist voor en tijdens de kerstdagen smolt de sneeuw overal snel weg. Toch lag er op beide kerstdagen in De Bilt nog een gesloten sneeuwdek (9, respectievelijk 4 cm) en was er dus sprake van een witte Kerst.
20105cmIn de week voorafgaand aan Kerst was het zeer koud met regelmatig sneeuwval. Op eerste Kerstdag lag er in een groot deel van het land 5 tot 20 cm sneeuw, in Zuid-Limburg lokaal 30 cm. In het oostelijk deel van het land waren de dagen voor Kerst door de forse wind bovendien sneeuwduinen ontstaan. Alleen in de Kop van Noord-Holland, op de Wadden en in Friesland lag op de meeste plaatsen nauwelijks sneeuw. Op eerste Kerstdag kwam de temperatuur in de westelijke helft van het land boven het vriespunt waardoor het sneeuwdek daar werd aangetast. Er vielen echter ook enkele winterse buien, met name in de avond en de nacht naar tweede Kerstdag. Op tweede Kerstdag bleven winterse buien vallen. In vrijwel het gehele land steeg de temperatuur echter tot boven de nul graden waardoor er sprake was van enige afsmelt. De Bilt: 5 cm sneeuw op eerste en tweede Kerstdag.

Alle informatie uit bovenstaande tabel is afkomstig van de website van het KNMI.

Droom jij van een witte Kerst?

Zoals gezegd zal ik deze blog aanvullen zodra meer weerwebsites en meteorologen hun voorspellingen doen. Natuurlijk ben ik ook benieuwd of jij blij zou worden van een witte Kerst? Droom jij van een witte kerst of heb je liever zonneschijn? Laat het weten hieronder in een reactie!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de oprichtster van Christmaholic. Ze is gek op Kerst, december, de feestdagen en alles wat ermee te maken heeft. Volg Saskia op Twitter of bekijk haar blog Writeaholic.nl.

5 reacties

 1. Je zou er bijna moedeloos van worden, hè? Maar hoe dan ook: KERST is KERST! En dan zal het mij bommen of er palmbomen uit de lucht vallen of wat dan ook, haha. Binnen doet alles toch wel kersterig aan. Maar in ieder geval lekkere vrieskou zou het minste mogen zijn wat mij betreft.

 2. Chantal otterspeer op

  Een wit sneeuwdek dat de straten bedekt. Auto’s bedekt met sneeuw , ijspegels aan de dakgoot en een helder schijnende zon waardoor alles bedekt lijkt te zijn met glitter. .:)

 3. Als je het gemiddelde neemt van de afgelopen tien jaar dan is er wel twintig procent kans op een witte kerst. 😉 Of het een witte kerst wordt weet ik niet maar het zal ongetwijfeld koud zijn. :-p

 4. Een witte kerst zou mooi zijn, maar ook voor bepaalde mensen een belemmering. voor mensen met bv een rollator.
  Zolang iedereen kan genieten van de kerstdagen vind ik het goed.

 5. bruyneel christine op

  ik hou ook zo van een witte kerst zoals vroeger ,maar iedereen deelt die mening niet he .
  nochtans was het vroeger zo en het ging ook .
  een gezellig glaasje met de buren .

Reageer!