Snelle cranberrysaus met granaatappelpitjes

0

Als ik aan kersteten denk, dan denk ik echt meteen aan cranberries. En specifiek aan deze heerlijke cranberrysaus! Ik maak ‘m jaarlijks voor het Thanksgiving-diner bij onze vrienden Arvid en Christina. En het leek me niet meer dan eerlijk om dit lekkere recept ook eens met jullie te delen!

Kerstrecept: cranberrysaus voor bij kalkoen

Deze saus is heerlijk bij kalkoen en kip, maar ik kan me ook voorstellen dat hij goed smaakt bij ander vlees zoals hertenbiefstuk (moet ik echt eens proberen). Je hebt de saus in minder dan een half uurtje gemaakt en het smaakt en ruikt gewoon naar kerstmis! De saus is niet mierzoet, juist het zure past goed bij kalkoen en kip. Ook bij een stukje kaas smaakt de cranberrysaus trouwens heerlijk, al kan ik me voorstellen dat ie daarbij nog lekkerder zou zijn als ie wat zoeter is.

Ingrediënten

Zorg dat je in huis haalt:

  • Een grote sinaasappel
  • Zak met 340 gram verse cranberries
  • 3 theelepels suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 80 gram granaatappelpitjes
  • zout
  • peper

Bereiding

Rasp de oranje schil van de sinaasappel. Je hebt ongeveer 1,5 theelepel nodig. Pers vervolgens de sinaasappel. Aan 125 milliliter vers sinaasappelsap heb je genoeg.

Doe nu het sinaasappelsap met de suiker in een sauspannetje (1 liter) en smelt de suiker al roerend tot het een gladde massa wordt. Voeg nu de cranberries toe en breng aan de kook. De cranberries beginnen nu te ‘poppen’.

Doe de deksel op de pan, draai het vuur een beetje terug en laat de saus 5 a 7 minuten koken. Is je saus van een goede consistentie (hij is als het goed is een beetje jam-achtig)? Dan kun je het vuur terugdraaien en de granaatappelpitjes, sinaasappelrasp en kaneel toevoegen. Roer goed door.

Proef de saus en voeg naar smaak zout en peper toe. De saus hoort een beetje zuur te zijn, maar mocht je hem toch te zuur vinden, dan kun je er altijd nog wat suiker doorheen doen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en serveer ‘m bij een heerlijke kerstkalkoen (of een ander stukje vlees)!

cranberrysaus-met-granaatappelpitjesCranberrysaus voor het kerstdiner

Dankzij de suiker is de saus zo’n 3 dagen houdbaar in de koelkast, dus je kunt ‘m prima van tevoren maken. Je eet de saus eigenlijk op kamertemperatuur, maar stiekem vind ik hem lekkerder als ie warm is. Dus even opwarmen (niet koken) in een pannetje voor het serveren, is geen gek plan! Lijkt jou deze cranberrysaus lekker? Ik ben benieuwd! Als je vragen hebt over dit recept, stel ze gerust hieronder. Smakelijk!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!