10 vragen van jullie aan Christmaholic (mij dus!)

11

Een tijdje terug vroeg ik jullie op Facebook en Instagram wat je nou altijd al van mij hebt willen weten. De vragen stroomden binnen! De leukste heb ik eruit gepikt en hieronder beantwoord. Ik hoop dat het een kijkje in de kerstkeuken biedt!

1. Hoe ben je ooit begonnen met Christmaholic?

Christmaholic begon eigenlijk als grapje. Ja, echt! Ik heb al heel lang een andere site: Writeaholic.nl, inmiddels is het mijn bedrijfswebsite. En in december 2009 besloot ik voor de lol – en omdat ik zo gek ben op Kerst – die site te veranderen in Christmaholic, compleet met kerstlogo en een kerstfotowedstrijd. Iedereen kon een foto insturen van zijn/haar kerstboom en ik bepaalde wie de mooiste kerstboom had. Ken je dat ergens van, haha?

Zo zag de allereerste versie van Christmaholic.nl eruit!

Zo zag de allereerste versie van Christmaholic.nl in 2010 eruit!

Het jaar erna besloot ik de twee sites te splitsen en op Christmaholic alleen over Kerst te gaan schrijven. Daar kwamen zo veel leuke reacties op dat ik het ben blijven doen! Inmiddels bestaat Christmaholic alweer 6 jaar. En sinds drie jaar staan er ook advertenties op de site, zodat ik er het laatste kwartaal van het jaar nét van kan leven. Nu kan ik het me veroorloven om 60 – 70 of meer uur per week met Christmaholic bezig te zijn! Het is eigenlijk één grote uit de hand gelopen hobby dus.

Zo zag Christmaholic.nl er t/m 2013 uit.

Zo zag Christmaholic.nl er t/m 2013 uit.

2. Vindt jouw verloofde Kerst net zo leuk als jij?

Jullie zien mijn verloofde Robert natuurlijk regelmatig langskomen in filmpjes en op foto’s. Verwar hem trouwens niet met Arvid – op de linker foto hieronder – dat is de man die Christmaholic technisch draaiend houdt en ook regelmatig mee gaat naar events. Ik kan me heel goed voorstellen dat jullie je afvragen of Robert – op de foto rechtsonder – net zo van Kerst houdt als ik. Het antwoord is heel simpel: nee :).

Hij is het wel steeds meer gaan waarderen sinds hij mij kent en hij helpt me waar hij kan. Hij vindt het bovendien heel gezellig in huis als het versierd is. Maar zo veel liefde voor Kerst als ik heb, dat zal hij nooit krijgen. Maar dat geeft niet, hij is zelf dol op Formule 1 en hoewel ik het nooit zo leuk zal vinden als hij, heb ik die sport steeds meer leren waarderen. Daar ben je toch geliefden voor! En toen ik Robert deze tekst liet lezen riep hij trouwens heel hard “Go Max”, dan weet je even wat voor grote fan hij is haha.

3. Hoe ziet jouw huis eruit met Kerst?

Ja dat zouden jullie wel eens willen weten hè? Haha! Alle gekheid op een stokje, ik versier ons appartement natuurlijk altijd met Kerst! De boom staat al sinds half november (ook al vindt Robert dat ik moet wachten tot na Sinterklaas, maar daar heb ik me niet aan gehouden *oops*). En ook de wc, gang en slaapkamer krijgen een make-over. Toch is het niet zo uitbundig versierd als je wellicht zou denken…

Dat heeft twee redenen. Ik ben een enórme Christmaholic, maar dat uit zich vooral in dat ik er zoveel over schrijf, evenementen bezoek, knutsels maak, vlog en fotografeer. Robert en ik wonen in een mooi, maar klein appartement in het centrum van Eindhoven en ik hou niet zo van volle ruimtes en oppervlakken. Ik probeer elke ruimte wel een touch of christmas te geven, maar extreem veel versieren doe ik dus niet. Natuurlijk droom ik van een groot huis met tuin waar ik helemaal los kan gaan. Wie weet ooit!

En er speelt nog wel iets mee: door de blog ben ik in december zo ongelofelijk druk met schrijven, fotograferen, nieuwsbrieven maken, vloggen, Facebookberichtjes en Instagram posts maken, de media te woord staan, jullie vragen beantwoorden, sociale afspraken en ga zo maar door, dat ik eigenlijk veel te weinig tijd en rust heb om mijn eigen huis te decoreren. Dat schiet er jammer genoeg meestal bij in.

De boom staat vaak redelijk op tijd, maar de finishing touches volgen meestal pas de week voor Kerst. Als het voor Christmaholic eindelijk een beetje rustig wordt en ik op adem kom. Mocht ik er aan toe komen, dan zal ik zeker wat goede foto’s maken van mijn versiering dit jaar en die hier delen! Voor nu vind je tussen de alinea’s door wat kleine fotootjes van de afgelopen jaren.

4. Wat is jouw dierbaarste herinnering aan Kerst?

Dan denk ik eigenlijk maar aan één ding: samen met mijn familie naar de nachtmis. Mijn moeder in haar chique zwarte jas en met haar speciale parfum op. Na de mis om 12 uur ’s nachts wensten we elkaar en alle ander emensen in de kerk een zalig kerstfeest. Vervolgens kwamen we thuis in een versierd huis, aten we een worstenbroodje en dronken we een kopje thee of warme choco.

worstenbroodjes--03En dat allemaal midden in de nacht! Zo magisch vond ik dat altijd als kind. Er zijn helaas geen foto’s van. En tegenwoordig ga ik eigenlijk nooit meer naar de nachtmis. Robert en ik hebben het er ieder jaar over, maar het komt er steeds niet van. Wel hebben we er een andere traditie voor in de plaats gekregen, daarover lees je hieronder meer!

5. Wat vind je het leukste om te doen voor Christmaholic?

Poeh, dat is lastig kiezen hoor! Eigenlijk vind ik het lezen van jullie reacties het allerleukste. Dat jullie een knutsel die ik gemaakt heb ook gaan maken, of een recept. Of dat jullie op Facebook zeggen zo blij te zijn dat Christmaholic er is, dat het zo fijn is om te merken dat je niet de enige bent die zo gek is op deze periode. Daar doe ik het voor!

Verder heb ik de laatste jaren het fotograferen ontdekt. Ik gebruik eindelijk niet alleen meer de automatische stand op mijn DSLR-camera en heb dit jaar ook een nieuwe lens aangeschaft voor nog mooiere, scherpere foto’s. Het is zo leuk om te zien dat je foto’s elk jaar beter worden en daardoor ook Christmaholic steeds naar een hoger niveau wordt getild.

6. Hoe ziet jouw eigen Kerst eruit?

Mijn eigen Kerst is vaak erg rustig en lekker relaxed haha. Meestal is het super druk en hectisch de maanden en weken voor Kerst, omdat de site me zoveel werk kost. Met Kerst kom ik dan heerlijk tot rust. Dan hoef ik alleen nog maar te koken, eten, mijn dierbaren te zien en te genieten!

Kerstavond

Op kerstavond eten Robert en ik met z’n tweetjes. Daarna kijken we samen op de bank in onze foute kersttrui naar de All You Need is Love kerstspecial met Robert ten Brink. We drinken Britse cider, pinken heel wat traantjes weg en in de reclames geven we elkaar steeds een kerstcadeautje. Want die liggen al wéken onder de boom te stralen en kunnen niet wachten om te worden uitgepakt!

Eerste kerstdag

Eerste kerstdag is bij ons ieder jaar anders. Dit jaar gaan we lekker relaxed uit eten. Vorig jaar kwamen onze vrienden Arvid en Christina eten en maakte ik een uitgebreid feestmaal.

Tweede en derde kerstdag

Op tweede kerstdag gaan we naar mijn familie in Sittard. Mijn broertje woont in Estland en daar vieren ze Kerst op de 24ste December. Meestal vliegt hij met zijn vriendin eerste kerstdag ’s avonds naar Nederland, zodat we op tweede kerstdag allemaal samen zijn! Derde kerstdag vieren we tot slot meestal bij mijn schoonouders. Met een gezellige brunch of een diner. En dan is het alweer voorbij!

7. Wat is je favoriete kerstliedje & kerstfilm?

Mijn favoriete kerstfilm is eigenlijk geen echte kerstfilm, maar hij komt wel altijd met Kerst op tv. Het is The Sound of Music. Ik ben gek op musicals en ik zing zelf ook graag. Het is ook één van de lievelingsfilms van mijn moeder, dus ik heb het van haar meegekregen. Mijn favoriete kerstliedje is Driving Home for Christmas van Chris Rea. Daar word ik echt altijd vrolijk van! Als ik even een mindere dag heb, zet ik dat nummer op repeat. Of het buiten nou vriest of 35 graden is, dat maakt me niets uit!

8. Hoe versier je zelf de Kerstboom?

Ieder jaar hetzelfde in de boom vind ik saai. Ik vind het juist heerlijk dat ik ieder jaar mag kiezen waar ik op dat moment zin in heb! Meestal ga ik wel een beetje met de trends mee. De afgelopen jaren zag je daarom veel koper in mijn kerstboom (steeds anders gecombineerd). Maar dit jaar hadden we – mede door omstandigheden in de familie – echt de behoefte aan traditioneel kerstrood. Het klassieke kerstgevoel. Zodat ons huis als een warme deken om ons heen zou sluiten. En dat doet het ook!

9. Wat is je favoriete kersttraditie?

Een hele mooie herinnering die ik heb, is samen met mijn moeder de kersttafel versieren voor het kerstdiner. Ieder jaar werd het kerstgroen van buiten gehaald, kwamen de dozen met kerstversieringen naar beneden en mocht ik – met mijn moeders uitstekende advies – de tafel feestelijk decoreren. Altijd ongeveer op dezelfde manier, kijk maar naar de fotootjes hieronder.

Ook mocht ik meer dan 20 kaarsjes op en om de tafel zetten en aansteken! Het versieren heb ik geleerd van mijn lieve mama. En nog steeds versieren mijn moeder en ik ieder jaar de kersttafel.

10. Wat doe je buiten het kerstseizoen?

Ik wil er eigenlijk nog even niet aan denken, maar strakjes, als het kerstseizoen weer voorbij is, dan ga ik me weer met hele andere dingen bezig houden! De andere 9 maanden van het jaar ben ik namelijk zelfstandig tekstschrijver: ik help bedrijven met kennis delen in de vorm van blogs, whitepapers en ebooks. Ik doe ook veel aan ghostwriting.

In mijn vrije tijd kook ik graag, kijk ik heel wat series op Netflix en ook de andere seizoenen van het jaar vind ik het heerlijk om te decoreren in huis. En vanaf januari ga ik me natuurlijk ook helemaal focussen op het organiseren van onze bruiloft in mei. Daar heb ik nu helemaal geen tijd voor, dus ik kijk er enorm naar uit!

Het aanzoek op 20 maart 2016

Het aanzoek op 20 maart 2016

Bonusvraag: sorry, maar helaas!

Jeetje dit is een mega lang verhaal geworden. Complimenten als je helemaal tot hier bent gekomen. En oké, nog één bonusvraag dan. Margje vroeg me of jullie met z’n allen op mijn bruiloft mogen komen. Ehm Margje, ik ga je toch teleurstellen: mijn antwoord is ‘sorry maar helaas’ haha! Mocht je nou nog een andere vraag aan mij hebben, stel hem dan gerust in de reacties hieronder. Ga ik mijn best doen om hem zo goed mogelijk te beantwoorden!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

11 reacties

 1. Hartstikke leuk om je antwoorden en dus je persoonlijkheid te kunnen en mogen lezen. Ik had al e.e.a. door geplozen over wat je allemaal nog naast Christmaholic doet, complimenten! En alvast heel veel plezier met de ondertrouw (feestje!) en de voorbereidingen voor jullie bruiloft in mei! Natuurlijk ook bedankt voor je site en alles leuks wat voorbij komt, ik blijf ervan genieten.

 2. Hoi Saskia,

  Ik zag je onlangs bij Koffietijd dat was ontzettend leuk, zo kreeg ik ook een stem bij je foto’s en je Blogs.
  Je hebt, volgens mij, een van de leukste jobs die ik me kan bedenken!
  Op deze manier kennen we je nu allemaal een klein beetje, dankjewel daarvoor, gelukkig heb je nog heel veel privacy.:-)
  Ook van mij een groot compliment voor de manier waarop je Kerstmis met alle ideeën et cetera naar ons toe brengt.
  Ik wens jou en je verloofde Robert een hele fijne mooie Kerst, geniet van alle voorbereidingen voor jullie bruiloft 🙂

  Liefs Marijke.

 3. Wat ontzettend leuk om allemaal te lezen, gek genoeg dacht ik dat je dit naast je baan deed, maar het is je werk gewoon.. moet super zijn als je van je hobby je werk kan maken, en daarmee ook nog eens heeeeeeeeel veel mensen blij kan maken.
  Ik wens je hele fijne kerstdagen en een fantastische huwelijksdag in 2017.
  Lieve groet Bianca

  • Hey Bianca, dankjewel voor je lieve reactie! Ik heb het wel een tijdje naast mijn baan gedaan hoor, maar dat bleek al gauw niet haalbaar. De site werd zo groot! Toen heb ik besloten om helemaal voor mezelf te beginnen, mijn baan opgezegd en zelfstandig ondernemer te worden. Was superspannend! Maar het bleek de beste beslissing ooit :). Inmiddels wordt het eigenlijk tijd voor versterking, want zo’n site is zóveel werk.. dat kun je je bijna niet voorstellen (ik vergeet het gelukkig ieder jaar ook weer haha). Jij ook ontzettend fijne kerstdagen en een geweldig nieuw jaar natuurlijk. Dikke kerstknuffel!

 4. Marjolein Beurskens op

  Hallo Saskia,

  Geweldig zoals jij dit al jaren doet! Ik geniet er enorm van en kijk regelmatig op de site. Elke zondag lees ik met veel enthousiasme de nieuwe nieuwsbrief. Ik hoop dat je nog jaren zo door gaat! Dank je wel!!

 5. Saskia komt uit Sittard. Wat leuk! Ik ook haha. k had al zo’n vermoeden dat je Limburgse roots had vanwege Arvid. Die ‘ken’ ik van Twitter, maar heb ik ook nog nooit ontmoet. Veel plezier in ’t Zittesje deze kerst!