Aan tafel! 5 tips voor een gezond & verrassend kerstdiner

0

Het is o zo gezellig, maar het zorgt tegelijkertijd voor misschien wel het meest stressvolle gedeelte van kerstmis: het kerstdiner. Het begint vaak al met het samenstellen van het menu. Wat gaan jullie eten en zijn er mensen met dieetwensen? Je wil het iedereen naar de zin maken, een heerlijke maaltijd op tafel zetten en het liefst iets verrassends serveren. Het is immers maar één keer per jaar Kerst!

5 ‘healthy’ tips voor het kerstdiner

Gelukkig hoef je helemaal geen sterrenkok te zijn om je familie en/of vrienden een geweldig, lekker en gezond kerstdiner voor te kunnen zetten. Deze vijf tips helpen je een heerlijk én origineel kerstdiner te bereiden, zonder dat je daarvoor alles uit de kast te hoeven trekken (en dat terwijl het eindresultaat heel anders doet vermoeden).

1. De vegetarische variatie

Steeds meer mensen eten vegetarisch. Je wil uiteraard ook voor je vegetarische gasten iets bijzonders op het menu zetten. Vergeet de doorsnee vegaburgers en maak je ook geen zorgen over een ingewikkeld gerecht met verschillende soorten peulvruchten – een vleesloze maaltijd bereiden is niet moeilijk en wel heel erg lekker. Ook voor je gasten die wel vlees eten! En het is nog een stuk gezonder ook.

In plaats van een carpaccio van rundvlees kun je bijvoorbeeld een carpaccio van rode of roze biet serveren. Je hoeft de bietjes niet eens te koken, alleen maar te schillen en flinterdun te snijden (een keukenmachine met een snijplaat of een mandoline kan hierbij handig zijn). En met behulp van de vele verschillende soorten paddenstoelen die je tegenwoordig bij de supermarkt kunt kopen, maak je de lekkerste vleesvrije hoofdgerechten. Google er maar eens op!

2. Ga eens voor andere ingrediënten

Aardappels nemen vaak een vaste plaats in op ons dagelijkse menu en daarom is het wel zo leuk om ze met het kerstdiner juist eens achterwege te laten. Er zijn namelijk zoveel leuke, gezonde en een tikkie originelere alternatieven voor. Geloof me: die aardappels kun je prima missen.

Zo is couscous een goed alternatief voor bij ieder stukje vlees, dat bovendien ook nog eens heel makkelijk en snel te bereiden is. Vaak is het even laten garen (zo’n tien minuten) in een pan met heet water al voldoende. Bovendien kun je de couscous nog wat meer schwung meegeven door er zaden, noten, gedroogd fruit, specerijen en/of verse kruiden aan toe te voegen. De mogelijkheden zijn eindeloos, waardoor couscous (of bulgur) een echte smaakmaker is op jouw kerstmenu. En wil je glutenvrij? Ga dan voor quinoa!

3. Onmisbaar: de (stoom)oven

Bij het samenstellen van het kerstmenu is het erg handig om te kiezen voor gerechten die in de oven klaargemaakt kunnen worden. Terwijl het eten in de oven staat, heb jij immers je handen vrij voor andere zaken. Gezellig kletsen met je gasten bijvoorbeeld, of een ander deel van het menu voorbereiden. Houd er met je planning uiteraard wel rekening mee of gerechten tegelijkertijd in de oven kunnen.

Mocht je de mogelijkheid hebben om een stoomoven te gebruiken, dan is dit ook een echte aanrader. Ik heb er zelf een, maar in mijn volgende huis komt er zeker eentje in de keuken. In een stoomoven kun je namelijk heel veel verschillende gerechten bereiden zonder olie of boter. Hartstikke gezond dus en daarnaast behouden groenten meer vitaminen (en meer smaak!) dan wanneer je deze kookt in water, wat mooi meegenomen is tijdens de kerst.

4. Gezonde variaties op kerstklassiekers

Ook zonder stoomoven is het gelukkig mogelijk om tijdens het kerstdiner gezonde gerechten op tafel te zetten. Verse rauwkost of een salade zonder dressing (maar met bijvoorbeeld walnoten en granaatappelpitten) zijn supergezonde én lekkere bijgerechten. Nog leuker is het echter om ook het hoofdgerecht een gezonde twist te geven.

Staat er een echte kerstklassieker zoals gevulde kalkoen op het menu? Dan kun je heel eenvoudig een gezonde kalkoenvulling maken. Laat het spek achterwege en vervang dit door een mix van kruiden, groenten en vruchten. Wil je toch graag een dressing voor over de salade, maak deze dan niet met mayonaise, maar kies voor yoghurt. Minder vet, maar minstens zoveel smaak.

5. De perfecte afsluiter

Voor sommige mensen is het dessert het hoogtepunt van het kerstdiner. Je wil dan ook hiermee flink uitpakken, maar heeft iedereen nog wel trek na al die andere gangen? Bovendien zijn er zo veel verschillende nagerechten waar je uit kunt kiezen – variërend van ijs tot een kaasplankje en alles daartussen – dat alleen het kiezen al een hele opgave is!

Om te voorkomen dat je nagerecht te machtig is, kun je ervoor kiezen om een dessert te maken op basis van kwark. In kwark zitten namelijk veel minder calorieën dan in slagroom, maar je houdt wel die lekkere, romige smaak. Zoek je een perfecte afsluiter van je kerstdiner, maak dan bijvoorbeeld zelf ijs van kwark. Vers fruit erbij en – vooruit – een toefje slagroom, en het toetje is de kers op de taart van je met zorg samengestelde kerstmenu. En ook dit gezonde kerstdessert met yoghurt en banaan is een echte aanrader!

En dan nu… genieten van het kerstdiner!

Kerstmis is onlosmakelijk verbonden met samenzijn en samen genieten van lekker eten en drinken. Een heerlijk kerstdiner staat dan ook gelijk aan gezelligheid. Met de bovenstaande vijf tips zorg jij voor een verrassend, gezond én smakelijk kerstmenu, zonder dat je daarvoor de sterren van de hemel hoeft te kunnen koken. Maar wedden dat je familie en/of vrienden onder de indruk zullen zijn?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!