Mini kerstdorpje maken onder een glazen stolp

15

Misschien kun je het je nog herinneren; vorig jaar interviewde ik Stuart van Dutch Christmas Villages. Hij gaf zijn 10 beste tips voor het maken van je eerste kerstdorp. Ik kreeg zulke leuke reacties op die blog, dat we er dit jaar een vervolg aan hebben gegeven. Met weinig spulletjes kun je al een klein kerstdorp maken onder een stolp!

Klein kerstdorp maken onder een stolp

Bij het woord ‘kerstdorp’ denk je waarschijnlijk aan een groot dorp met veel huisjes. En dat dorp neemt dan waarschijnlijk een complete tafel, vensterbank of misschien wel een deel van de vloer in beslag. Het leuke is: een kerstdorp hoeft helemaal niet groot te zijn om sfeer in je huis te brengen. Klein is minstens zo fijn. Bovendien is het ook een stuk voordeliger om klein te beginnen.

Wat heb je nodig voor dit kleine kerstdorp?

Vandaag maken we een mini-kerstdorpje! Stuart & Hilde hebben namelijk maar één huisje gebruikt en verder vooral veel groen, sneeuw en poppetjes. Heel weinig spulletjes dus, en het is ook in no time klaar. En toch geeft het dorpje onder de stolp al super veel sfeer. Wat heb je nodig om deze DIY te maken? Haal in huis:

 • Een houten boomstamschijf
 • Een glazen stolp
 • Diverse poppetjes
 • Mos (in diverse kleuren)
 • Lavasteen
 • Kleine kiezeltjes of houtsnippers
 • Kerstboompjes
 • Strooisneeuw
 • Een kersthuisje dat goed onder de stolp past

Aan de slag: het kleine kerstdorpje maken onder een stolp

Hilde & Stuart kwamen naar mij thuis met kratten vol spullen. Gelukkig zat er een huisje bij dat perfect onder de stolp past. Dat is ook onze eerste tip: meet je stolp goed op als je iets gaat kopen (of nog beter: neem hem mee naar de winkel). Het is extra leuk als je een smal en hoog huisje gebruikt, zo vul je de hoogte van de stolp op. Past alles goed? Dan gaan we bouwen! Begin met het verdelen van de mos over de bodem van de boomstamschijf. Plaats het huisje erop en kijk of het goed past met de stolp erover.

Wat doe je met het stroompunt in je kerstdorp?

Als je met een stolp werkt, dan rijst al gauw de vraag: wat doe je met het stroompunt? Wanneer je hem in je stolp legt, moet je die iedere keer weer optillen om het lampje uit te kunnen doen. Ideaal zou zijn om een gleuf te zagen in de boomstam, zodat het batterijdoosje met de aan/uit-knop er precies in past. Wij hebben ervoor gekozen om het snoer niet in, maar naast de stolp en de boomstam te leggen en af te dekken met wat mos.

Heb je besloten wat je met het stroompunt doet? Haal dan de stolp weer weg en voeg wat poppetjes toe. We hebben een deel binnen en een deel buiten de stolp gezet. Check af en toe met de glazen stolp of het geheel past en leuk is samen.

Een kerstdorpje waar je omheen kunt lopen

Vaak hebben kerstdorpjes een voor- en een achterkant. Omdat onze stolp op tafel komt te staan en je daar wel eens omheen loopt, wil je dat ie van alle kanten mooi is. Gelukkig zijn er allerlei trucjes die je kunt doen om ook de achterzijde mooi te maken. Aan de achterkant van een huisje zitten snoertjes voor het lampje. Daar kun je mos tegenaan duwen, zo zie je het niet meer! Eventueel kun je er ook een boompje tegenaan zetten.

Maak nu het geheel af met boompjes, eventueel wat lava-stenen en natuurlijk de finishing touch: lekker veel sneeuw! De boel bestrooien met wat kunstsneeuw maakt je kerstdorpje helemaal winters en ‘af’ (vandaar dat ze het ook ‘afsneeuwen’ noemen!).

Variëren: 3 x anders onder dezelfde stolp

Het leuke is: je kunt in een paar minuten tijd volledig variëren met andere poppetjes en een andere decoratie. Met houtsnippertjes (van MyVillage) kun je bijvoorbeeld een paadje maken. In de variant hieronder hebben de twee kerstdorpenbouwers andere – winkelende – poppetjes en wat meer boompjes gebruikt.

kerstdorp onder stolpEen goede tip van Stuart & Hilde: laat niet alle poppetjes dezelfde kant (naar jou toe) uit kijken. Het is veel natuurlijker als de poppetjes soms met de rug naar de kijker staan. En de ene loopt naar links, terwijl de andere naar rechts loopt. Zo is het in de werkelijkheid namelijk ook!

Hou je van lekker wit & winters, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor poppetjes die sneeuwactiviteiten uitoefenen en lekker veel wit door de kunstsneeuw. Kortom: je kunt eindeloos variëren met jouw eigen spulletjes, inspiratie en ideeën.

klein kerstdorp in stolpGa jij een klein kerstdorp maken?

Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar jullie reacties. Kerstdorpjes zijn een relatief nieuw onderwerp hier op Christmaholic. En natuurlijk hoor ik graag wat jullie van deze blog vinden! Ga jij zelf ook een klein kerstdorp maken onder een stolp? Mocht je nog vragen hebben over het maken van een klein kerstdorp onder een stolp, stel ze dan gerust hieronder.

Stuart & Hilde van Dutch Christmas Villages komen in ieder geval zeker nog een keer terug hier op Christmaholic. De afgelopen en komende maanden zijn ze aan het werk met het bouwen van kerstdorpjes in diverse tuincentra (waaronder Coppelmans Nuenen) en op kerstevents. Later in het seizoen zullen ze ook diverse demonstraties geven! Wil je meer weten over hun activiteiten? Volg ze dan zeker even op Facebook of Instagram!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

15 reacties

 1. Ik maak al een paar jaar een wat groter kerstdorp. Deze neemt de hele oppervlakte in van mijn dressoir. Ik kan al niet meer wachten! De echt grote bouwers die zijn inmiddels al volop bezig met het bouwen van hun stad. Dit volg ik dan ook mee op,de kerstdorpenpagina op facebook. Het zien wat een ander aan het bouwen en knutselen is is op zich al enorm leuk!

 2. Oh zo leuk! Wij gaan dit jaar terug voor een groots dorp, we hebben al een collectie kunnen opbouwen ondertussen 🙂 ! Heel fijn om deze artikeltjes zien te verschijnen, kerstdorpjes bouwen is een echte kunst en alle tips zijn mooi meegenomen 😉
  Van mij mogen er meer van deze blogs volgen!

 3. Vanwege onze blinde hond die we net een jaar hebben, ga ik dit jaar mijn dorp van de vloer af halen. In de hoek komt op een tafeltje mijn kerstboom te staan. Daar haal ik diverse takken uit vandaan zodat ik vanaf de onderste helft kan beginnen met huisjes in de boom. Dan maak ik een pad en ski helling naar beneden naar de salontafel die ernaast komt te staan. Daar maak ik de rest van mijn dorp. Het idee zit goed in mijn hoofd, nu nog afwachten of het in de realiteit ook wat wordt.

 4. Leuk hé in zo’n stolp, zo iets heb ik vorig jaar ook gedaan en ben het weer van plan. Ik maak altijd elk jaar een mooi (middel groot) kerstdorp , omdat ik het heerlijk vindt om het op te bouwen, in te kopen en meer. Ik hen erbij verschillende series o.a. de Efteling collectie van Luville. Meer van dit soort blogs! Enig!

  • Ik ben nu pas 4 jaar bezig met een écht uitgebreid kerstdorp met mos, en alles erop en d’r aan. En elk jaar wordt hij mooier. Hier een foto van vorig jaar; En dan zie je nu al, wat voor dingen je nu anders kan doen. B.v. mijn diepte in mijn dorp haha! Leuk om ieder z’n fotootjes te zien!

 5. Marjolein Beurskens op

  Ik ga een kerstdorpje onder zo’n stolp maken!! Ik vind het helemaal geweldig!! Moet alleen op zoek naar een stolp.

 6. Masja Pöttgens op

  Wauw, ik krijg de kriebels om er ook eentje te gaan maken! Maar we hebben hier in huis een strikte rolverdeling……… mijn man houdt zich bezig met het kerstdorp en ik mag me daar niet mee bemoeien. Alle andere kerstdingetjes zijn voor mij (joepie, lekker uitleven!). Maar als ik dan dit zie, wil ik dat ook……. Toch maar even een discussie met manlief aangaan…?