Kerstdorpje maken op een dienblad

14

Het is weer tijd voor kerstdorpjes! Dit keer gaan we – opnieuw samen met Stuart & Hilde van Dutch Christmas Villages – aan de slag met het maken van een kerstdorpje op een dienblad. Deze DIY heb je in ongeveer een uur gemaakt. En het fijne is: dit kleine kerstdorp neemt niet zoveel ruimte in en past op iedere tafel!

Een kerstdorp dat je kunt optillen en verplaatsen

Ik woon in een superfijn, maar klein appartement in het centrum van Eindhoven (nieuwsgierig? – bekijk dan hier mijn home tour van vorig jaar). Ik vind kersthuisjes en kerstdorpen hartstikke leuk, maar ze nemen al gauw veel ruimte in. Bovendien vind ik het snel rommelig ogen. Het goede nieuws is: daar hebben we iets heel handigs op bedacht! En waarschijnlijk heb je de benodigdheden al in huis.

kerstdorpje maken op een dienbladDit kerstdorp maak je namelijk op een dienblad. Zo neemt het niet alleen weinig plek in, je kunt het kerstdorpje makkelijk in zijn geheel optillen en ergens anders neerzetten als je even wat meer ruimte nodig hebt. Handig, toch? Bovendien is het kerstdorpje, doordat het op een dienblad staat, als het ware ‘ingelijst’. En dat maakt het geheel een stuk rustiger in huis.

Wat heb je nodig om dit kerstdorp te maken?

Wij hebben voor dit kerstdorpje gebruik gemaakt van de voorraad geweldige spulletjes van Stuart & Hilde. Wil je een vergelijkbaar dorpje op een dienblad maken? Zorg dan dat je in huis hebt:

 • Een dienblad (wij gebruikten er eentje van 58 x 38 cm)
 • Twee kersthuisjes, waarvan liefst eentje van alle kanten mooi is (zoals een carrousel of kiosk)
 • Diverse kerstboompjes in allerlei groottes
 • 5 tot 10 poppetjes/figuren
 • Een onderplaat voor wat meer diepte, wij gebruikten de achterwand rots van My Village
 • Miniatuur ‘Straatverlichting’ zoals deze van Lemax
 • Mos (allerlei soorten)
 • My Village strooisel voor water (blauw)
 • Lavastenen en houten plankjes
 • Nepsneeuw
 • Eventueel: lijmpistool of sticky dots van My Village

Hoe maak je een kerstdorp op een dienblad?

Tijd om aan de slag te gaan! Stuart en Hilde maken altijd eerst een plan voordat ze aan de slag gaan. Gebruik je de achterwand van My Village? Leg deze dan op je dienblad. Zet vervolgens alle items die ‘stroom’ nodig hebben op de gewenste plek en kijk waar je de schakelaars kunt plaatsen. Natuurlijk moet je op een eenvoudige manier de lampjes aan en uit kunnen zetten. Bij ons pasten ze er precies naast. De aan/uit-schuifjes zitten precies voor het handvat van het dienblad. Handig!

Begin met de grootste items

Tevreden over je plan en de stroom geregeld? Dan wordt het tijd om te gaan bouwen! Begin met het plaatsen van de grootste items: de huisjes. We hebben één kioskje gebruikt, omdat dat aan alle kanten mooi is. Een draaimolen of carrousel kan natuurlijk ook. Het andere huisje heeft een rommelige achterzijde, werk die direct af met een grote kerstboom en wat mos.

Een rivier maken in je kerstdorp

Hierna is het riviertje aan de beurt. Strooi het blauwe strooisel in de ‘gleuf’ van de onderplaat om een rivier te maken. Met een kwastje breng je het strooisel in het riviertje ‘in model’. Van twee kleine houten plankjes maakten we een bruggetje over de rivier. Gebruik nu mos om alles rondom het huis en het stroompje water af te werken.

Kijk waar je de figuren wil gaan plaatsen. Tevreden? Gebruik dan nu de lavastenen, de kleine boompjes, de gekleurde mos en de figuren om je dorp af te maken. Werk de zijkanten (tussen het dienblad en de onderplaat) ook af met wat mos.

Losse items vastlijmen

Omdat het een ‘verplaatsbaar’ kerstdorp is, is het wel belangrijk om de loszittende kleinere onderdelen vast te lijmen. Dat kan met de sticky dots van My Village. Wij gebruikten een lijmpistool om de poppetjes, de stenen en de boompjes vast te zetten op de plastic ondergrond. Don’t worry: die lijm trek je er straks weer makkelijk vanaf.

De finishing touch: sneeuw op je kerstdorp!

Nu volgt de finishing touch: afsneeuwen, zoals Stuart & Hilde het noemen. Wil je dat de nepsneeuw wat minder verstuift als je er langsloopt (of als je stofzuigt)? Fixeer het dan van een flinke afstand met wat spuitlijm of haarlak. Niet te dichtbij spuiten, want dan vliegt het alle kanten op. En zo ziet het er uit op mijn salontafel!

kerstdorpje maken op een dienbladWat vind jij van een kerstdorp op een dienblad?

En, wat vind jij van dit kerstdorp op een dienblad? Laat het me zeker weten in een reactie onder deze blog. Stuart & Hilde van Dutch Christmas Villages zijn de komende tijd druk aan het werk met het bouwen van kerstdorpjes in diverse tuincentra (waaronder Coppelmans Nuenen en Intratuin Tilburg). Ook geven ze diverse demonstraties in kerstshows en op kerstevenementen. Nieuwsgierig? Volg ze dan op Facebook of Instagram!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

14 reacties

 1. echt heel leuk. in die geest maakte mijn dochter een paar jaar geleden dienblaadjes met een miniatuur fiat 500 die een kerstboom gehaald had dus boom op de auto gebonden met sisaltouw en verder aankleden. en ik glazen hangbollen (xenos en intratuin met minidorpjes

 2. Marjolein Beurskens op

  Dit vind ik echt een hele goede oplossing ! Ik wil namelijk ook een kerstdorpje maken, maar het mag niet teveel ruimte in nemen. Ik ga dit echt uit proberen.!

 3. oeh heel leuk. Ik heb nog nooit iets met deze huisjes gedaan, maar ik kijk altijd mijn ogen uit bij tuincentra en ik bedenk me altijd welke ik zou kiezen als ik er één zou kopen. Ik wil alleen niet dat het veel plek inneemt, maar op deze manier kan ik het gewoon leuk op tafel zetten en af en toe verzetten. zo kan het dus wel voor mij Misschien ga ik me er dan toch ook aan wagen binnenkort. Heel leuk dit inspirerende artikel

 4. Durf het haast niet te zeggen maar ik heb al een kerstdorpje in een klein vitrinekastje staan en een op een rose-gouden groot dienblad. Deze is helemaal wit met als onderlaag een witte boa en daarin kerstboompjes met verlichting. Alles bestrooid met glittersneeuw..
  Ik krijg wel opmerkingen als “het is pas half oktober!!”of “het is buiten 20 graden!”. Hahaha.

 5. Erg leuk, maar moet zeggen: in een windlicht of vaas (intratuin duiven) zou bij mij beter staan.Ach zo is er voor ieder wat wils..en kan overigens ook in een vensterbank bedenk ik me net hmmmmzzzzz toch even over nadenken.

 6. Wat super leuk. Ik woon en mijn dochter wonen echt in een poppenhuis (wel enorm leuk huisje) dus dan is dit een ideale oplossing.