Hoe worden kerstboomkleden gemaakt?

3

Samenwerking – Een paar weken geleden kon je hier op Christmaholic een prachtig handgemaakt kerstboomkleed van Infingo winnen. Hoe leuk was dat! Twee gelukkige winnaars hebben hun exemplaren inmiddels mogen uitzoeken en ontvangen. Ik wilde dolgraag nog wat meer weten over de prachtige kerstboomkleden. Want hoe worden ze ontworpen en gemaakt? Wat komt daar allemaal bij kijken? Je leest het hieronder…

Handgemaakte kerstboomkleden uit India

Om een beter beeld te krijgen van wat er allemaal komt kijken bij het vervaardigen van die prachtige, luxe kerstboomkleden, interviewde ik Henny Neijenhuis, de eigenaresse van Infingo. Haar kleden worden allemaal in India gemaakt. Waarom niet in Nederland eigenlijk? “Ik wilde graag kleden op de markt brengen die door mensen vervaardigd zijn, en niet door een machine. Handwerk past echt bij de kerstgedachte vind ik,” legt Henny uit. “In Nederland is dit soort handwerk echt onbetaalbaar, dan zouden de kleden veel te duur worden. Daarom ben ik op zoek gegaan naar handwerkexperts in het buitenland.”

Henny bezocht ambachtslieden in diverse landen en werd verliefd op India. “Ik kreeg een heel goed gevoel bij India,” lacht ze, “het is erg fijn dat de mensen er Engels spreken. En ik was bovendien ontzettend onder de indruk van de kwaliteit van het handwerk daar. Hoewel ze in India natuurlijk geen Kerstmis vieren, doen ze dit werk met ontzettend veel passie en aandacht. En dat zie je terug in het eindresultaat!”

Hoe worden kerstboomkleden gemaakt?

Hoe worden kerstboomkleden eigenlijk gemaakt? Het begint natuurlijk allemaal bij een ontwerp. “Inderdaad,” bevestigt Henny. “Ik bedenk een ontwerp aan de hand van alle inspiratie die ik heb opgedaan (en ja, dat doe ik ook op Pinterest haha!). Dan ga ik op zoek naar mooie stoffen op de markt in India. Ik zoek precies de stoffen uit die ik graag wil. Vervolgens gaan we samen op zoek naar patroontjes van engeltjes bijvoorbeeld, of sneeuwvlokken of hertjes. We bepalen welke materialen, welke kraaltjes en welke ornamenten we gebruiken en maken het ontwerp zo af.”

De volgende stap is het maken van een proeflapje. De stof wordt tussen vier latten gespannen, en met de hand worden er vervolgens kraaltjes en draadjes doorheen gehaald. Op de video hieronder kun je heel goed zien hoe dat in zijn werk gaat! Zo komen ze uiteindelijk tot een ontwerp waar iedereen blij mee is.

Als alle gedecoreerde delen van het kerstkleed af zijn, worden ze met de naaimachine aan elkaar gemaakt. Ook dat zie je in het filmpje hierboven heel goed. “En het proces eindigt met de laatste afwerking,” vertelt Henny. “De onderkant van het kleed wordt vastgemaakt, het kerstboomkleed wordt gevuld en natuurlijk komen de touwtjes eraan zodat je het kerstboomkleed straks om je kerstboom heen kunt bevestigen.”

Het maken van een kerstboomkleed is dus echt vakmanschap, dat kun je aan de beelden in deze blog goed zien. Hoeveel uren werk zitten er eigenlijk in een kleed? “Dat verschilt per kleed,” weet Henny. “De eenvoudigste kosten de heren ongeveer 6 uur werk, maar de meest complexe soms wel 12 uur! Het is maar net waar het ontwerp om vraagt.”

Welke materialen worden er gebruikt voor de kerstboomkleden?

De materiaalkeuze is uiteraard erg belangrijk. Infingo gebruikt alleen stoffen en decoratiemateriaal van hoge kwaliteit, zodat de kleden tientallen jaren mooi blijven. “Vaak gebruiken we voor de binnenste rand fluweel,” legt Henny uit, “dat geeft een luxe en warm gevoel. De buitenste rand is bij veel kleden gemaakt van jute. Ik vind dat een prachtige stof, het is een natuurlijk materiaal en geeft daardoor een hele authentieke uitstraling. Er zit glansdraad door de jute die we gebruiken, en daardoor gaat het heel mooi sprankelen dankzij de kerstlampjes in je boom. Op de foto’s zie je dat helaas niet zo heel goed, maar in het echt is het schitterend.”

Verder gebruikt Infingo glansdraad en glazen kraaltjes om de patroontjes te maken op de kerstboomkleden. Bijna alle kerstboomkleden zijn trouwens gevoerd. Waarom heeft Henny daar voor gekozen? “We stoppen in onze tree skirts hetzelfde materiaal als wat je in kussens vindt. Als we een kleed niet zouden voeren, lijkt het net een simpel lapje stof dat als het ware om je kerstboomvoet heen flubbert. Gevoerde kleden liggen veel voller en stijlvoller onder je kerstboom en stralen daardoor veel meer luxe uit.”

Waarom zijn de kerstboomkleden zo kostbaar?

Over luxe gesproken, de kerstboomkleden van Infingo zijn niet goedkoop. De prijs bedraagt tussen de 55 en de 230 euro. Waarom zijn ze zo kostbaar? “Dat zit hem onder andere in de vele uren handwerk,” legt Henny uit. “De ambachtslieden in India krijgen een goed loon en worden goed behandeld. Dat vind ik erg belangrijk. De mensen die dit werk doen hebben helaas niet de mogelijkheid om naar school te gaan, dus ik ‘help’ de lagere klassen zo een beetje vooruit. Als je een kerstboomkleed van ons koopt, draag jij daar dus ook aan bij!”

Maar er zijn toch ook veel goedkopere kerstboomkleedjes te koop in bijvoorbeeld de tuincentra? “Dat klopt inderdaad, en ook die zijn leuk! Het nadeel is dat die kleedjes vaak erg klein zijn,” weet Henny. “Als je boom groter is dan pakweg één meter twintig, dan is een kerstboomkleed van 80 centimeter of een meter doorsnede echt te klein. Onze kleden hebben een doorsnede van 1,20m of zelfs 1,40m. Bovendien zijn onze kleden dik gevoerd.” Vind je dat niet nodig? Dan kun je je kerstboomkleed misschien nog beter zelf maken, vindt Henny. “Er zijn genoeg leuke patroontjes te vinden online en dan kun je precies de stof kiezen die je mooi vindt.”

Een kerstboomkleed dat generaties lang mee gaat

Wil je een kerstboomkleed dat generaties lang mee gaat en een echt familiestuk wordt? Dan ben je bij Infingo aan het juiste adres. De designs zijn tijdloos en de kwaliteit is erg hoog. “We leveren al onze kerstboomkleden daarnaast in een handige driehoekige doos, waar je hem jarenlang in mooi kunt houden,” sluit Henny haar verhaal af. Nieuwsgierig naar het assortiment tree skirts van Infingo? Neem gauw een kijkje op de website.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

3 reacties

 1. De kleden zijn prachtig en wat een geduld komt er aan te pas zo’n schitterend kleed te maken. Erg leuk artikel, eens te lezen hoe zoiets tot stand komt.

 2. Heel mooi om dit te delen, zo kan je zien wat er allemaal bij komt kijken.
  En wordt zo’n kleed opeens heel waardevol.
  De winnaars zullen maar wat blij zijn.

 3. Prachtige kleden.
  veel geld, maar je snapt nu wel waarom! er zit zo veel handwerk in, dat moet betaald worden.
  er worden mensen mee geholpen, mooi om je artikel hierover te lezen.