Trifle met lemon curd & mascarponecrème

0

Dit recept begint met een grote mislukking… Ik was van plan om een lekkere cake te maken in een paar leuke kerstvormpjes die ik al tijden heb liggen. Maar, dat plan mislukte. De cake zat volledig vastgeplakt aan de vorm. Ook al had ik ‘m nog zo goed ingesmeerd met boter. Gelukkig wist ik er iets anders lekkers mee te maken: kerst trifle!

Feestelijke kerst trifle met citroen en fruit

Het leuke van een trifle, is dat je er oneindig mee kunt variëren. Je kunt net als ik cake gebruiken, maar bijvoorbeeld ook koekjes. En in plaats van mascarponecrème zou een chocolademousse ook heerlijk zijn. Ik heb dit recept in de zomer al gemaakt – ik bereid altijd heel wat blogjes voor in de zomermaanden – en daarom heb ik aardbeitjes en blauwe bessen gebruikt. Maar je kunt elk fruit gebruiken! Denk bijvoorbeeld aan nectarines, banaan, kiwi, appel of kaki-fruit. Ook diepvriesfruit werkt prima.

Ingrediënten en benodigdheden (voor 4 personen)

Wil je mijn recept maken? Haal dan in huis:

  • 250 gram mascarpone
  • zakje vanillesuiker
  • 125 ml slagroom
  • eventueel: poedersuiker
  • potje lemon curd
  • 400 gram (vers) fruit
  • een paar plakjes cake (ik gebruikte zelfgemaakte citroencake volgens dit recept)
  • spuitzak, handmixer, beslagkom

Kerstrecept: trifle met citroen & mascarpone

We beginnen met de mascarponecrème. Doe de koude slagroom in een schone kom met de vanillesuiker en klop hem goed stijf. Roer in een andere kom de mascarpone even los. Voeg de mascarpone bij de slagroom en mix op de laagste stand heel kort tot een geheel. Proef de mascarponecrème. Ik ben geen zoetekauw, maar mocht je hem wat zoeter willen kun je poedersuiker toevoegen voor de smaak. Doe de crème in een spuitzak en zet koud tot gebruik.


Snijd nu de cake in kleine stukjes. Het is natuurlijk het mooiste wanneer je de cake in gelijke blokjes snijdt. Ik had alleen maar hompen cake haha, dus het werden stukjes.  Was het fruit en snijd de aardbeien in kwartjes. Open tot slot je potje lemon curd :). Ik heb kant-en-klare lemon curd gebruikt, maar je kunt hem natuurlijk ook zelf maken. Hier vind je een fijn recept.

Nu is het tijd voor het assembleren van je trifles! Ik heb gekozen voor hele grote wijnglazen, ik kon er precies 3 vullen. Voor 4 personen moet je dus wat kleinere glaasjes gebruiken of de glazen slechts tot de helft vullen. Het is een vullend dessert, dus dat is prima hoor!

Begin met wat stukjes/blokjes cake. Spuit er wat mascarponecrème op. Verdeel er een paar theelepeltjes lemon curd overheen en wat fruit. Herhaal dit proces twee tot drie keer tot je voorraad op is. Ik heb de trifles gegarneerd met een hele aardbei (met kroontje er nog aan). Maar je kunt bijvoorbeeld ook chocoladerasp, kokosrasp of chocoladevlokken gebruiken.

Nog een laatste tip: als je de glaasjes wat langer in de koude koelkast zet, dan droogt de cake wat uit. Je kunt dat voorkomen door de cake te doordrenken met citroen- of sinaasappelsiroop! Lijkt jou dit een lekker recept? Of heb je een recept voor een nóg lekkerdere kerst trifle? Laat het dan zeker weten in de reacties hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!