Kerst in het buitenland vieren: zij doen ‘t!

0

In de rubriek ‘Kerst in het buitenland’ kun je lezen over bijzondere en vreemde Kersttradities over de grens, van Brazilië tot Zweden. Dit keer gaan we in gesprek met Chantal en Hera. Twee Nederlandse dames die er voor kiezen om de kerstdagen elk jaar liever niet thuis, maar juist in het buitenland door te brengen!

Chantal zoekt de zon

Chantal Settels voelt haar bloeddruk al stijgen bij het zien van het woord Kerstmis. De winter is voor haar de donkerste periode van het jaar en op 2 januari voelt ze de rust pas wederkeren. Voor Chantal draait Kerstmis om quality time met haar gezin.

Kerst Costa Rica

Chantal viert Kerst met haar gezin in Costa Rica

“We gaan het liefst naar een plek waar het lekker zonnig is in december en we hebben warme herinneringen aan onze kerstvakanties. Of het nu in Costa Rica is in een hotel op de flank van een vulkaan of Eerste Kerstdag vieren met 10.000 anderen in Sea World Florida. Een klein appartementje op Lanzarote met een twee maanden oude baby of een luxe strandresort op Kenya een jaar later. En wat denk je van Thailand, waar we op de River Kwai in een drijvend houten hutje zonder licht sliepen en getrakteerd werden op een optreden van een vals zingende lokale dansgroep. We hebben zelfs wel eens Kerst gevierd, ingesnoerd in een vliegtuigstoel op weg naar een verre bestemming.”

Hera fietst de wereld rond

Hera van Willick is 32 jaar en reist sinds enkele jaren per fiets de wereld rond. “Ik ben geboren in Tilburg maar heb geen woonplek meer in Nederland en leef al reizende. Zo heb ik Europa, Azië en Noord Amerika doorgefietst. Ik heb Kerst de afgelopen jaren gevierd (of juist niet gevierd!) in Indonesië, USA, Sint Maarten en Cambodja. In Indonesië lag ik op Eerste Kerstdag in het water op een surfboard. Andere toeristen deden wat kerstachtigs dus we hadden de golven voor onszelf.”

Hera van Willick kerst

Kerst in San Francisco

“In Cambodja had ik een ontmoeting met een meisje die me armbandjes wilde verkopen, zoals daar veel kinderen de straat op worden gestuurd om wat te verdienen voor hun ouders. Het leek me zinniger om haar te voeden dan om geld te geven. Het kerstgevoel ondersteunde dat nog wat waardoor ik lekker met haar ben gaan eten met een ijsje na. In de USA had ik net enkele weken langs de regenachtige westkust gefietst toen ik de kerstdagen in het appartement van vrienden door mocht brengen terwijl zij op vakantie waren. Ik heb boodschappen gedaan, eten in huis gehaald en ben heerlijk twee dagen binnen gebleven op de bank met kerstfilms en lekkers.”

Verliefd geworden

Chantal: “Wij hebben de sprong gewaagd en kunnen nu trots zeggen dat wij een huis hebben in Zuid Afrika. Umoja ligt bijna in het Kruger Park waar impala’s, waterbokken, giraffen, wrattenzwijntjes maar soms ook de hyena, luipaard of olifant de tuin in komen wandelen.  Er is voor ons geen mooiere en leukere plek op de wereld waar je Kerst kunt vieren! Enigszins bevooroordeeld ben ik misschien wel aangezien mijn man en ik verliefd op elkaar zijn geworden tijdens een kerstviering in Zuid-Afrika.”

ZA kerst
In Zuid-Afrika is het hartje zomer tijdens Kerstmis en het is heerlijk warm. Chantal: “Kerstbomen hebben mensen hier niet, maar er is wel veel sfeer in de shoppingmalls. Daar zie je grote kerstbomen, zingen ze kerstliedjes en zijn de etalages aangepast. Veel hotels in de Zuidelijke Drakensbergen organiseren midden in onze zomervakantie een kerstweekend omdat er dan veel kans is op sneeuw.”

Bring & Braai

Chantal: “Kerst in Zuid-Afrika vier je vooral buiten, en wat eet de Zuid Afrikaan dan? Een lekkere braai natuurlijk! In Nederland beter bekend als een barbecue. Het is heel gebruikelijk dat je een bring & braai hebt, je neemt allemaal je eigen spullen mee en gooit het vlees gezamenlijk op het vuur. Nu zal ik hier als geëmancipeerde vrouw vooral niet ingaan op de ingewikkelde rolverdeling en etiquette van de braai in Zuid-Afrika, maar het komt er kort op neer dat de mannen het vlees braaien en de vrouwen de salades maken en je drinkt bij alles witte wijn met ijsblokjes.”

zuid afrika kerst

Een Zuid-Afrikaanse braai tijdens Kerst

Amerikanen gaan los

Hera: “Op alle plekken waar ik in december gefietst heb, kon ik er niet omheen dat het kersttijd was. Restaurants, zeker op toeristische plekken, zijn rijkelijk versierd. Vooral in de USA is het één grote gekte. Overal waar je kunt kijken zie je decoraties, kerstbomen en lichtjes. Toch lijkt het daar vooral te draaien om cadeaus en grote hoeveelheden eten. Wat me opviel in USA is dat Kerstmis niet de grootste feestdag van het jaar is. Tijdens Thanksgiving gaan de Amerikanen pas echt los!”

kamperen kerst

Voor Hera geen kerstlampjes, maar sterren!

Kerstontbijtje in de tuin

Chantal legt uit hoe de Zuid-Afrikaan zelf Kerst viert. “Tijdens Kerst hebben de meeste bedrijven in Zuid-Afrika twee weken vakantie en kinderen hebben 6 weken zomervakantie. De Zuid-Afrikaan is gericht op het buitenleven en dus gaat iedereen erop uit. Met grote groepen wordt afgesproken op een provisorische strandcamping: een porta potti, jerrycans met water en partytenten om schaduw te creëren, meer heb je niet nodig. Of de bergen in waar het koeler is en je kunt raften, mountainbiken of ziplinen.”

“Kerst in Zuid-Afrika is dus heel relaxed, lekker buiten bij het zwembad hangen met iedereen die zin heeft om aan te schuiven en genieten van een ontspannen braai. Je zoekt elkaar op. En omdat de familie vaak ver weg woont, zijn vrienden je familie. Wij hebben natuurlijk een bevoorrechte positie waarin wij op kerstochtend een broodje kunnen smeren en buiten op het terras gaan zitten en de giraf ons verbaasd aankijkt omdat hij net zelf zijn kerstontbijtje – de acacia boom in de achtertuin – aan het wegspoelen was met een slokje water uit de vijver. Dat gevoel wordt snel een verslaving, kruipt stiekem in je bloed en zoals ze zeggen: jij kunt Afrika verlaten maar Afrika verlaat jou nooit!”

Wat mis je tijdens Kerst in het buitenland?

Hera biecht op dat ze geen liefhebber is van Kerstmis. “Ik ben geen fan, nooit geweest ook. Dat is waarschijnlijk de reden dat ik er níét voor kies om terug naar Nederland te komen in december. Ik reis jaarrond en ben dus ook onderweg tijdens Kerstmis. Contact met mijn familie en vrienden is op verschillende manieren mogelijk, onder andere via mijn blog. Ik doe mezelf een paar dagen rust cadeau als het Kerstmis is en soms verzin ik iets extra’s of anders om te doen en trakteer mezelf op lekker eten. Het enige dat ik mis tijdens Kerst in het buitenland? De kerstkransjes!”

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Karen is dol op lezen, het liefst in het gezelschap van haar hond en een beker warme chocolademelk. Ze geeft cursussen en workshops creatief schrijven. Ook heeft ze een schrijfcafé in Tilburg. Zie voor meer info haar blog Kaatje Chocolaatje. Karen viert Kerstmis graag met een Engels tintje en haar kerstboom is gevuld met souvenirs uit alle landen die ze bezocht heeft.

Reageer!