Vega voorgerecht: hartige panna cotta met bladerdeeghapje

0

Dit kerstvoorgerecht is echt om je vingers bij af te likken, zo lekker. En het mooie is: je kunt het makkelijk een dag (of twee) van te voren maken. Voor de doorgewinterde vlees- en viseters onder jullie: ik beloof je, je mist het echt niet in dit heerlijke vegetarische voorgerecht voor Kerst. Het is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens superkerstig door de kleuren rood & groen!

Vegetarisch voorgerecht voor het kerstdiner

Voor dit voorgerechtje heb ik recepten van twee getalenteerde foodbloggers gecombineerd. De hartige panna cotta met pesto en amandelen is een recept van Lekker eten met Linda. Op haar blog vind je ook een andere hartige panna cotta variant met gorgonzola, die lijkt me ook superlekker om een keertje te maken.

De bladerdeeghapjes met ricotta en spinazie zijn een recept van Laura’s Bakery. Als je op zoek bent naar zoete en hartige bakrecepten, moet je echt even een kijkje gaan nemen op haar website! Zo heeft ze nog veel meer lekkere recepten voor bladerdeeghapjes.

Hartige panna cottaWat heb je nodig om dit recept te maken?

We beginnen natuurlijk met de ingrediëntenlijst. Zorg dat je in huis haalt voor de panna cotta met pesto (4 personen):

 • 2 blaadjes gelatine of circa 0,70gr agar agar poeder (exacte hoeveelheid afhankelijk van het merk)
 • 100 ml amandelmelk
 • 200 gram Griekse yoghurt
 • 30 gram Parmezaanse kaas
 • 25 gram amandelen (gepeld) + handje extra voor de garnering
 • 30 gram rucola + extra voor de garnering
 • 4 eetlepels olijfolie
 • snufje zout en peper
 • zongedroogde tomaatjes voor de garnering
 • extra nodig: 4 amuse glaasjes / weckpotjes

De ingrediënten voor de bladerdeeghapjes met ricotta en spinazie (32 stuks) zijn:

 • 8 plakjes bladerdeeg
 • 200 gram diepvries spinazie, ontdooid
 • 150 gram ricotta
 • 1 ei + extra ei voor bestrijken
 • 75 gram geraspte kaas
 • zout en peper
 • ook nodig: mini-muffinvorm

Aan de slag! Zo bereid je dit kerst voorgerecht

Haal voor de bladerdeeghapjes alvast 8 plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ze ontdooien. Doe de spinazie in een pannetje op laag vuur en laat het ontdooien.

We beginnen nu met het maken met de hartige panna cotta. Week de blaadjes gelatine 5 minuten in koud water. Breng de amandelmelk op een matig vuur bijna aan de kook. Haal van het vuur. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer door de melk totdat het opgelost is. Als je agar agar gebruikt: volg de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de Griekse yoghurt toe.

Maak de rucolapesto door de kaas, amandelen, rucola en de olijfolie toe te voegen aan de hakmolen van de staafmixer of een keukenmachine. Breng de pesto op smaak met een snufje peper en zout. Proef of de pesto naar wens is en voeg gerust meer kaas, olie, amandelen of rucola toe.

Roer de pesto lepel voor lepel door het melk yoghurt mengsel tot je de smaak goed vindt. Schenk de hartige panna cotta nu in kleine glaasjes. Ik heb de bakjes van Gu-toetjes gebruikt. Maar kleine glaasjes of cocktailglazen zijn ook goed! Zet de panna cotta minimaal een uur in de koelkast, het liefst wat langer. Rooster het extra handje amandelen in paar minuten in een droge koekenpan. Laat iets afkoelen, bestrooi met zeezout en hak in stukjes. Haal de panna cotta uit de koelkast. Leg er een paar blaadjes rucola op, het tomaatje en strooi de amandel crunch erover!

Voorgerecht kerstdiner 2017Terug naar de bladerdeeghapjes. Doe de spinazie in een zeef en druk al het vocht eruit. Klop in een kom de ricotta los met het ei. Voeg de geraspte kaas en spinazie toe en roer dit er doorheen. Breng het mengsel op smaak met flink wat peper en zout. Proef van tevoren even of je tevreden bent over de smaak.

Snijd alle plakjes bladerdeeg horizontaal en verticaal door zodat je vier kleine vierkantjes krijgt uit elk plakje. Bekleed de holtes van een mini muffin vorm met de plakjes bladerdeeg. Prik een paar gaatjes op de bodem en vul de holtes dan met het mengsel. Gebruik ongeveer een volle theelepel per hapje. Trek de puntjes van het bladerdeeg iets uit en vouw ze over de vulling heen, knijp de puntjes in het midden samen. Smeer het bladerdeeg in met een geklopt eitje. Bak de hapjes in 15-20 minuten op 225 graden.

Dit voorgerecht kun je makkelijk voorbereiden

De hartige panna cotta kun je tot en met het roosteren en hakken van de amandelen voorbereiden, wel een dag van tevoren. Ter plekke decoreer je de glaasjes en binnen 1 minuut serveer je dit voorgerecht. Ook de bladerdeeghapjes kun je de dag ervoor maken. Bewaar ze in een schaal, afgedekt met aluminiumfolie.

Vlak voor het kerstdiner doe je de hapjes 5 minuutjes op 225 graden in de oven. Zo zijn ze lekker warm en weer crunchy. Serveer er eentje of twee per persoon bij het voorgerecht. De rest kun je lekker later oppeuzelen. De bladerdeeghapjes zijn trouwens los ook superleuk als hapje voor bij de kerstborrel. Geniet van het kerstdiner!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Je kunt geen reactie achterlaten.