3x kerstkoekjes zonder geraffineerde suikers

0

De gezelligste periode van het jaar komt er weer aan! Kijk jij er ook zo naar uit? Gezellig samen zijn met de familie, heerlijk eten, lekker warm aan de haard en gewoon puur genieten! Het is ook typisch dat je met de feestdagen enkele kilo’s aankomt, maar dan hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Hieronder vind je een super recept voor koekjes die je op drie manieren suikervrij en daarmee een stukje gezonder kan maken. Gezond, origineel en vooral super lekker! Bovendien is de bereidingswijze van de koekjes niet te moeilijk en kun je ze dus prima samen met je kinderen maken.

Ingrediënten voor de suikervrije kerstkoekjes

  • 1 cup meel
  • halve cup havermeel
  • een snufje zout
  • 1 eetlepel gemalen gember
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • een halve theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 ei
  • 2 eetlepels hazelnootboter
  • suikervervanger (zie hieronder)

Om het gebruik van witte suiker te vermijden, stellen we drie natuurlijke suikers voor: dadels, honing en stevia. Je kunt de koekjes dus op drie verschillende manieren maken, elke suikervervanger heeft zijn voordelen en afhankelijk welke je gebruikt zullen de koekjes harder of zachter zijn.

Dadels

Ingrediënt: 10 grote Medjool dadels, één nacht geweekt in water en in de blender tot moes gemalen.

Medjool dadels zijn onbewerkt en dus puur natuur. Dadels zijn rijk aan natuurlijke suikers, kalium, calcium en fosfor. Bovendien zijn dadels ook vezelrijk en bevorderen ze de werking van de darmen. De dadel is een ingrediënt met tal van voordelen. Je kunt ze ook gewoon puur eten of gebruiken als ingrediënt in andere gebakjes of taarten.

Honing

Ingrediënt: 3 eetlepels honing

De consumptie van honing biedt tal van voordelen aan de mens. Honing komt van de nectar die bijen produceren. Het helpt je als je last hebt van een hoestje, het versterkt je weerstand, stimuleert de bloedsomloop en zoveel meer. Bovendien bevat het onder andere magnesium, kalium en vitamine C. Het is dus duidelijk dat honing zoveel meer is dan enkel een suikervervanger, het zit boordevol vitaminen en mineralen.

Stevia

Ingrediënt: 1 theelepel stevia

Stevia is een plant die oorspronkelijk uit Zuid- en Centraal-Amerika komt. Daar gebruiken ze dit plantje al honderden jaren als zoetstof. Stevia zoetstof wordt uit de bladeren van de plant geïsoleerd. Stevia is tot 300 keer zoeter dan suiker en bevat geen calorieën. Deze natuurlijke zoetstof is dan ook populair en vind je vaker terug in producten onder het E-nummer E960. Stevia kun je voor heel veel suikervrije gerechten gebruiken, zo is het perfect geschikt om suikervrij glazuur te maken bijvoorbeeld. De kerstkoekjes gebakken met stevia zullen wat harder zijn, omdat deze zoetstof niet vloeibaar is.

Het recept & de werkwijze

Bak je graag? Probeer deze drie suikervangers gerust alle drie uit om te ontdekken welke suikervervanger jij verkiest! Om tot het deeg te komen mix je alle droge ingrediënten, voeg je een ei toe, dan de hazelnootboter en tot slot de suikervervanger naar keuze. Kneed het deeg en voeg een beetje water of meel toe afhankelijk van de consistentie van het deeg. Rol vervolgens het deeg uit. Met leuke kerstvormpjes kun je de koekjes uitsnijden. Verwarm je oven op op 180 graden Celcius en bak de koekjes zo’n 10-12 minuten. Even laten afkoelen en smullen maar!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Christmaholic is de grootste kerstblog van Nederland & België. Je vindt er alle inspiratie en tips op het gebied van kerst.

Reageer!