Gingerbread huisje maken van Graham crackers

0

Bakjes vol snoep, gezellige muziek op de achtergrond en een heerlijke comfortabele outfit aan. Het is weer tijd voor mijn favoriete kersttraditie! Elk jaar rond de feestdagen ben ik uren zoet met het knutselen van een gingerbread huisje. In deze blog gaan we een gingerbread huisje maken van Graham crackers!

Snel gingerbread huisje van crackers

Het is echt heerlijk om een ochtend, middag of zelfs een hele dag te knutselen aan zo’n schattig snoephuisje. Met bakjes vol M&M’s, suikerharten en Maltesers kan ik me helemaal creatief uitleven. De enige uitdaging is om niet teveel te snaaien, zodat er ook nog iets overblijft om mee te decoreren, haha!

De traditionele gingerbread huisjes maak je van peperkoek, maar dit jaar wilde ik iets anders. Het kost namelijk redelijk veel tijd om alle onderdelen uit de oven te toveren. Ik ging daarom op zoek naar een alternatief ‘bouwmateriaal’. Op Pinterest zag ik de meest fantasievolle creaties voorbijkomen. Van een heus chocoladedorp tot een boerderij van cake.

Uiteindelijk kwam ik op het idee om een alternatief gingerbread huisje te maken van de Amerikaanse Graham crackers. Deze zoete biscuitjes zijn aan de andere kant van de oceaan ontzettend populair. Vanwege hun vorm en redelijk neutrale smaak lenen ze zich perfect voor het bouwen van een gingerbread huisje. Er is alleen één klein probleem: de typisch Amerikaanse koekjes zijn nauwelijks verkrijgbaar in Nederland. Ik vond de crackers uiteindelijk bij deze toko. De honing-variant kost €1,80 per pakje, de gewone crackers €1,50. Je kunt de koekjes natuurlijk ook zelf bakken.

Wat heb je nodig?

  • 8 Graham crackers + wat extra voor het geval er eentje breekt
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 eiwit
  • 1 theelepel water
  • snoepgoed naar eigen keuze en smaak (zoals m&m’s, Maltesers, zure matten, spekjes, wat jij wil!)
  • spuitzak

Aan de slag: je huisje maken

Heb je koekjes eenmaal op de kop getikt, dan is tijd om de vorm van jouw bouwwerk te bepalen. Ik koos zelf voor een traditioneel huisje, maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil. Het is vooral belangrijk dat de constructie stabiel is en het gewicht van al het snoep kan dragen.

Voor het uitsnijden van alle onderdelen kun je het beste een scherp mes met kartels gebruiken. Om te voorkomen dat de koekjes breken, kun je het best een zagende beweging maken. Voor mijn gingerbread huisje heb je de volgende onderdelen nodig:

  • Voor- en achtergevel (linksonder)
  • Twee zijwanden (boven)
  • Vier crackers met één randje eraf voor het dak (rechts)

Tip: Voor het bepalen van de punt van het dak heb ik een zijgevel naast de voorgevel gelegd. Je weet dan hoe hoog de muren zijn en vanaf waar het dak spits toeloopt. Ik heb de voorgevel in een hoek van circa 45 graden gesneden.

Royal icing maken

Het cement voor mijn gingerbread huisje maak ik van royal icing. Dit mengsel van poedersuiker en eiwit droogt heel hard op. Ideaal om een heel stevige constructie te maken. Gebruik je liever geen rauwe eiwitten? Dan kun je die vervangen door water, maar dat levert wel een minder stevig mengsel op. Als andere optie kun je lijmen met harde karamel. Je moet dan wel heel snel werken, omdat de karamel anders opdroogt. Bij Heel Holland Bakt heb ik al veel mensen hiermee zien stoeien, dus ik geef de voorkeur aan de veel eenvoudigere royal icing.

Meng de poedersuiker, het eiwit en het water met een lepel door elkaar tot een dik glazuur zonder klontjes. Ik voegde 1 theelepeltje water toe, zodat de icing iets soepeler van mijn lepel liep. Doe de royal icing in een spuitzak en knip een kleine opening van een paar mm. Je kunt ook een klein spuitmondje gebruiken.

Het gingerbread huisje opbouwen

Spuit een kleine hoeveelheid royal icing op de onderkant van de voorgevel en plaats deze op een ondergrond, bijvoorbeeld een taartonderlegger. Druk de gevel even op de ondergrond totdat je merkt dat het koekje stevig staat. Spuit royal icing op de zijkant en onderkant van de zijgevel en plaats tegen de voorgevel. Herhaal dit met de tweede zijgevel.

Staan de zijgevels stevig, plaats dan de achtergevel. Laat de constructie vijf minuten drogen en plaats de daken. Ik gebruikte per zijkant van het dak twee crackers die ik in de lengte monteerde. In totaal gebruik je dus vier crackers. Zo steekt het dak iets over de rand van de muren heen. Tip: Voor extra stevigheid spuit je steeds wat royal icing aan de binnenkant van de constructie. Ik heb het gingerbread huisje een half uur laten drogen.

Het gingerbread huisje decoreren

Nu is het tijd voor het leukste gedeelte: het versieren van jouw huisje! Leef jezelf helemaal uit met jouw favoriete snoep; niets moet en alles mag. Ga je voor jellybeans in alle kleuren van de regenboog of plak je het dak vol met zuurstokroze spekkies? The sky is the limit!

Mijn gingerbread huisje heeft dakpannen van Maltesers. Ik spoot er extra royal icing tussen als sneeuw. Dat zie je ook terug langs de rand van het dak. Het leek mij leuk om een soort houthakkershuisje te maken, dus ik beplakte de muren met koekstokjes. Voor een hartige afwisseling tussen al die zoetigheid kun je ook pretzelstokjes gebruiken. Met de overgebleven royal icing heb ik een mooi sneeuwlandschap rond het huisje gemaakt.

graham crackers gingerbread huisjeJe gingerbread huisje bewaren

De koekjes worden redelijk snel zacht door de icing, dus het is slim om het huisje binnen een paar dagen op te eten. Dus nodig vooral wat visite uit en enjoy. Of je eet natuurlijk lekker alles zelf op haha! Heb je nog royal icing over? Geen nood. Decoreer er bijvoorbeeld kerstkoekjes mee of maak een mini gingerbread huisje van overgebleven crackers. Je kunt royal icing luchtdicht ongeveer twee weken buiten de koelkast bewaren.

Heel veel plezier!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Van hongerig makende foodfotografie & culinaire redactie tot een taart op bestelling bakken voor een verjaardag. De liefde voor zoetigheid loopt als een rode draad door alles wat Caroline Piek doet. Die passie deelt zij graag via haar foodblog Piek & Pie. Je vindt er zoete recepten, interviews met foodies en nog veel meer. Wil je niets missen? Volg Caroline dan op Instagram.

Reageer!